kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ermeni Konferansı'nda gerginlik
Hrant Dink: 90 yıldan bu yana Ermeni kimliğini Türkiyeliler yazdı
Atatürkçü Düşünce Derneği Ermeni Konferansı'nı protesto
Ermeni Konferansı'nda gerginlik

Ermeni Konferansı'nda gerginlik

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde devam eden 'İmparatorluğun son döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel sorumluluk ve demokrasi sorunları' konferansının 'Ermenililik halleri' başlıklı 9. oturumunda büyük bir gerginlik yaşandı.

Soru cevap kısmında söz olan Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Kurucusu Prof. Dr. İlhan Çuhadıroğlu konferansı eleştirmeye başladı. Çuhadıroğlu, katılımcılardan ve oturum başkanından tepki alınca da 'Konuşmalarıma tahammül edemiyorsunuz. Dinlemeye alışacaksanız.' diye bağırdı.

Bilgi Üniversitesi Dolapdere
yerleşkesinde devam eden konferansa dinleyici olarak katılan İlhan Çuhadıroğlu, konferansı eleştirmeye başlayınca oturum başkanı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nüket Sirman oturumu kapattığını söyledi. Çuhadıroğlu'nun konuşmaya devam etmesi üzerine mikrofonun sesi kapatıldı. Daha sonra Çuhadıroğlu, 'İsviçre'de alınan karara niye hiçbiriniz bir şey demiyorsunuz.' diye bağırmaya başladı. Bunun üzerine Çuhadıroğlu'nün önünde oturan Doç. Dr. Halil Berktay ayağa kalkarak, 'Ben kınadım' dedi. Çuhadıroğlu hayır diye karşılık verince Bertay da, 'Sen yalancısın' diye bağırmaya başladı. Ortamın iyice gerilmesinin ardından protestocu Profesör Çuhardıroğlu, katılımcıların alkışlı protestoları eşliğinde güvenlik görevlilerince salondan dışarı çıkarıldı. Güvenlik görevlilerinin Çuhardıroğlu'ndan görüş alamaya çalışan basın mensuplarına sert davranmaları dikkat çekti. Üniversitenin dışına çıkarken basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çuhadıroğlu, Toplantıya davet edilmediğini kapıdan profesörüm diyerek içeri girdiğini anlattı. Konferansı dinlemek için geldiğini fakat anlatılanlara daha fazla tahammül edemediğini dile getiren Çuhadıroğlu, "Ermeni vatandaşların hakları verilmiyor, deniyorsa bu bir sahtekarlıktır. Burada mecazı anlamda soykırımı kullanıyorlar. Kürt meselesini gündeme getiriyorlar. Konuşsunlar ama tarihimizi çiğnemesinler." dedi.
Çuhardıroğlu ayrıca Ermenilerin binlerce Türkü öldürdüğünü belirttikten sonra kendi isteğiyle üniversiteyi terk etti.

KATILIMCILAR ARASINDA FİKİR AYRILIĞI

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde devam eden, 'İmparatorluğun son döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel sorumluluk ve demokrasi sorunları' konferansının ikinci gününde katılımcılar arasında fikir ayrılıkları patlak verdi.

Tek taraflı olduğu için eleştirilen konferansta konuşmacılar birbirine düştü. Michigan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Müge Göçek, Prof. Dr. Baskın Oran'ı tutarsızlıkla suçladı.

Tartışma, konferansın 'Bir yüzleşme eşiğinden tabuların oluşmasına' başlıklı 8. oturumda, geçtiğimiz hafta hazırlanan 'Azınlık ve Kültürel Haklar' raporuyla gündeme gelen Prof. Dr. Baskın Oran'ın konuşması sırasında yaşandı. Oran, tebliğinin başında 1915'te yaşananları, Ermenilere karşı 'Kırım' olarak nitelendirdi. Ermeni sorununun Türkiye'de Sevr paranoyasının en büyük tetikçisi olduğunu savunan Oran, daha sonra Ermeni diasporasına da suçlamalar yöneltti. Diasporanın sorunların çözümünü zorlaştırdığını belirten Oran, "Türkiye'ye tabuları tartışın, derken İsviçre ve Fransa'da tartışmaları engellemek tutarlı değil." dedi. Oran ardından diasporanın Türkiye ve Ermenistan arasındaki bir olayla ilgili 3. ülkelerden bilim adamlarının tahrik edici konuşmalarına fırsat vermemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de resmi devlet söylemini savunan konferanslar düzenlendiğini söyleyen Oran, dünyada hep bunun tersini savunan konferanslar yapıldığını hatırlattı.

Soru cevap kısmına geçildiğinde Oran'ın konuşmasına itirazlar başladı. Dün konferansa konuşmacı olarak bugün ise dinleyici olarak katılan Doç. Dr. Fatma Müge Göçek, diasporanın hepsini suçlamanın yanlış olduğunu dile getirdi. Oran'ın, diasporanın yüzde 98'inin aynı şekilde düşündüğünü söylemesiyle ortam gerildi. Bunun üzerine Oran'la tartışan Göçek'e katılımcılardan bazıları alkışla destek verdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Arınç: Tarihimizle iftihar ediyoruz
 Azrail'e beş gol birden attı
 Ermeni Konferansı tartışmalı başladı
 Erdal İnönü'ye domates attılar
 Sehpaları masa olarak kullandığını unutmadı
 Fidye için kaçırılan çocuk öldürüldü
 PKK konusunda yeni dönem
 Mayın şehidi er için gözyaşı sel gibi aktı
YILMAZ ÖZDİL
Denizden babam çıksa, satarım...
Bu Galata'nın bir...
FATİH ALTAYLI
Keyifsiz bir pazar yazısı
"Sapıkça" bir kaydın...
ERDAL ŞAFAK
Musa Dağı'ndan Bekaa Vadisi'ne
Ermeni Konferansı'nın...
UMUR TALU
Kahvenizi nasıl...
Konuşacak çok şey vardır elbette, ama...
'3 Ekim konusunda anlaşmaya varıldı'
Liderliğini Türkiye karşıtı Bakan Sarkozy'nin yaptığı Fransa iktidar...
Başbakan 'Schmerkel' olacak
Almanya'da büyük koalisyona doğru... Schröder ve Merkel'in 2'şer yıl...
Ana gibi yar olmaz
Ana gibi yar olmaz
Karşısında çok sağlam bir Kayseri bulan F.Bahçe, rakip duvarı son...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu