kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğru yapılan spor astım tedavisine yardımcı olur
'Yemekleri evdengetirin...'
Her okula bir revir ve hemşire

Doğru yapılan spor astım tedavisine yardımcı olur

Alerjik çocukların en çok zorlandığı ortamlardan biri de okullar. Sınıfların temizliğinin iyi yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, doktor kontrolünde yapılan sporun ise astım tedavisine yardımcı olacağını söylüyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, okul ve astım konusundaki soruları yanıtladı:

Okuldaki allerjenler neler?

Okul, çocukların zamanlarının önemli bir kısmını geçirdikleri ikinci bir evleri sayılabilir. Alerjik çocukların sağlıklı olabilmeleri okulda da bazı önlemlerin alınması, öğretmenlerin ve okul idarecilerinin ve yardımcı personelin bu konuda bilgilendirilmeleriyle mümkün. Okul ortamında bu tür duyarlılığı olan çocukların hastalıklarını alevlendirebilecek allerjenler, yiyecekler, virüsler gibi pek çok faktör var. Okullarda da evlerde bulunan akar, küf, hayvan ve polen allerjenlerine rastlanır.

'TAHTAYA UZAK OTURTUN'

Akarlar için neler yapılabilir?
Karanlık, iyi havalandırılmayan, rutubeti fazla olan ve zeminleri halı ile kaplı olan sınıflarda, akarlara ait çok miktarda allerjen bulunur. Çocukların sürekli hareket halinde oldukları, koşuşturdukları hesaba katılacak olursa, sınıfların havasında ne kadar çok akar allerjeni bulunabileceği daha iyi anlaşılır. Akar alerjisi olan çocuklar güneş gören, rutubeti az olan sınıflarda okumalı. Bodrum katındaki sınıflar alerjik ve astımlı çocuklar için son derece sakıncalı. Sınıflar her gün havalandırılmalı ve temizlenmeli. Sınıfların zeminlerinin parke, marley veya benzeri plastik maddelerle kaplanması daha uygun olur. Temizlik çocuklar sınıftan ayrıldıktan hemen sonra yapmak ve derslerden önce temizlikten kaçınmak gerekir. Çünkü temizlik işlemi sırasında havaya dağılan tozların birkaç saat havada kalabilmeleri mümkün. Halı ile kaplı sınıflar emiş gücü yüksek süpürgelerle temizlenmeli. Halıların akarları öldüren ilaçlarla temizlenmeleri de büyük yarar sağlar.

İrritan maddeler neler? Olumsuz etkilerini önlemek için neler yapılmalı?
İrritan maddeler alerjik hastalıkların alevlenmesine yol açar. Özellikle de yoğun olarak solunduklarında, alerjik olsun veya olmasın tüm astımlıları etkileyebilirler. Tebeşir tozu, kokulu kalemler, keskin kokulu parfümler, deodorantlar, çeşitli kimyasal maddeler, temizlik maddeleri, böcek ilaçları, boya, vernik, cila kokuları ve yemek kokuları irritan maddelere örnek olarak gösterilir. Bu maddelerin olumsuz etkilerinden korunmak için; alerjik çocuk tahtaya, dolayısıyla da tebeşir tozuna uzak bir yere oturtulmalı. Öğretmenler ve öğrenciler, keskin kokulu parfüm kullanmaktan kaçınmalı. Hele, sıcak yaz günleri ter kokusuyla karışan ucuz parfümler sadece astımlılar için değil, herkes için zararlı. Kimya, resim gibi derslerde yararlanılan çeşitli kimyasal maddeler, duyarlı çocuklarda krize neden olabileceğinden, astımlıların bu ortamlarda bulunmamaları gerekebilir. Okullar böceklere karşı ilaçlandıktan sonra çok iyi temizlenmeli. Zemin, sıralar ve tuvaletlerin temizliği tatil günleri yapılmalı, keskin kokulu temizleyiciler kullanılmamalı. Okulun boya, badana,cila ve diğer tadilat işlemleri okul kapalı iken yapılmalı. Okul yemekhanesinin kokuları sınıfları etkilememeli.

KORUYUCU İLAÇLAR
Astımlı çocukların beden eğitimi
derslerine katılmalarında bir sakınca var mı?
Doktorlar öğrencilere çeşitli nedenlerle rapor verirler. Gerçekten hasta oldukları için yatak istirahati raporu, lise son öğrencilerine mayıs ayında üniversite sınavlarına hazırlanabilmeleri için verilen yalancı hastalık raporu ve astımlılara beden eğitimi dersine giremez raporu gibi... Çocuklarına astım tanısı koyduğumuz anne ve babaların ilk arzuları 'beden eğitimi dersine giremez raporu' almak olur, çünkü onlara göre astım ve spor, ateş ve barut gibi bir araya gelmeleri mümkün olmayan iki kelime. Haksız da sayılmazlar. Birçok okulda beden eğitimi demek, çocukların soğukta, sıcakta ya da yağmurda kendi başlarına okulda patlak topu kovalamaları, bir duvardan ötekine koşuşturmaları demektir. Ancak işin bir de diğer tarafı var. 'Astım Spor ve Beden Eğitimi' bölümünde, astımlı dünya şampiyonlarını, olimpiyat birincilerini göreceksiniz. Bilinçli yapılan sporun astımlılar için zararlı değil, aksine tedavinin önemli bir parçası olduğunu göreceksiniz. Spor yapan astımlı çocukların tok karnına spor yapmamalarına, çok sıcak ve nemli ya da soğuk ve kirli havada spordan kaçınmalarına dikkat edilmeli. Spordan 15 dakika önce koruyucu ilaç alınmalı, spor ısınma hareketleri ile başlamalı, birden kesilmemeli, vücudun soğuması için egzersiz 10- 15 dakika içinde yavaş yavaş bitirilmeli, polenlere alerjisi olanlar, polen zamanı salon sporlarını tercih etmeli, spor sırasında öksürük, hırıltı, nefes darlığı şikayetleri başlayanlar derhal spora son vermeli ve nefes açıcı spreylerini kullanmalılar. Spor, mutlaka doktor kontrolü altında yapılmalı.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Anne Sütü Bebeği Obezite Ve Kansere Karşı Korur
 Kalp, Diyabet Ve Obezite Riski Anne Karnında Başlıyor
 Bahar Depresyonu İçin Ceviz
 Kışın Kilo Almamak İçin Bol Meyve Yiyin
 Saçlarınızın Ve Cildinizin İlginize İhtiyacı Var
 Düzenli Olarak Balık, Ceviz Ve Fındık Tüketin
 Kahvaltı Yapmayanlar Kilo Almaya Mahkum!
 En İyi Seçim Akdeniz Diyeti En Uygun Mevsim Sonbahar
 Affedici Olmak Bile Etkiliyor
 Tedavide İnanç Ve İlaç Birlikte Çalışır
 Başarılı Bir Hipnoz İçin Hastanın Hazır Olması Şart
 Düzenli Bir Tansiyon İçin 45 Dakika 'kalp Yogası' Yeterli
 Hamilelik 'doğum Dansı' İle Artık Hiç Olmadığı Kadar Kolay
 Doğru Yapılan Spor Astım Tedavisine Yardımcı Olur
Sade törenle evlenip Ortaköy'de eğlendiler
Sade törenle evlenip Ortaköy'de eğlendiler
Başarılı oyuncu Ragıp Savaş ve nişanlısı Fadime Sezer, sade bir nikah...
Hollywood filmine %100 Türk katkısı
Hollywood filmine %100 Türk katkısı
Başrollerini Tamer Karadağlı, Deniz Akkaya ve 'Rezervuar Köpekleri'...
Devres: Oyuncuya göre hareket bir diziyi batırır
Devres: Oyuncuya göre hareket bir diziyi batırır
'Asla Unutma' adlı dizide anne rolünde olan Hülya Koçyiğit, diziden...
Önce eleştirdi sonra özür diledi
Önce eleştirdi sonra özür diledi
Pop müziğin ünlü ismi Serdar Ortaç, geçtiğimiz günlerde megastar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.