kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Üzüntülüyüm
Medyada dengeler çok farklı şekilde oturacak
Bütün iş adamlarıyla görüşüyorum

Erdoğan: Üzüntülüyüm

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin ''İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları Konferansı'' hakkında verdiği yürütmeyi durdurma kararını değerlendirirken, ''Türkiye'deki demokratikleşme sürecine, özgürlüklere gölge düşürülmesi noktasında üzüntülü olduğunu'' söyledi.Erdoğan, Fatih Altaylı'nın ATV'de canlı yayınlanan ''Teke Tek'' programına katılarak soruları cevaplandırdı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin ''İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel
Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları Konferansı'' hakkında verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili soru üzerine Erdoğan, ''konferansta fikri bir tartışmanın yapılacağınıve ne konuşulacağının belli olmadığını'' belirtti. Erdoğan, ''Beğenmediğiniz bir tablo ortaya çıktı, bu bir fikirdir, düşüncedir, siz buna saygı duymak zorundasınız. Saygı duymuyorsanız, ses çıkarmamak durumundasınız'' dedi.

Erdoğan, burada fiili bir durum, suç olacak bir unsur varsa o zaman savcıların devreye gireceğini ifade ederek, ''Fakat şu anda böyle bir yürütmeyi durdurma kararı, muhalif görüşe de baktığımız zaman, usulden bir bozma sözkonusu. Her şeyden önce, idari bir tasarruf sözkonusu, hukuki tasarruf. Şahsen benim üzüldüğüm budur. O zaman idarenin anlamı ne? İdare rektörlüktür. Varsa bir yanlış rektörlük, YÖK bunun hesabını verir. Müdahale edilmesi gereken bir durum varsa, o zaman İstanbul Valiliği müdahale eder'' diye konuştu. Diğer üzüldüğü noktanın, mahkemece, davalı üniversitelerden, ''dava konusu idari işlemin, hangi idari süreçle tesis edildiği, sözkonusu işlemle ilgili herhangi bir idari birime bildirimde bulunup bulunmadığı sorularak, onaylı örneklerin getirilmesi''nin istenmesi olduğunu söyledi.

''Yani bundan bi-haber olarak karar veriyorlar'' diyen Erdoğan, karara katılmayan muhalif üyenin de belirttiği 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun, ''İdari yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimiyle sınırlıdır. İdari mahkemeler, yerindelik denetimi yapamazlar. Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremezler''şeklindeki maddelerini okudu.

Erdoğan, ''Bu bu tablo karşısında, ben gerçekten üzüntümü ortaya koyuyorum. Burası bir idare mahkemesidir. Ama bu kararı verirken ülkemdeki demokratikleşme sürecine, özgürlüklere gölge düşürülmesi noktasında şahsen üzüntülüyüm'' dedi.

Konuyu, 3 Ekim süreciyle ilintili hale getirmediğini söyleyen Erdoğan,''Biz hukukumuzu çok iyi bilmeliyiz. Yasalarla hukuku birbirine karıştırmamalıyız. Sıkıntımız burada. Daha çok özgürlük, demokrasi için de sabırla bazı şeylere karşı koymalıyız. Birileri ideolojik davranarak, ön kesme gayreti içine giriyorsa, bunlara özellikle ülkenin kurumlarının asla alet olmaması gerekir'' değerlendirmesinde bulundu.

TERÖRLE MÜCADELE VE PARTİLERÜSTÜ BAKIŞ

Terörle mücadele konusundaki son gelişmelere değinen Erdoğan, Türkiye'de partilerüstü bir bakışın hakim olmadığını söyledi. Terör konusunda da partiler üstü bir bakış olmadığını ifade eden Erdoğan, ''Acaba ben hükümeti buradan nasıl sıkıştırabilirim. Oradan nemalanma gayreti var'' görüşünü dile getirdi.

CHP'nin TBMM'yi terör konusunda olağanüstü toplantıya çağırışında ''bir art niyet olduğunu'' söyleyen Erdoğan, ''Bir hafta sonra zaten TBMM açılıyor. Niye bazıları bu kadar acele ediyor?'' dedi. Güvenlik güçlerinin şu anda terör konusunda ne gerekiyorsa onu yaptıklarını, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun toplanacağını, kendisini de ilgili birimlerle görüşmeler yaptığını anlattı. Genelkurmay, jandarma ve emniyetin de yeni hazırlanan terörle mücadele yasası ile ilgili istekleri olduğunu, hazırlanan tasarının, güvenlik kuvvetlerinin güçlenmesi, özgüvenini artırıcı bazı tedbirleriiçereceğini bildirdi. Erdoğan, bu konuların dayanışma içinde ele alınması, duygusal açıklamalardan kaçınılması gerektiğine dikkati çekti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 İmtiyazlı ortaklık olmaz
 Baykal hükümetin politikalarını eleştirdi
 Gül: İyi- kötü konuşulabilir
 Baykal: CHP iktidar seçeneği
 Liderler zirvesi yapılmayacak
 Belediye Kanunu'na yürütmeyi durdurma
 Ankara'da 'çöp zirvesi' yapılacak
MUHARREM SARIKAYA
Kızılay'ın, KDV ve ÖTV'si...
Başbakan Erdoğan,...
YAVUZ DONAT
2006'nın siyasi röntgeni
Siyasi iktidar açısından 2006...
Ölüyoruz bizi kurtarın
Özlem 6 yıldır, Cihan ise ecstasy ile başlayan uyuşturucu merakıyla 3...
İbo'dan AB'ye uyum!
Bugüne kadar akrabaları tarafından korunan İbrahim Tatlıses, AB uyum...
Konuşmalar belirsiz diye konferans durduruldu
Konuşmalar belirsiz diye konferans durduruldu
İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Boğaziçi Üniversitesi'nde bugün...
'Umut Davası' sanığı Dağdeviren öldürüldü
'Umut Davası' sanığı Dağdeviren öldürüldü
Uğur Mumcu, Bahriye Üçok ve Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu