kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi
Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi
Unutulmayan Goller, Maçlar, Futbolcular

Dünya Kupası'nı gölgede bıraktı

Şampiyonlar Ligi nasıl doğdu? Unutulmayan maçlar... Bu yılın favorileri...


Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi

Bir Fransız gazetecinin fikriyle doğan UEFA'nın dev organizasyonu 'Şampiyonlar Ligi' futbol kalitesiyle Dünya Kupası'nı bile gölgede bıraktı.

Yıl 1955. Fransa'nın L'Equipe gazetesi editörü Gabriel Hanot, o dönemde birkaç Avrupa takımının katıldığı resmi olmayan Mitropa Kupası ile ilgili bir yazı yazar: "Artık Avrupa takımlarının katıldığı ciddi bir şampiyona oluşturmanın zamanı geldi. Takımlar bir kendi sahalarında bir de deplasmanda eleme usulü karşılaşsınlar. Bu iyi organize edilirse çok daha prestijli bir şampiyona ortaya çıkar". Hanot'un önerisi UEFA tarafından kabul görür ve UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası 1992-93'ten itibaren yeni adıyla UEFA Şampiyonlar Ligi doğar. 1955-56 sezonunda 16 ülke şampiyonunun Sadece Hollanda'dan şampiyon PSV yerine Willem II katılmıştı) katılımıyla ve Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla başlayan bu UEFA organizasyonu özellikle 1990'lardan sonra büyük atılım yaptı. 1991-92 sezonunda çeyrek finalden itibaren eleme yerine grup maçları sistemini uygulayan UEFA bir yıl sonra ise şampiyonanın adını değiştirdi: UEFA Şampiyonlar Ligi. Aynı zamanda statü de değişti. İlk iki turda eleme uygulanırken, çeyrek finaldeki sekiz takım iki gruba ayrıldı. İki grup lideri Marsilya ve Milan finalde karşılaştı.

24 TAKIMLA BAŞLADI
1994-95'ten itibaren 24 lig şampiyonu turnuvaya alınırken, artan ilgi karşısında 1997-98 sezonunda ülke sıralamasında ilk sekiz basamakta yer alan ülkelerin ikincileri de Şampiyonlar Ligi'nde oynamaya hak kazandı. 1999-2000 sezonundan itibaren en iyi puana sahip üç ülke dört takıma kadar temsilci göndermeye başladı. Bunlardan şampiyon ve ikinci direkt olarak gruplara alınırken, üçüncü ve dördüncüler üçüncü ön eleme oynamak zorundalar. Şu anda 32 takım dörderli olarak sekiz gruba ayrılıyor. 2003-04'e kadar ilk grup maçlarını ilk iki sırada tamamlayan 16 takım bu kez dörderli dört gruba ayrılıyor, bu grupların ilk iki sırasındaki ekipler çeyrek finalde eşleşiyorlardı. UEFA, yoğun maç trafiğinden şikayetler artınca, ikinci grup sistemini kaldırdı. Şu anda 32 takımdan gruplarını ilk iki sırada tamamlayanlar, 2.turdan itibaren çift maçlı eleme sistemiyle karşılaşıyorlar. Gruplarını üçüncü tamamlayanlar UEFA Kupası'ndan yollarına devam ederken, sonuncular eleniyor. Kulüpler zengin oldu UEFA, Şampiyonlar Ligi aracılığıyla kulüpleri maddi açıdan oldukça rahatlattı. Gruplara katılma hakkı kazanan takımlar 2.5 milyon İsviçre Frangı ayak bastı parası, oynayacağı altı grup maçı için de toplam 3 milyon yani toplam 5.5 milyon İsviçre Frangı (5.7 trilyon TL) para alıyorlar. Bu ligde alınan her galibiyet başına 500 bin İsviçre Frangı (525 milyar TL), her beraberliğe ise 250 bin İsviçre Frangı (262.5 milyar TL) gelir elde ediliyor. Gruptan 2. tura yükselen takımlara milyon (3.1 trilyon TL) , çeyrek finale çıkanlara 4 (4.2 trilyon TL), yarı finale yükselenlere 5 (5.2 trilyon TL), finalde kaybeden 6 (6.3 trilyon TL), kazanana ise 10 milyon İsviçre Frangı (10.5 trilyon TL) ödül veriliyor. Geçen sezon UEFA, Şampiyonlar Ligi organizasyonundan kulüplere toplam 640 milyon İsviçre Frangı (681.4 trilyon TL) dağıttı. UEFA'nın Şampiyonlar Ligi'nin kuruluşundan bu yana kulüplere yaptığı toplam ödeme tutarı ise 5 milyar 122 milyon İsviçre Frangı (5.3 katrilyon TL). Şampiyonlar Ligi'nde şu ana kadar yer alan temsilcilerimizden Galatasaray toplam 84 milyon İsviçre Frangı (88.2 trilyon TL),Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nden şu ana kadar 27 milyon İsviçre Frangı 28.3 trilyon TL), Beşiktaş 22.9 milyon İsviçre Frangı (24 trilyon TL) kazandılar. Para nereden geliyor UEFA, Şampiyonlar Ligi'nde TV naklen yayın hakları ve sponsor anlaşmalarıyla büyük gelir elde ediyor. Ve bu rakamın yüzde 82'sini kulüplere dağıtıyor. 2004-05 sezonunda UEFA, Şampiyonlar Ligi'nin televizyon ve sponsor anlaşmalarından toplam 519 milyon euro (957.7 trilyon TL) gelir elde etti. UEFA'nın Şampiyonlar Ligi organizasyonu en büyük pazarlama organizasyonu olarak tanımlanıyor.

