kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahalle sokağın tadını çıkarıyor
Bu sokağa giriş yok

Türkiye'de ilk kez bir sokak sadece mahalle sakinleri için trafiğe kapatıldı. Yedikule'deki Gençağa Sokak sakinleri şimdi yollara serdikleri kilimlerle komşuluklarını tazeliyorlar.


Mahalle sokağın tadını çıkarıyor

Yedikule Zindanları'na beş yüz metre mesafede bulunan Gençağa Sokak, geçtiğimiz hafta trafiğe kapatıldı. Böylece unutulmuş o eski sokak kültürü yeniden canlandı. Artık mahalle sakinleri evlerinin önünde çay içerek komşuluklarını ilerletiyor.

İstanbul'un en eski yerleşim alanlarından biri olan Yedikule'de bir sokakta son günlerde eski yaşam kültürüne geri dönülüyor. Zindanlara beş yüz metre uzaklıktaki Gençağa Sokak, geçtiğimiz hafta trafiğe kapatıldı. Ancak bu düzenlemenin en ilginç tarafı sokağın içinde hiçbir turistik mekanın olmaması. Yani Türkiye'de sadece mahalleliler için yayalaştırılan ilk sokak. Sokak sakinleri bu değişiklikten oldukça memnun. İş çıkışlarında kapı önlerinde oturup, çay içip muhabbet ediyorlar. Otomobiller olmadığından gürültü ve toz topraktan kurtuldukları için de mutlular. Bu nedenle artık bir pencereden diğerine karşılıklı konuşabilmek Gençağa Sokak'ın alışılmış görüntüsü haline geldi.

TARİHİ BİNALAR VAR
En tepe noktasından deniz gözüken iki yüz metre uzunluğundaki Gençağa Sokak'ın bu proje için seçilmesinin en önemli nedeni, geniş bir yapıya sahip olması ve tarihi binaların bulunması. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir sokağın özelliklerini şöyle anlatıyor: "Yedikule tarih boyunca çok fazla değişim görmemiş. Eminönü ile karşılaştırdığımızda burada İstanbul'un eskiye ait kültürlerini hala görebiliyorsunuz. Gençağa Sokak'ta birkaç kuşaktır yaşayan insanlar var. Yapılarından da eski İstanbul'u görebiliyorsunuz. Çok fazla deforme olmamış bu evler cumbalı. Bize düşen bunların hepsini bir araya getirmek oldu. Orayı yayalaştırıp yeşillendirince de tüm bu birikimleri bir arada görme imkanı elde ettik. Şimdi insanlar o eski komşulukları yaşıyorlar." Gençağa Sokak sakinleri arasında bu yeni durumu en çok kadınlar ve çocuklar sahiplenmiş. Özellikle kadınlar sokağa kendi evleri gibi bakıyor. Düzenli olarak temizleyip, kilimlerini kapı önlerine atıyorlar. Örneğin Vasfiye Okyay tüm komşularının bu yeni düzenden çok memnun olduğunu söylüyor. Çünkü uzun zamandan beri çok da sıcak olmayan ilişkileri yeniden canlanmış.

HERKES SAHİPLENDİ
Sokağın sakinleri ekilen yeşillikleri korumak adına ellerinden geleni de yapıyorlar. Mustafa Demir pek çok yere milyarlarca para harcayarak park, bahçe yapıldığını; ancak kısa bir süre içinde insanlar ilgi göstermediği için yok olduğunu söylüyor. Neyse ki bu sokakta aynı sorunla karşılaşılmamış. Tam tersine sokak şimdiden hareketlenmeye başlamış. Örneğin iki yan sokakta bulunan kuaför geçtiğimiz ay Gençağa Sokak'a taşınmış. Burada işlerinin daha işi olduğunu söylüyor. Bu sokak şimdilik turizme kazandırılmış değil. Ancak Başkan Mustafa Demir, mahallelinin isterse kendi evlerinin önünde kafe tarzı yerler açabileceğini söylüyor. Zaten asıl amaç da buranın turistik bir yer de olması. Bunun için bazı evler de restore ediliyor.

Ece KOÇAL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ramazan gelmeden iftar çadırı sorun oldu
 Şimdi de şarkı söyleyecek
 Husky'nin esareti bitti
 Öpüştüm ama 'Ne derler?' diye de düşünüyorum
 Yogaya evde de bafllayabilirsiniz
 4 gün sessiz kal içsel huzuru yakala
 'Proce' fabrikası
 Herkes için bir fikir var
 Bu kış erkekler için çok renkli geçecek
 Takıda örgü modası
 V İ T R İ N
 Teknocular Paris'i salladı
 Bir Dilek bin umut oldu
 Ayşe Brav: Her kadın böyle sevilmek ister
 Herkesin gözü onda
 Annenin korkusu çocuğuna geçmesin
 Düşünce uzmanı İstanbul'a geliyor
 Otomobil gürültüsü yerine çocuk sesi
 TV5'e program önerileri
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Jinekolog mu? Mümkünse erkek olsun
Mamografi taraması...
ALİ POYRAZOĞLU
Oyuncak sarışın kız
Çocuklar kendilerine alınan...
AYŞE BRAV
Erkekleri anlamak zor değil
Biz kadınlar ne kadar...
Lezzet avcısı kalori avcısına karşı
Türkiye'nin en ünlü diyetisyenlerinden Taylan Kümeli ve gastronomi yazarımız...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.