kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Düzenli bir tansiyon için 45 dakika 'Kalp Yogası' yeterli
'Amaç nabzı yavaşlatmak'
'Akılla düşman değil, dost olmalı'
'Kendilerini mutlu hissediyorlar'
Yarın

Düzenli bir tansiyon için 45 dakika 'Kalp Yogası' yeterli

Strese karşı etkili olan yoga, aynı zamanda kan basıncını, kolesterolü ve şeker seviyesini de düzenliyor. Uzmanlara göre yoga en basit haliyle yapılmış olsa bile hem vücudu fiziksel olarak güçlendiriyor hem de kişiyi gevşetiyor. Yoganın bu iyileştirici etkisini kabul eden doktorlar artık bypass ameliyatı geçirmiş hastalarına da düzenli olarak kalp yogası yaptırıyor

Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Dr. Neslihan İskit'le kalp yogasının yararlarını konuştuk:

Yoganın kalbe ne tür faydaları var?

Yogadaki hafif egzersizler kasları güçlendiriyor, nefes teknikleri kalbe daha kolay oksijen göndermeyi sağlıyor ve meditasyon da stresi azaltıyor. Araştırmalara göre, üç-altı aylık dönemde yoga yapanların kan yağları, kan şekerleri ve tansiyonları daha iyi kontrol ediliyor. Daha az ilaç kullanımıyla tansiyonları düzene girebiliyor. Bu, yoganın stres hormonu adrenalini azaltıp, mutluluk hormonu endorfini artırmasının bir sonucu.

TEK DERS BİLE YETİYOR

Yogayı ameliyattan ne kadar süre sonra öneriyorsunuz?

Ameliyattan bir ay sonra tüm hastalar yoga yapabilir. Başlangıçta haftada iki gün, ikişer saat öneriyoruz. Bu, 3 ay sürüyor. Devam etmek isteyenler bizimle devam ediyor. Daha profesyonel sürdürmek isteyenler başka merkezlere gidiyor. Çünkü yoga ömür boyu yapılmalı.

Kalp yogasının klasik yogadan farkı ne?

Yoganın içinde akrobatik hareketler de var. Yüksek tansiyonu olan birinin üç dakika başını öne doğru eğip, ellerini arkaya doğru tutması doğru değil. Bu nedenle yoganın hafifletilmiş formunu kullanıyoruz. Çalışmalarımız 45 dakika yoga ile 15 dakika meditasyondan oluşuyor. Programımızın bir farklılığı daha var: Meditasyona ney müziğini ilave ettik. Hastalar bir yandan yogayı yabancı bulsalar da, ney sayesinde kendilerini daha rahat hissediyorlar. Neyin gerçekten huzur veren bir etkisi var.

Yoga tedavide nasıl bir yere sahip?
Birçok hastalığın nedeni doğru nefes alamamak. Yogadaki nefes ve kalp atışlarının denetimi, üzüntülü anda kalbi kontrol etmeyi de öğretiyor. Yoganın tedavi edici etkisi, tamamlayıcı tıp kavramı içinde yer alıyor. Doktorlar hastayı iyileştirmek için elinden geleni yapıyor, onu belirli bir sağlık düzeyine kavuşturuyor. Eksik kalan psikolojik ve fizyolojik tarafını da yoga, meditasyon gibi uygulamalar tamamlıyor.

Kimlerin yogaya ihtiyacı var?

Herkesin yogaya ihtiyacı vardır. Tek ders yoga yapan biri bile kendinde değişiklik hissediyor. Yoga, zamana meydan okuyarak, stresi azaltan, kalbi açan, hayatı zenginleştiren ve bilimsel olarak kanıtlanmış metotlarla kalp hastalarına yardımcı oluyor. Yoga, kalp ameliyatı geçiren hastaların günlük yaşamlarına daha hızla dönmelerini, ameliyat sonrası yaşanan depresyon dönemini geçirmeden hayata devam etmelerini sağlıyor.

DOĞRU NEFESİN ÖNEMİ

Kalp yogası nasıl uygulanıyor?

Kalp yogası dört bölümden oluşuyor. Bu bölümler; temel duruş biçimleri, nefes teknikleri, derin gevşeme ve meditasyon. Kalp yogası bildiğimiz yogadan çok farklı. Temel olarak kullanılan duruşlar kan basıncını düşürür, hayat enerjisini yükseltir, stresi kontrol eder. Bu duruşlar ayakta ya da oturarak yapılabilir ve hastaların klinik durumları göz önüne alınarak uygulanır. Yoga yapılan ortamın bazı özellikleri olmalı. Yoga yapılırken odanın ısısı ne soğuk ne de sıcak, ılık olmalı; yani bedenin akıp gidebilmesi için uygun bir sıcaklık olmalı. Egzersizler sessiz bir alanda, çeşitli uyaranlardan uzak yapılır. Duruşlar her yaşta ve hemen hemen her sağlık koşulundaki insana tavsiye edilir. Hasta, kendisi için rahat olacak veya rahatsızlık verecek bir duruşu yapmakta serbest. Ağrı ya da acı hissettiği noktada duruşa devam etmez, gevşeme pozisyonuna geçer, tam olarak gevşer ve derin nefes alır. Ağrı geçtikten sonra devam etmenin mi yoksa derin nefesle egzersizi bitirmenin mi en iyisi olacağına kendisi karar verir.

Yoga doğru nefes taktiklerini mi öğretiyor?

Kalp yogasının en önemli bölümlerinden biri nefes egzersizleri. Hastaların birçoğu ameliyattan sonra doğru nefes almıyor. Nefesleri yüzeysel oluyor ve akciğer kapasitesinin çok azını kullanabiliyorlar. Kalp
yogasında yapılan nefes çalışmaları onların daha derin, daha kaliteli nefes almalarını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda nefeslerini kontrol ederek kalp hızlarını da yavaşlatmayı sağlıyor. Günlük yaşam içinde karşılaştıkları stres faktörleri ile nefes tekniklerini kullanarak başa çıkmayı öğreniyorlar. Kalp yogası programında ilk öğretilen doğru nefes almaktır. Doğru nefesi şu şekilde tanımlayabiliriz: Nefes aksi söyleninceye kadar burun deliklerinden alınıp verilir. Burun deliklerinden alınan nefes çeşitli mikroplardan arınır, ısınır ve belirli bir formdan geçerek ciğerlere ulaşır. Nefes alırken karnımızı dışarı doğru şişirip verirken göbek deliğimizi içeri doğru çekeriz. Bu sırada diyafram kası aşağı ve yukarı doğru hareket ederek ciğerlerin yeteri kadar oksijen almasını ve vücutta biriken karbondioksiti tümüyle atmasına yardımcı olur. Bu nefesin adı 'tam yogik nefes'tir. Bunun dışında üç bölümlü nefes, ters solunumu düzeltme, burun deliklerini değiştirerek solunum, ve sayı sayarak solunum gibi çok çeşitli nefes egzersizleri var. Bu solunum egzersizleri yoga duruşları ile uyumlu olarak yaptırılır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kalp, Diyabet Ve Obezite Riski Anne Karnında Başlıyor
 Bahar Depresyonu İçin Ceviz
 Kışın Kilo Almamak İçin Bol Meyve Yiyin
 Saçlarınızın Ve Cildinizin İlginize İhtiyacı Var
 Düzenli Olarak Balık, Ceviz Ve Fındık Tüketin
 Kahvaltı Yapmayanlar Kilo Almaya Mahkum!
 En İyi Seçim Akdeniz Diyeti En Uygun Mevsim Sonbahar
 Affedici Olmak Bile Etkiliyor
 Tedavide İnanç Ve İlaç Birlikte Çalışır
 Başarılı Bir Hipnoz İçin Hastanın Hazır Olması Şart
 Düzenli Bir Tansiyon İçin 45 Dakika 'kalp Yogası' Yeterli
 Hamilelik 'doğum Dansı' İle Artık Hiç Olmadığı Kadar Kolay
 Doğru Yapılan Spor Astım Tedavisine Yardımcı Olur
 İlişkinizi Sıradanlıktan Kurtarmak Elinizde
Kıskananlara sevgi çiçekleri...
Kıskananlara sevgi çiçekleri...
Tarkan, 'Avea' konserlerinin İstanbul ayağında önceki akşam İnönü...
Arte Tahir:
Arte Tahir: "Beni rezil etmekle tehdit etti"
Sarıyer Sulh Ceza Mahkemesi'nde konuşan Arte Tahir (Çelik); eşi...
Gizem podyumlara veda etti
Gizem podyumlara veda etti
Ünlü manken Gizem Özdilli, Antalya'da son kez çıktığı defilede...
NY'ta G.O.R.A. ve Duvara Karşı rüzgarı
NY'ta G.O.R.A. ve Duvara Karşı rüzgarı
Yedinci New York Türk Filmleri Festivali, muhteşem bir açılışla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.