kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güler: "Nükleer enerji çalışmalarını sessiz sakin sürdürüyoruz"
Güler: "Nükleer enerji çalışmalarını sessiz sakin sürdürüyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Nükleer enerji, bizim temel konularımızdan birisi...Bu konuda çalışmalarımızı sessiz, sakin şekilde sürdürüyoruz'' dedi.

Güler bu arada, daha önce Avrupa'nın en pahalı doğalgazını alan Türkiye'nin, şimdi en ucuzunu kullanan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Bakan Güler, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, hükümet ve devletin enerji politikasını, ''arz güvenliği, rekabetçi bir ortamda tüketici haklarının korunması, yerli kaynaklara
önem vererek dışa bağımlılığı azaltma, teknoloji ve dünyadaki gelişmelere takip ederek yatırımları yapma'' şeklinde özetledi.

Göreve geldiğinden beri, birçok yanlış uygulama ve politakayı iyi bir ekip çalışmasıyla düzeltmeye çalıştıklarını anlatan Güler, ''Bu sayede Enerji Bakanlığı'nda bir doktora daha yaptım'' dedi.Çalışmalardan en önemlisini, ''al ya da öde yükümlülüğü'' olan doğalgaz anlaşmalarının oluşturduğunu ifade eden Enerji Bakanı, şöyle konuştu:

''Al ya da öde'nin tam karşılığı, aslında (kullanmasan da öde) dir. Bu yükten dolayı, kömür santralleri ve barajlarımızın enerji üretimi durmuş veya çok azalmıştı. Yapılan yanlış tahminlerle, sadece geçen sene Türkiye'nin kullanacağı doğalgaz miktarı 68 milyar metreküp olarak hesaplanmış. Biz yaptığımız yeni anlaşmalarla, 40 milyar metreküp doğalgazı sırtımızdan kaldırdık. 40 milyar metkepüplük doğalgazın bize sağladığı 7-8 milyar dolarlık avantajın yanı sıra su santralleri ve barajları kullanma şansımızı arttırdık. 4 ayrı fiyattan alınan doğalgazı tek bir fiyat yaptık. Avrupa'nın en pahalı doğalgazını alıyorduk, şimdi en ucuzunu kullanan ülkelerden biriyiz. Yani çok köklü bir mücadele yaptık.''

NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ

Önem verdikleri temel konulardan birinin de ''nükleer enerji'' olduğunu anlatan Güler, nükleer enerji konusunda sesiz ve sakin şekilde çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Güler, ''petrol fiyatlarının bu kadar arttığı bir dönemde, ileriye dönük yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bu yeni yatırımlar içerisinde, nükleer enerji mutlaka olacak. Dünyada halen 441 adet nükleer santral bulunuyor ve dünyada üretilen toplam elektriğin yüzde 16'sı bu santrallerden üretiliyor'' diye konuştu.

ENERJİDE ÖZELLEŞTİRMENİN ÖNEMİ

Bu arada daha rekabetçi bir enerji piyasası için, enerjide iletimden dağıtıma kadar tüm alanların özel sektöre açılmasının önemine işaret eden Bakan Güler, TEDAŞ'daki özelleştirmenin bir an önce olmasını çok arzu ettiklerini söyledi.

Kömür santrallerini de özel sektöre açtıklarını ifade eden Güler, kapanmış kömür santrallerinin tekrar açıldığını ve bu sayede 14 bin kişiye istihdam yaratıldığını bildirdi.

Dışa bağımlılığın azaltılması için yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarının önemine işaret eden Güler, petrol arar gibi kömür ve su aradıklarını kaydetti.

ELEKTRİKTE KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 18'E GERİLEDİ


Elektrikteki kayıp-kaçak oranları konusunda da bilgi veren Enerji Bakanı, göreve geldiklerinde yüzde 25 olan kayıp-kaçak oranının şu anda yüzde 18'e gerilediğini hatırlattı.

Kayıp-kaçak oranının yüzde 7-8'lik kısmını teknik kayıpların oluşturduğuna işaret eden Güler, bu miktarın ancak yatırımlarla azaltılabileceğini söyledi.

PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Bakan Güler bu arada, petrol fiyatlarındaki artışa müdahale edemediklerini, çünkü petroldeki fiyatın tamamen serbest piyasa koşullarında oluştuğunu hatırlattı.

Güler, ''petrolün durumu, bizim dışımızda bir konu. Oraya girmek istemiyorum, siyasi bir konu. Ama biz aramaya devam ediyoruz. Enerjide çok sağlıklı bir gelecek hazırlıyoruz'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "AP'nin kararı süreci etkilemez"
 Atina'da BM'yi gösterdi
 İsveç'te Türkçe yerine Kürtçe yayın
 Berç Keresteciyan tezi
 Her üniversitede bir satıcı
 Orhan Pamuk'a polis değil, davetiye gidecek
 'Hatay'da tarih yeniden yazıldı'
 Cezaevinde 'bisküvi bölünemez'
 Savunma Fuar'ına Türk damgası
 Yaban kazının sırrı: Sesi çıkar ama gücü yoktur
 PKK'yı telin yürüyüşü
 Bilgisayar verilmedi
 Konferansa suç duyurusu
YILMAZ ÖZDİL
Enflasyon dediğin tek dişi kalmış canavar...
Başbakan,...
UMUR TALU
İsim vermeyeyim
Bunca zaman sonunda şunu öğrendim...
FATİH ALTAYLI
Bisküvi yeme kriterleri
Adana Kürkçüler Cezaevi'ndeki...
ERDAL ŞAFAK
Can güvenliği mi özgürlükler mi?
Sadece Türkiye'de değil...
Muhaliflerin yeni talebi: Deklarasyon TBMM'de oylanmasın
Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, Türkiye'nin üyelik...
48 trilyonluk özgüven kampanyası
Dibe vuran ekonomi, tavana vuran işsizlik oranı, artan bütçe açığı ve...
Kadıköy'den çıkamazlar
Kadıköy'den çıkamazlar
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ndeki ikinci maçta bugün PSV'yi konuk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu