kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Suriye'de "rejim değişimi" senaryoları
Ankara'nın yeni stratejik önemi

Yeni hedef Esad

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Hadley'in Ankara ziyaretinde Şam'da yaşanabilecek 'olası rejim değişikliği' senaryosu tartışıldı.

Hadley göreve geldikten sonra ilk dış geziyi Ankara'ya düzenledi... Ziyaretin en önemli gündemi eski Lübnan Başbakanı Hariri suikastiyle ilgili BM soruşturmasıydı...

Beşar Esad sallanır
Soruşturma ekim ayında sona erecek. Ancak suikastle ilgili ipuçları Suriye'yi işaret ediyor... ABD'deki beklenti, soruşturma ile Esad'ın sallanıp kasımda istikrarsızlık yaşanacağı yönünde.

Kaos istenmiyor
Hadley de bu senaryo için Ankara'daydı... Fikir teatisi yapıldı. Ankara, bölgede kaos istemiyor. Ancak yine de Esad'a ağabeylik yapmaya da pek hevesli değil.

Hadley ilk Ankara'ya geliyor!
Hadley, Reagan'ın Savunma Bakanı olarak da ilk geziyi Ankara'ya yapmıştı... ABD'liler o günlerde "Strateji konuşmak için gideceğimiz iki başkent var: Paris-Ankara" derdi.

Yine Ankara
Erdoğan'ın haziran ayındaki ABD gezisi sonrası ilişkiler milim milim düzeldi. 1 Mart ruhu geride kaldı. Ve strateji için yine ilk Ankara'ya gelindi...


Suriye'de "rejim değişimi" senaryoları

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Steve Hadley'in geçen haftasonu gerçekleşen Ankara gezisi, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da siyasi haritanın yeniden şekillenmesine neden olacak kritik gelişmeler öncesinde, Ankara ve Washington arasında "fikir teatisi" niteliğindeydi.
Hadley'in Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak "ilk dış gezisini" apar topar Ankara'ya yapmasına neden olan gelişme, geçen şubat ayında öldürülen Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin suikastını araştıran bağımsız Birleşmiş Milletler soruşturmasının Şam'a kadar uzanmış olması.
Alman Savcı Detlev Mehlis tarafından yürütülen soruşturma, ekim ayında sonuçlanacak. Ancak şu ana kadarki gidişat, Lübnan'daki istihbaratçı ve yetkililerin de ifade vermesiyle, parmakların Şam'ı göstermesine neden oldu. Geçen hafta Şam'a giden Mehlis, oradaki yetkililerin ifadesini aldı. Uluslararası camiadaki beklenti, soruşturma tamamlanınca BM'nin Esad rejimine yönelik "yaptırımlar" uygulayabileceği yolunda. Bu durumda kurulacak uluslararası bir mahkeme, Beşar Esad'ı da koltuğundan edebilir.
Bu yüzden de Washington ve uluslararası camia, soruşturmanın Esad hükümetini "sallayabileceği," kasımdan itibaren Suriye'de "rejim değişikliği" senaryolarının gündeme gelebileceği beklentisi içinde. Washington Post gazetesi, geçen hafta Suriye'nin el altından bir teklif yaparak, "güvenlikten sorumlu bazı bireylerin iadesi" karşılığı rejimin tepesindeki isimler için dokunulmazlık garantisi istediğini yazdı. Ancak hem Avrupa hem de Washington, bu teklife kapalı. Bush yönetiminde Esad'ın "zayıf" bir lider olduğu ve Suriye'de güvenlik ve demokratikleşme konusunda "faydalı" olamayacağı görüşü hakim. Hem Ankara hem de Batı başkentlerinde, Esad'ın yerine kimin gelebileceği tartışılıyor. Konu, Hadley'in Ankara gezisinde de gündeme geldi. Washington'daki hesap, "istikrarsızlığı önlemek" amacıyla, Alevi ağırlıklı rejimin içinden gelen "güçlü" bir ismin Beşar'ın yerine geçmesi seçeneği üzerinde yoğunlaşıyor. Bu bağlamda telaffuz edilen isimler arasında Beşar'ın amcası Refik Esad gibi "aile içinden" ya da rejimin tepe noktalarından gelenler var.

Ankara'dan söz yok
Ankara, BM aracılığıyla olsa dahi, Suriye'de rejim değişiminin "kaos" yaratacağından korkuyor. Gerçi hükümet, artık Esad rejiminin "büyük ağabeyi" rolünü oynamaya hevesli değil. Bu yüzden de Esad'la tatil programı ya da New York'da ErdoğanEsad buluşması gündeme alınmadı. Ancak yine de Ankara, Suriye'de Irak benzeri bir istikrarsızlık istemiyor. En önemlisi, Ankara BM soruşturmasının ortaya koyacağı "somut" delilleri görmek istiyor. Bu mesaj Hadley'e de verildi. Washington, Ankara'dan Suriye konusunda bir "söz" almış değil.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ecevit'ten ahde vefa
 'Türkçe yozlaşırsa birliğimiz bozulur'
 'Terör yeni nitelik kazandı'
 Ulusa seslenişte muhalefete çattı
MAHMUT ÖVÜR
Kütahya'da 'icraat-siyaset' gerginliği
Bir süre önce bu...
MUHARREM SARIKAYA
Kapadokya'dan uçan güvercin...
BM Genel Sekreteri...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Suriye'de "rejim değişimi" senaryoları
ABD Ulusal...
YAVUZ DONAT
DYP'li seçmenin "adres" sorunu
Cumartesi günü...
Hava yastıklarının biri bile açılmadı
Takla atan cipteki airbag'ler işe yaramadı. Sürücünün yanında oturan...
İki nar uğruna vahşi cinayet
Bahçesinden nar koparan 9 yaşındaki iki çocuğu bayıltıp diri diri...
TRT'nin personeli çok kalabalık
TRT'nin personeli çok kalabalık
Devlet Bakanı Atalay'a göre TRT'nin en önemli sorunu personel gideri.
İrtica ve terör uyarısı
İrtica ve terör uyarısı
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Harp Okulu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu