kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Süper sporun başladığı yer
Porsche'nin alternatifi

Nissan 350 Z, farklı ve özel bir otomobil. Dış görünümü kusursuz... Porsche için 150 bin Avronuz yoksa, 73 bin Avro'ya 350 Z alabilirsiniz.


Süper sporun başladığı yer

Ek çok otomobil firmasının yarattığı küçük veya büyük efsaneler vardır. Nissan'ın ya da eski adıyla Datsun'un efsanesi ise hiç kuşkusuz "Z" serisidir. Bence gerçek bir Japon efsanesi olan Z240, yine bence Nissan'ın yaptığı en muhteşem otomobildir ve 1980'lere damgasını vurmuştur. Bu otomobili bir kez kullanma şansına sahip olmuştum. Türkiye'de de benim bildiğim, müzisyen abimiz Nino Varon'da bir tane vardı. Nissan bu otomobilin üretimden kalkmasından yıllar sonra "Acaba aynı otomobili biraz modernize edip yeniden çıkarsak mı?" diye düşündü. Ancak bundan vazgeçip, 350 Z'yi yaptılar. Sizin için test ettiğim otomobil işte bu 350 Z. Açıkçası bu otomobili iki kez test etmek zorunda kaldım. Çünkü bu sayfada "Aile" otomobilleri test eden Rahşan'ın gözü bu otomobildeydi ve bir kaç kez garajdan kaçırma girişiminde bulundu. Baktım olacak gibi değil, ilk testte yanıma oturttum. Fakat Rahşan'ın kilosundan dolayı test olumsuz sonuçlar verdi. İkinci testi yalnız yaptım.

İZLENİM
350 Z ilk bakışta farklı ve özel bir otomobil olduğunu hissettiriyor. Fazla iri olmayan yapısına rağmen "kaslı" bir görüntüsü var. Sanki orta sıklet bir boksör gibi. Alçalan burun, basık tavan ve eğimli arka cam çok etkileyici. Alüminyum jantların arasından gülümseyen gövde ile aynı renk Brembo fren kaliperleri "sportif" görüntüyü körüklüyor. İki kişilik otomobilin içinde de aynı sporcu hava var. Ancak Avrupalı sporculardan çok, Japon-Amerikan kırması bir havada. İç malzeme işlevsel ama olması gerekenden daha "plastik" görünümlü. Sürüş keyfi ise fevkalade. Ciddi bir gücü hissediyorsunuz. Ve rahatça bu güce kumanda edebiliyorsunuz.

DIŞ GÖRÜNÜM
Dış görünüm için "Kusursuz" demek mümkün. Bu otomobil 15 yıl önce yollara çıksa "Uzay aracı" muamelesi görürdü. Bugün için bile hayli avangard çizgileri var. Otomobilin burun yapısı müthiş. Eskinin modern bir yorumu. Yandan "Sustalı" gibi duruyor. Arkada ise eğimli cam ve buna açılı bir yaklaşımda bulunan uzun stop lambaları otomobilin neler vadettiğini gösteriyor.

İÇ GÖRÜNÜM
Göstergeler tam bir İtalyan havasında. Ferrari ile Alfa 156 arasında bir yerde. Ortada büyük bir devir göstergesi var. Bu sportifliği vurguluyor. Yanda ise 280 km/s ile noktalanan bir kilometre sayacı. Dashboardın ortasında ise yağ basıncı, hararet ve yol bilgisayarı göstergeleri var. Kavuniçi ışıklandırma çok çekici. Koltuklar müthiş. Eski spor otomobillerin koltuklarına atıfta bulunuyor ama çok ergonomik. İç mekanda kullanılan plastiğin bolluğu dezavantajların birincisi. Yol bilgisayarının kumanda tuşunun göstergelerin yanına yerleştirilmesi ise böyle bir otomobil için büyük hata. Ancak gövde rengine yakın koltuklar, siyan ve basık iç yapı, ortadaki yüksek aks geçişi otomobilin içinin de en az dışı kadar sportif olmasını sağlıyor..

SÜRÜŞ
Nissan350 Z "Ne mal olduğunu" kullanmaya başlayınca gösteriyor. Motor sesi "Abartılı" olmadığı halde keyif veriyor. Hele hele 4 bin devirin üzerinde gerçekten muhteşem. Gazlamaya başladığınız anda otomobilin arkası hafifçe yana kayıyor ve otomobilin akselerasyonu sürdüğü müddetçe "Yengeç sendromunun" etkisiyle hep hafif yan yan gidiyor. Sanki otomobilin arkası öne geçmek istiyor. Bunun bir benzerini Ferrari 550'de yaşamıştım. Ama 12 silindirli 5,5 litre ve 500 beygire yakın bir güçtü. Burada ise 3,6 litrelik bir 6 silindir ve 280 beygir söz konusu. Otomobilin ilk kalkışı hiç fena değil. Sürüş duygusu Lotus Esprit ile neredeyse aynı ama biraz daha kontrollü. Tork 4 bin devirden sonra "Güzelleşiyor". Bu yüzden de otomobili genelde 3500-6500 arasında kullanmak gerekiyor. Vitesler çok uyumlu. Sınıra yaklaşıldığında kırmızı bir işaret lambası yanıyor, bir kaç yüz devir içinde motor koruma devreye giriyor. Kalkışta 1., 2. ve 3. viteslerde ASR sürekli devreye girip keyif kaçırıyor ama ASR'yi kapattığınız zaman acemi sürücüler için tehlikeli olabilir. Virajlarda çok çok başarılı. Otomobil yanlıyor ama hiç bir zaman kontrol dışına çıkmıyor. Gaza bastıkça topluyor. Fazla bir kontraya gerek kalmıyor. Virajdan çıkarken vitesi küçültüp gazlayınca kafa hafif sallanıyor ve ileri atılıyor. Vites oranları iyi ancak tek kusur vites yollarının bir spor otomobil için biraz uzun olması.

ARTILAR EKSİLER
Otomobilin sürüş keyfi muhteşem. Safkan bir sporcu. İç dizaynındaki malzeme kalitesi biraz rahatsız edici ama fiyat kalite orantısı mükemmel. Böyle bir sporcuyu bu fiyata almak için bir yerlerden fedakarlık yapmak gerek. Nissan iç malzemeden yapmış. Ama seçenek olarak daha iyi iç malzemeyle yapılmışını sunması gerek. Çünkü sürüş keyfi olarak Porsche'yi aratmaz. Hele hele Porsche'ye verecek parası olmayan bir genç için. Spor ve sert süspansiyon, bozuk yollarda hiç de rahatsız edici değil. En azından benim gibi performans hastaları için. En beğendiğim yönü ise "Tok" bir otomobil olması. Hiç bir yeri tıngırdamıyor. Gövde fazlasıyla rijid. En sert hareketlerde bile fazla bir burulma yok. Sanki Japon değil de, bir Alman otomobili gibi. Hayalinizde bir Porsche var ise ama 150 bin Avronuz yoksa 73 bin Avroya müthiş bir seçeneğiniz var: 350 Z 40 yaşından sonra kendime almam ama kızım ehliyet alsa, bu otomobili ona alırım.

Nissan 350 Z

Max Güç: 280 bg- 6200 d/dak
Max Tork: 363-4800 d/dak
0-100 km/sa hızlanma: 5.9 sn.
Vites kutusu: 6 ileri
Max Hız: 250 km/s
Fiyatı: 73.000 Euro + 2.3 bin YTL

FATİH ALTAYLI

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Bir tur versen?
 Yepyeni XK gösteriye hazır
 Cayenne yüzünü gerdirdi
 Petrol iflas getiriyor
 Bedeninizi yeniden keşfedin
 Sonbahar esintisi
 21. yüzyılın lambası
 İç giyimde 'kolejli' modası
 Kadın taraftarlara
 Platform topuklar fark yaratacak
 Hamam keyfi
 Ve gemi gidiyor 'Gümüş Gölge'
 En sevdiği kitap sanki onu yansıtıyor: Küçük Prens
 Korsan için önlem aldık
 THY'nin yeni kabini
 Azgın sularda kano
 Erkeksi ve seksi çizgiler
 Spora yeni bir stil
 Plaj modasında son indirim
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Slot çorbası
Daha önce Türk Hava Yolları'nın (THY)...
TURGAY NOYAN
Tekne almadan önce iyi hesap yapmalı
Denize çıkacağım...
REFİK DURBAŞ
Bir caz mevsimi daha
O yıllar, on beş yaşın yaşandığı...
Doktorlar tükendi
Doktorlar tükendi
Türk Tabipler Birliği yaptığı araştırma ile Türk hekiminin...
12 yıl geçti, acım dinmedi
Bugüne kadar yedi kitaba imza atan yazar Lütfiye Aydın (56),...
Ağaoğlu'nun son kahramanı Sultan
Biri sinemanın Sultan'ı, diğeri en iyi kadın yazarlardan biri... İlk...
Beş Türk kadın yelkencinin Atlantik yarışı
20Kasım'da dünyanın geçilmesi en zor okyanusu Atlantik'te düzenlenecek olan ARC...
Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi
Bir Fransız gazetecinin fikriyle doğan UEFA'nın dev organizasyonu 'Şampiyonlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.