kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arınç: Sıra AB'de
Arınç: Sıra AB'de

TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM'nin, son dönemde gerçekleştirdiği çok yönlü büyük reform çabalarıyla, AB'ye üyelik müzakerelerinin başlatılması için gerekli tüm koşulları eksiksiz yerine getirdiğini, artık sorumlulukları yerine getirme sırasının AB'de olduğunu söyledi.

Arınç, ''Eksiksiz yerine getirdiğimiz Kopenhag Kriterleri dışındaki ek bazı siyasi taleplerin gündeme getirilmeye çalışılmasının hiçbir şekilde kabulü mümkün değildir'' dedi.

Bülent Arınç, Litvanya Parlamentosu Genel Kurulu'na hitabı öncesi, milletvekilleri tarafından
ayakta ve alkışlarla karşılandı.

Genel Kurul'daki konuşmasında Arınç, Türk ulusunun, kendi bağımsızlığı ve egemenliği için olduğu kadar, dostlarının da bağımsızlık ve egemenliğine daima duyarlı olduğunu belirtti.

Türk ulusunun, Litvanya'nın özgürlük mücadelesini daima desteklediğine işaret eden Arınç, Litvanya'nın, demokrasi, özgürlük ve refah düzeyini takdirle izlediklerini vurguladı.

TBMM Başkanı Arınç, Türkiye'nin her zaman Avrupa'nın önemli bir parçası ve bugün AB dışındaki tüm Avrupa kurumlarının etkin üyesi olduğuna işaret etti. Arınç, Türkiye'nin, yarım yüzyılı aşkın süreden beri Batı ittifakının, demokrasi ve güvenliğinin bekçisi NATO'nun, sağlam ve güçlü üyesi olduğunu vurguladı.

''AB'NİN MOZAĞİNE ZENGİNLİK KAZANDIRACAK''

Arınç, Türkiye'nin, Atatürk'ün gösterdiği hedef doğrultusunda, çağdaş uygarlık saflarında saygın yerini aldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

''Ulusal hedefimizin son basamağı olan, 40 yılı aşkın süren AB üyelik sürecimiz, 3 Ekim'de katılım müzakerelerin başlamasıyla yeni bir aşamaya girecektir. TBMM, son dönemde gerçekleştirdiği çok yönlü büyük reform çabalarıyla, üyelik müzakerelerinin başlatılması için gerekli tüm koşulları eksiksiz yerine getirmiştir. AB de bu gerçeği 17 Aralık kararıyla tescil etmiştir. Artık sorumlulukları yerine getirme sırası AB'dedir. Eksiksiz yerine getirdiğimiz Kopenhag Kriterleri dışındaki ek bazı siyasi taleplerin gündeme getirilmeye çalışılmasının
hiçbir şekilde kabulü mümkün değildir.

Biz, birçok AB üyesi ülke gibi, birliğin gelişerek güçleneceğine inanıyor ve bunu savunuyoruz. Türkiye'nin üyeliği, AB'ye siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal, savunma ve güvenlik alanlarında güç katacaktır. AB'nin mozağine zenginlik kazandıracaktır.''

''ŞİDDET, HİÇBİR DİNİN ÖZÜNDE YER ALAMAZ''

Arınç, Türkiye'nin, Litvanya'nın NATO üyeliğinin gerçekleşmesi için özel çaba harcadığını ve desteklediğini belirterek, Avrupa'nın güvenlik, istikrar ve refahına 50 yıldan beri verilen katkının, güçlenerek devam edeceğini vurguladı. Arınç, Türkiye'nin 2006 Nisan ayında, 4 aylık bir süre için NATO adına Baltık Hava Polisliği görevini üstleneceğini hatırlattı.

TBMM Başkanı Arınç, Litvanya ile her alanda olumlu seyreden ikili ilişkilerin, uluslararası alanda da Avrupa kurumları, NATO ve BM sisteminde ortak çalışmalar doğrultusunda gelişeceğini anlattı.

