kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 

Özgürlükçü tavır

Sayın Başbakan ve AK Parti yönetimi özgürlükçü demokrat tavrını sürdürdükçe desteğimizi yanında bulacaktır.

Türkiye büyük tartışmalara yol açan "Ermeni Konferansı"nı sonunda gerçekleştirdi. İlk gündeme geldiği günden itibaren Türkiye'de çağdaşlaşma ve demokratikleşme çabalarını baltalamak isteyen kesimlerin boy hedefi haline gelen konferans, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AK Parti ileri gelenleri ve Boğaziçi, Sabancı ve Bilgi Üniversitesi yöneticilerinin basiretli davranışları sonucu yapılabildi.
Konferans, çok sesli, kendine güvenen, geçmişiyle yüzleşmekten çekinmeyen bir kültürün şu an için siyasi partilerde sadece AK Parti'de egemen olduğunu da ortaya koydu.
Elbette, konferansa "Ülkeyi sırtından hançerliyorlar" diye yaklaşan AK Partili bakanları ve onların tavrını unutmuyoruz. Ancak, özellikle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin yasak kararının ardından özgürlükçü, demokrat, yasaklara karşı kararlı tepkinin başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Meclis Başkanı Bülent Arınç'tan geldiği gerçeğinin altını çizmekte yarar olduğunu vurguluyoruz.
Bugün tüm dünyadan Türkiye'ye övgü yağıyorsa, bunun başlıca nedeni Başbakan'ın mahkeme kararının ardından kameraların önüne çıkıp konferansın yapılmasından yana tavır almasıdır.
1950'den beri düşe kalka ilerlediğimiz demokrasi yolunda hepimiz çok iyi biliyoruz ki, siyasi iktidar özgürlükten yana tavır almazsa "yasakçılar" her zaman son sözü söyler.
Mahkemenin akademik özgürlüğe açıkça müdahalesinin ardından siyasi iktidar sessiz kalsaydı inanın ki, bu konferans yapılamazdı. İktidarın bu çıkışından sonra yasakçı kesimlerin bir daha bu tip hamleler yapması kolay olmayacaktır.
Elbette AK Parti içinde demokratikleşmeden, AB standartlarından rahatsız olan kesimler vardır ve bu kesimler "3 Ekim yüzünden hapşırırken bile izin almamız gerekecek" diyerek tavırlarını açıkça ortaya koymaktadır.
Ancak, genel anlamda iktidarın tavrı çok seslilikten, özgürlüklerin genişletilmesinden yanadır ve bu tavır desteklenmeyi hak etmektedir. Türkiye'de bugün eksiğine, yanlışına rağmen tavrı net biçimde tam demokrasiden yana bir iktidar vardır. Serbestliği sadece ekonomide aramayan bu özgürlükçü bakış, Türkiye'nin yıllardır özlemini çektiği bir yapıdır.
Özellikle sosyal demokratların "özgürlükçü" değerden çok "ulusalcı" değerleri öne çıkardığı bir dönemde, muhafazakâr kökenden gelen bir siyasi iktidarın yasaklara karşı mücadele etmesinin önemi gözden kaçmamalıdır.
Bu konferansın yapılması, yasakçı kesimlerin topluma aşılamaya çalıştıkları korkuların ne kadar yersiz olduğunu ortaya koymuştur.
Yıllardır tutucu ve yasakçı tavırların geliştirildiği akademik dünyada, ilk kez böylesine netameli bir konunun gündeme getirilebilmesi, üniversiteler açısından bir kazanç olmuştur.
Serbest düşüncenin neredeyse yasaklandığı üniversiteler, her türlü baskıya rağmen Türkiye'de düşünce özgürlüğünün önünü açacak bir tavır alabilmiştir.
Bu açıdan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Ayşe Soysal, Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu ve Bilgi Üniversitesi Rektörü Aydın Uğur her türlü övgüyü hak etmektedir.
Konferansın yapılmasının asıl önemli etkisi ise, bizleri rahatsız eden kimi fikirlerin de özgürce dile getirilebilmiş olmasıdır. Bu fikirlerin özgürce tartışılması sayesinde, bu tezlere karşı görüşlerin değeri de artacaktır.
Türkiye'nin yüzleşmekten çekineceği bir geçmişi yoktur. Devraldığımız sancılı bir mirastır. İçinde övünç kaynakları olduğu kadar savunamayacağımız kimi sayfaları da olabilir. Bunları tartışmak, gerçek boyutunu gözler önüne sermek bizi sadece yüceltir.
Ülkemiz, demokratik özgürlüklerin genişletilmesi yolunda ciddi bir adım atmıştır. Dileğimiz bu sürecin artık kesintisiz sürmesidir.
Sayın Başbakan ve AK Parti yönetimi özgürlükçü ve demokrat tavrını sürdürdükçe desteğimizi yanında bulacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Haber ve propaganda   / 19-09-2005
 İkinci Bahar   / 14-09-2005
 Demokrasinin kendini koruma hakkına saygı   / 12-09-2005
 SABAH rüzgârıyla yelkenler fora   / 14-07-2005
 Erdoğan'ın rahatsızlığı   / 13-07-2005
 Uzlaşma dönemi bitti   / 12-07-2005
 Amerika notları   / 09-07-2005
 Türkiye'nin en önemli tanıtımı   / 08-07-2005
 Modern krallarla iki gün   / 06-07-2005
 Savunma hakkı kutsaldır   / 01-07-2005
ÖMER LÜTFİ METE
Arkadan vuran yandan haykıran
Adalet Bakanı Çiçek'in...
UMUR TALU
Bir gariplik var...
Soykırım olmadığını ispat etmenin...
ERGUN BABAHAN
Özgürlükçü tavır
Sayın Başbakan ve AK Parti yönetimi...
ERDAL ŞAFAK
Hatay'da Endülüs ruhunu diriltmek
Hangi din ve inançtan...
MEHMET ALTAN
Haftaya bugün 3 Ekim...
Kervan yürüyor. 1987'de Turgut...
Yine muhalif suikast
Lübnan'da suikast zinciri eski Başbakan Hariri'yle başladı. Bir...
Savaş öfkesi sokağa döktü
Yüz binlerce kişi Amerika ve Avrupa'da aynı anda gösteriler...
2 kafa Samsun'a 1 kafa Hasan'a
2 kafa Samsun'a 1 kafa Hasan'a
G.Saray Samsun'da iyi oynayamadı. Son maçlardaki golcüsü Ümit Karan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu