kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Teknocular Paris'i salladı
Teknocular Paris'i salladı

Milyonlarca genci peşinden koşturan "tekno kültürü" bu hafta birçok Avrupa kentinde kutlandı. Binlerce kişilik kortej Paris sokaklarına renk kattı.

Tekno, artık tartışılmaz bir sosyal fenomen halini aldı. Bu, sadece devasa rave partilerde çalınan bir müzik türü olmaktan çıkıyor ve hayatımıza giderek yerleşen dijital teknoloji, her alanda kalıcı kültürler doğuruyor. Teknonun müzik alanında bir ifade biçimine dönüşmesinin kısacık tarihi şöyle: Malumunuz olduğu üzere, II. Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan, dakikada 45 kez dönen yuvarlak bir cisim, müzik endüstrisinde ciddi bir devrim yaratıyor. Bu obje, yani 45'lik plak, evleri istila etmeye başlarken, bir yandan da savaş sonrasında gelen refahla birlikte müzik, teknolojiyle tanışıyor. 1954 yılında ise, müzik dünyası gerçekten sarsılıyor.

HİPNOZ HALİ
Elvis Presley adında bir genç, şimdiye kadar sadece zencilerin kullandığı ritmleri yeni bir müziğe uyarlayarak, deliler gibi dansetmeye başlıyor. Amerika, 8 milyon plak satan bu karizmatik adamın popo sallayışlarında Rock and Roll denilen "acayip müziği" keşfediyor. Olay 60'lı yıllarda Avrupa'yı da sarıyor, "swinging London" müzik sahnesindeki yerini alıyor. Yetmişli yıllarda ise, müzikal ütopyalar değişince, müzisyenler dünyanın dört bir yanından ritmler alıp, elektronik müzikle harmanlamaya başlıyorlar. Bazı gençler, Asya ve Afrika melodilerini, gelişmekte olan Batı enstrümanlarına uyarlayarak, müzikte bir çeşit hipnoz hali yakalarken, bazıları da "disko müziği" ve dansı keşfediyorlar. Tekrara dayalı ritmlerin yarattığı trans hali, Rock müziğin, "sıkıcı gitar sololarından" ileri gitmediğine inanan müzisyenlere ilham veriyor ve House müzik doğuyor. Bu arada, "no future" diyerek, varolan sistemdeki hiç bir şeye inanmadığını haykıran punk'lar, teknolojinin de gelişmesiyle, "ev stüdyolarında", kendi müziklerini kendileri kaydetmeye başlıyorlar. "Do it yourself" sloganıyla gelişen bu tavır da tekno müzikteki "ev yapımı yaratım" aşamasına yansıyor. Ve ardından liberal ekonomi yılları geliyor. 80'lerde, İbiza gibi mekanlarda dev partiler başlıyor, 90'larda ise binlerce kişiyi bir araya getiren "rave partiler", "tekno festivalleri" yaygınlaşıyor. Müzikteki hareketlerin, tekno'ya kadar gelişinin çok kısaltılmış özeti bu. Ama hayatların iyice "teknolaşmasıyla", bu kültürün bütün alanları istila edişi beş ya da altı yıllık bir olay. Artık sadece müzikte değil, tiyatroda, sinemada, edebiyatta dijital kavramların yayılmasıyla, yepyeni bir tekno kültürden sözediliyor. Teknoloji artık sanat türlerinin özünü değiştirebiliyor. Bu hafta Avrupa'nın birçok kentinde "tekno kültür haftası" olarak kutlandı. Galeriler, sinemalar, tiyatrolar, tekno eserler sergilediler, barlar ve kulüpler tekno geceleri düzenledi, binlerce kişilik kortej, 150 DJ ve 300 watt'lık sesler Paris sokaklarını inletti...

Sedef Ecer

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir Dilek bin umut oldu
 Ayşe Brav: Her kadın böyle sevilmek ister
 Herkesin gözü onda
 Annenin korkusu çocuğuna geçmesin
 Düşünce uzmanı İstanbul'a geliyor
 Mahalle sokağın tadını çıkarıyor
 Otomobil gürültüsü yerine çocuk sesi
 TV5'e program önerileri
 Çık oradan ey lanetli melun!
 New Kids on the Block artık emlakçı
 Kool and the Gang sudan ucuz
 Sürüden ayrılanı kurt kapar
 Londra'dan ithal popçu
 Hayal adamının 60 yıllık anıları
 Esnaf, sanatçı elele verdi
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Sultanlık bekarlıkta değil, mutlulukta
 Cep telefonundan fotoğraf makinesi olur mu?
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
'Binmişsin Başbakan'ın uçağına. Yedin, içtin, indin mi?'...
FİLİZ AKIN
Çocuklarımız için
"Ferrari'sini Satan Bilge" kitabını...
ALİ POYRAZOĞLU
Leydi Bıdık İstanbul'da
Bahçemdeki kayısı ağacı...
Cabernet Sauvignon
Fransız kökenli Cabernet Sauvignon üzümünden yapılan kırmızı şarabın benzersiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.