EN ÇOK GOL RAUL'UN
Şampiyonlar Ligi'nde şu ana kadar en çok forma giyen futbolcu Real Madrid'ten Raul. 95 maçta görev yapan futbolcu 49 golle turnuvanın aynı zamanda en golcü ismi. En golcüler sıralamasında Raul'u Manchester United'ın Hollandalı forveti Ruud Van Nistelrooy bulunuyor.

LIVERPOOL'A ÖZEL
Geçen sezon İstanbul'da oynanan finalde Milan karşısında 3-0 yenik duruma düşmesine karşın 3-3 beraberliği yakalayan ve penaltı atışlarıyla kupayı kazanan Liverpool için UEFA özel bir statü uyguladı. Liverpool kupayı kazandığı için otomatik olarak kupaya katılma hakkı kazanıyordu. Ama ligi ilk dört sırada bitirememişti. Ancak ligde ilk dört sırada bulunan takımlarını gönderme hakkı bulunan İngiltere Futbol Federasyonu, "Biz Liverpool yerine lig dördüncümüz Everton'ı Şampiyonlar Ligi'ne göndereceğiz" dedi. Bunun üzerine UEFA, Liverpool'u özel statüyle birinci ön elemeden Şampiyonlar Ligi'ne aldı. Son şampiyon normalde direkt katılması gereken lige, üç ön elemede altı maç oynayıp üç rakip eleyerek gruplara kaldı. Atalarımız "Parayı veren düdüğü çalar" demişler. Bu söz sanki İngiltere'den Chelsea ve sahibi olan Rus işadamı Roman Abramovich için söylenmiş. Şu ana kadar 600 milyon doların (798 trilyon TL) üzerinde para harcayan Roman Abramovich, Portekizli teknik direktör Jose Mourinho'nun görev gelmesinin ardından son bir yılda yapılan transferler için toplam 132 milyon pound (320.7 trilyon TL) ödedi. Son olarak Lyon'dan Essien ve Manchester City'den Shaun Wright-Phillips'i kadrosuna dahil eden mavi-beyazlılar bu kupanın en büyük favorisi. Şampiyonlar Ligi'ni kazanması beklenen bir başka takım ise Juventus. Siyah-beyazlıların en büyük kozu dünyanın en iyi teknik direktörü olarak kabul edilen Fabio Capello. 1955-56'da ilk Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanan ve 9 kez ile Şampiyonlar Ligi de dahil bu organizasyonu en çok müzesine götüren Real Madrid de favori. Her yıl bir yıldız sloganıyla Zidane, Owen, Ronaldo, Luis Figo, David Beckham'ı transfer eden başkan Florentino Perez bu yaz ise beş oyuncuya 85 milyon euro harcadı. Ancak Şampiyonlar Ligi açılış maçında Lyon karşısında alınan 3- 0'lık yenilgi İspanyol ekibinde büyük hayal kırıklığı yarattı. Son iki yıldır hiçbir kupa kazanamayan Real'de Brezilyalı teknik direktör Luxemburgo'nun koltuğu sallanıyor.

BU YILDIZLARA DİKKAT
Fenerbahçe'yi tek başına dağıtan Milan'ın Brezilyalı yıldızı Kaka, Şampiyonlar Ligi'nin en büyük yıldızlarından biri. Lyon'un Cruzeiro'dan transfer ettiği, Fenerbahçe'nin ve Türk spor medyasının büyük hayali Fred'i de seyretmelisiniz. 2005 yılında Cruzeiro'da 43 maçta 40 gol atmış olması ne büyük yıldız olduğunu gösteriyor. İlk maçlarda dikkat çeken bir başka isim ise Udinese'den Vincenzo Iaquinta. Siyah-beyazlıların Olympiakos'u 3-0 mağlup ettiği maçta hat-trick yapan 26 yaşındaki oyuncu Şampiyonlar Ligi ön elemeleri de dahil olmak üzere 3 maçta 5 gol kaydetti. Barcelona'nın oyuncusu Arjantinli Lionel Messi de yıldız olmaya aday. Barcelona altyapısından yetişen 18 yaşındaki oyuncu İspanya vatandaşlığı için hükümet kararı bekliyor. Manchester United'ta aradığını bulamayan, ancak İspanya'nın Villarreal takımına transfer olduktan sonra harikalar yaratan Uruguaylı forvet Diego Forlan ve aynı takımdan Juan Roman Riquelme'yi de izlemelisiniz. Şampiyonlar Ligi grup maçları 7 Aralık gecesi sona erecek ve eleminasyon turlarında rakiplerini elemeyi başaran iki takım 17 Mayıs gecesi finalde 62cm. uzunluğunda, 7.5 kg ağırlığındaki kupaya sahip olmak için karşı karşıya gelecek. Bu sene final, ilk Şampiyon Kulüpler Kupası Finali'nin üzerinden 50 yıl geçmesinin şerefine yarım asır önce turuna başladığı yer Paris'de, Parc des Princes Stadı'nda.

Galip ÖZTÜRK

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Güzelliğin öbür adı
 Fatsa'dan Japonya'ya giden de gitmeyen de pişman
 Fotoğrafına bakıp bakıp şiir yazdım
 'Kimse Ayasofya'ya duyarsız kalamaz'
 Ülkenizde demokrasinin unsurları var
 Vakıflı'nın kaderi organik tarıma bağlı
 Onlar artık gurbetçi değil Alman
 Kitapların kuyumcuları
 Güzellik sektöründe yeni dönem
 Önce iç sonra istediğini ye
 Eski adet yeni tartışma 'türban'
 Masajı da yazarlığı da üniversitede öğrenin
 FBI skandalının Türkiye bağlantısı
 Anne, Tanrı neden bu kadar masum insanın ölmesine izin...
 Türk Harry Potter yolda
 Beş Türk kadın yelkencinin Atlantik yarışı
 10 kopek'lik patatesten 28 bin pound'luk 'trüf'e
 Piri Reis'in şifresi sinemada
 Adım adım, liman liman Batı Akdeniz
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Zorla mı seyredelim yani?
Hiçbir kadın jinekolojik...
MEHMET ALTAN
Hiçbiryeristan ve Pan-hümanizm
Fikirlerin...
REFİK DURBAŞ
Çocukluğumu seviyorum, kedileri...
ÖNCEL ÖZİÇER
Hadi köyümüze geri dönelim
Büyükşehirlere göç edenler...
KAZIM KANAT
First Lady Semra Hanım'ın canı kiraz yemek...
TURGAY NOYAN
Gazeteciler yarıştı yelken dünyası...
'Türkiye'nin ilk sinema platosunu kuracağız'
'Türkiye'nin ilk sinema platosunu kuracağız'
Yeni filmi 'Organize İşler'i 150 kişilik bir ekiple 52 günde çeken...
TAV İzmir'e de temel attı
TAV İzmir'e de temel attı
Tepe-Akfen ortaklığı Atatürk ve Esenboğa'dan sonra üçüncü...
Avrupa Birliği'ni bölen peynir
İsviçre ve Fransa'nın gururu peynirler ortaçağdan beri keçi ve koyun sütünden...
Palamut podyumu lüfere bırakıyor
Havalar soğumaya başlarken geleneksel Marmara Denizi defilesinde palamutlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.