Konuşmasında, terörizmin uluslararası boyutta, giderek tırmanmakta olduğuna, bunun demokratik sistemlere, insanlığın barış, uzlaşı, refah arayışına yönelik tehditleri artırdığına işaret eden Arınç, şunları kaydetti:

''Şiddetin, terörün, fanatizmin, hiçbir din veya kültürün özünde yer alamayacağını savunuyoruz. Ne yazık ki radikal ve marjinal bazı gruplar, dini öne sürerek, acımasız terör eylemlerini sürdürmektedir. Hepimizin lanetlediği bu insanlık dışı eylemler, özünde barış, uzlaşı ve hoşgörüyü koruyan İslam dinine ve İslam dünyasına karşı, belirli çevrelerin yanlış değerlendirmeler yapmalarına neden olmaktadır. Gelecek nesillere barış, refah ve istikrar dolu, mutlu bir dünya bırakabilmenin tek yolu, radikal grupların, haince yaratmaya çalıştığı ön yargılara, düşmanlıklara, kutuplaşmalara karşı yapıcı ve samimi uzlaşı diyoloğu oluşturabilmektir.''

''İSTİSNA BİR ÜLKE...''


Arınç, bugün her zamankinden daha çok hoşgörü, anlayış ve yapıcı diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, BM çatısı altında yaşama geçirilen ''Medeniyetler İttifakı' projesinin umut ışığı olduğuna dikkati çekti. Arınç, bu hayati projede sorumluluk üstlenmekten duyulan gururu dile getirdi.

Türkiye'nin, laik, demokratik, liberal ekonomik sistemi ve batı dünyası ile paylaştığı ortak değerler ve idealler yanında aynı zamanda halkı Müslüman olan ülke olduğunu belirten Arınç, sözlerini, ''AB üyeliğimizin, tüm insanlığın barış ve refah dolu geleceğine en yapıcı katkıda bulunabilecek istisna bir ülke olacağımıza inanıyoruz'' diyerek tamamladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Karşı deklarasyona Rum engeli
 Yarışmacı Ata'nın cenazesi toprağa verildi
 'Uyuşturucuya yönlendirildi'
 AB deklarasyonda uzlaştı
 Yetimdi, yetim bıraktı
 Org. Özkök'ten 'etnik milliyetçilik' uyarısı
 Yaralı polislerden Tamis de öldü
 Taksim'de ses bombası patladı
 Ankara'da zaman ayarlı bomba
 İzmir'de 2 kg patlayıcı
 Suikasti önleyen polislere ödül
 PKK Hakkâri'de muhtarı kaçırdı
 Etek boyu genelgesi
 Koç Türk kültürünü dünyaya tanıtacak
 Kayıt parası kavgasına sanal çözüm
 Oğul Gökçekler serbest bırakıldı
 4.5 milyon Yeşil Kart iptal edildi
YILMAZ ÖZDİL
Alman'a tavsiye...
"Die Traube wird...
ALİ KIRCA
Gamze- 2
Cumartesi günkü yazımızın başlığı Gamze'ydi.
ÖMER LÜTFİ METE
Çapsız meleğin mumu
Alman seçimlerinin en önemli...
UMUR TALU
Otel odasında...
Allah rahmet eylesin. 24 yaşında bir...
FATİH ALTAYLI
Ofer'e kıyak üzerine kıyak
İsrailli işadamı Sami...
ERDAL ŞAFAK
Merkel çöktü sıra Sarkozy'de
Almanya seçimlerinde halka...
Korkular kazandırdı
Anketlerin açık ara mağlubiyet gösterdiği Schröder, 4 ayda...
Ucu açık müzakereler!
Genel seçimde ne sağ, ne de sol ittifaklar çoğunluğu...
Fransız İhtilali
Fransız İhtilali
F.Bahçe'de iki yıl önce Hooijdonk, geçen sezon da Alex'in üstlendiği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu