kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Böbrek hastalarının dertlerini kaleme aldı
Böbrek hastalarının dertlerini kaleme aldı
'Böbrek hastasının nakil sevinci yoktur'
'GÖSTERİ YAPTIK, COP YEDİM'

Böbrek hastalarının dertlerini kaleme aldı

İlk kez 23 yıl önce bağlandığı diyaliz makinesinden kopamayan böbrek hastası Maynur Özakdağ, yaşama dört elle sarılıyor. Hastalığı boyunca yaşadıklarını bir kitap haline getiren Özakdağ, kendi deneyimlerini ve çevresindeki hastaların yaşadıklarını kaleme aldığını söylüyor: "Birçok arkadaşımın sigortası vardı, böbrek sırası da gelmişti ama hayatlarını kaybettiler. Tek eksik doktorların istediği paraydı".

Maynur Özakdağ 10 yaşından beri böbrek hastası. 16 yaşında teşhis konduğunda tek böbreğini çoktan kaybetmiş, diğer böbreği içinse yapacak fazla bir şey kalmadığını farketmiş... Hayatını 23 yıldan bu yana diyaliz makinesine bağlayan böbrek hastası, 16 yaşında günlük tutmaya başladığını, yaşadıklarını bir kitap halinde tüm böbrek hastalarına ve hastalığı bilmeyenlere anlatmaya karar verdiğini söylüyor. Böbrek hastalarının sesi haline gelen, konferanslarda hastaların sorularını onların yerine soran Özakdağ, şimdi onların sesini yazdığı kitabına taşıyor.

YANLIŞ TEŞHİS KURBANI
Daha 10 yaşındayken hastalanan Özakdağ, o zamanlar Artvin'de yaşıyordu. Babası, hasta olan kızını doktor doktor gezdiriyordu. 1986 yılına dek böbrek hastası olduğu teşhis edilemeyen Özakdağ, o günleri şöyle anlatıyor: "10 yaşında hastalandım. Her doktor başka teşhis koydu. Ardahan Devlet Hastanesi'nde bana verem teşhisi koydular. Başka bir doktor, böbreğinde taş var dedi. Onun verdiği ilaçlar da yan etki yaptı. Ankara'ya da gittik. Ardahan'a döndüm ama beşinci sınıfı zar zor bitirdim. Ortaokula yazıldım, okulun açılmasına iki hafta kala baş ağrısı, ellerimde ayaklarımda ödem, bulantı başladı. Okulu bırakmak zorunda kaldım. 1986'da İstanbul'a gittik. Cerrahpaşa Hastanesi'nde yattım, 'tek böbreğin alınmalı' dediler. Yanlış teşhisler, böbreğime mal oldu. Hastalığımı ilk defa Cerrahpaşa'da öğrendim. 1987 yılında tekrar İstanbul'a geldiğimde Bağcılar'da bir klinik bana iki ay ömür biçti ve ben o zaman daha 16 yaşındaydım".

BABASI SIFIRI TÜKETTİ
Maynur Özakdağ'ın evi, bundan sonra Cerrahpaşa Hastanesi Nefroloji bölümü olmuştu. Özakdağ, o günlerden doktoru Prof. Dr. Rezzan Akman'ı hatırlıyor: "Rezzan hanım mükemmel bir doktordu. Hastalığımla ilgili bana yardımcı oluyordu. Babam Bağ-Kur'luydu ve Cerrahpaşa'da o zamanlar Bağ-Kur geçmiyordu. Babam 1986 yılında benim için 500 milyon harcamıştı. İki böbreğim de bitmiş, üre ise 425'e çıkmıştı" diye konuşuyor.

VÜCUDU REDDETMİŞTİ
Kendisine daha önce iki kez böbrek nakli için sıra geldiğini anlatan Özakdağ'a, 1994 yılının mayıs ayında müjdeli bir haber gelmişti; böbrek bulunmuştu. Ancak nakil için hastaneden 65 milyon lira istendi. Çapa Hastanesi'nden ona bir böbrek geldi ve nakledildi. Ancak o, 65 milyon lira verdiği yeni böbreğiyle sadece 9 gün yaşayabildi. Çünkü bu 9 günün sonunda vücudu böbreğe tepki vermişti. Geceyarısı sancısı başlayan Özakdağ'ın eğer bilinci açık olmasaydı ölecekti. Özakdağ, "Böbreği vücudum kabul etmeyince kanamam başlamıştı ve çok sancım vardı. Haber vermeseydim ölecektim" diye anlatıyor yaşadıklarını. Böbrek hastaları için sosyal güvencenin büyük önem taşıdığını, çünkü haftanın üç gününü diyalize, iki gününü ise evraklarının ve testlerinin takibine ayırdıklarını anlatan Özakdağ, iş hayatına atılmanın da bu hastalığı yaşayanlar için bir hayli güç olduğunu söylüyor.

HASTALIĞIMI TANIYORUM
Özakdağ, vücudunu ve hastalığını çok iyi tanıdığını, ilaçlarını ne zaman alması gerektiğini kendisinin düzenleyebildiğini söylüyor: "Vücudumdaki potasyum seviyesinin artıp artmadığını bile hissedebiliyorum. İlaçlarımı ona göre düzenliyorum. Yapılan testler yanılmadığımı gösteriyor." 23 yıllık böbrek hastası Özakdağ'ın artık diyaliz için son damarı kullanılıyor. Bir gün annesiyle iddiaya girdiğini anlatan Özakdağ, "Annem senelerdir sigara içer. Sigarayı bırakmasını çok istiyordum. O da bana yıllardır böbreğini vermek ister. Ama kabul etmiyor, onun için korkuyordum. Bir gün ona 'Sigarayı bırak böbreğini alacağım' dedim. İddiaya tutuştuk. O sigarayı bıraktı ve testlerini yaptırdı. Uyumlu çıktık. Yani böbreğini alabileceğim" diyor. Ancak korkularını hâlâ yenemediğini ve annesi için korktuğunu da söylemeden geçemiyor.

NAZLI GÜVEN - HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Beni çikolata ile kandıramadılar
 Edebiyat kokan Parfüm
 Fransız Sokağı'nda ünlü DJ'ler geçidi devam ediyor
 Yaşam önerileri!
 Ekol Drama'da kış sezonu başlıyor
 Tobav, yeni dönem öğrencilerini bekliyor
 Maçka'da şenlik var
 Japonlar Süer'e hayran kaldılar
 Sualtından Türkiye'ye ilk altın madalya
 Latin ateşiyle kavrulacağız
 İstanbul'a Armağan Taksim Sanat'ta
 Dört sanatçıdan bu kentin dünyadaki gücü
 Benimle Delirir Misin?
 KİTAP
AYŞE TÜTER
Kremalı balık
Balıkları karabiberle karıştırılmış...
SEDA KAYA GÜLER
Gamze mağdur, suçlu değil!
Birkaç gün öncesine kadar...
Deniz'e ABD'den Türk koç
Deniz'e ABD'den Türk koç
Oyunculukta istediği başarıyı yakalayamayan Deniz Akkaya, oyuncu koçu...
İstanbul modanın başkenti olma yolunda!
İstanbul modanın başkenti olma yolunda!
İstanbul, modanın başkentleri ile yarışır hale geldi! İstanbul'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.