kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doktorlar tükendi
Doktorlar tükendi
Eğitime para yok
Tıp öğrencileri dertli

Doktorlarımız depresyonda

Türk Tabipler Birliği'nin araştırmasına göre yoğun çalışma saatleri ve stresli yaşam doktorları yıldırmış durumda.


Doktorlar tükendi

Türk Tabipler Birliği yaptığı araştırma ile Türk hekiminin hastalığını teşhis etti. 'Tükenmişlik sendromu' doktorları mesleğin ilk yıllarında etkilemeye başlıyor ve zor çalışma şartları nedeniyle hekimlerin ruh sağlığını bozuyor.

Türk Tabipler Birliği'nin yaptığı araştırma doktorların 'tükendiklerini' resmen ortaya çıkardı. Ankete göre bir yandan zorunlu hizmet diğer yandan ekonomik sorunlarla başa çıkmaya çalışan hekimler, psikolojik olarak zor durumda. Üç bin doktor üzerinde yapılan araştırmaya göre tükenmişlik sendromu nedeniyle hekimler mesleklerine karşı umursamaz davrandıklarını ve sorunların üstesinden gelemediklerini itiraf ediyorlar. Altı yıllık eğitimin ardından, dört yıllık uzmanlık eğitimi, bunlara ek olarak iki yıllık da zorunlu hizmet derken yıllarca okumak zorunda kalan doktorlar gece nöbetleri, yoğun çalışma saatleri ve stresli bir iş yaşamının sonunda tükeniyorlar. Türk Tabipler Birliği'nin yaptığı araştırma ile 'tükenmişlik' sendromuna yakalandıklarını teşhis eden hekimler kendi sorunlarını reçetelerine yazıyorlar. 30 yıl önce tıp literatürüne giren 'tükenmişlik sendromu' iş ile ilgili stresin ardından zihinsel ve fiziksel enerjinin tükenmesi olarak kabul ediliyor. Tükenme sendromunda olan kişiler hizmet verdikleri kişilere karşı umursamaz bir şekilde davranırken sorunların üstesinden gelemiyorlar. Türk Tabipler Birliği'nin yaptığı ankette değerlendirmeye alınan 3 bine yakın hekimin tükenmişlik sendromunun ciddi şekilde etkisi altında olduğunu itiraf etti.

ERKEKLER YORGUN
Araştırma erkek hekimlerin hastalara yeterli hizmet verememe noktasında kadınlara göre daha hızlı tükendiklerini ortaya çıkardı. Kadın hekimlerin ise kişisel başarıları erkek meslektaşlarına göre çok daha düşük düzeyde. Kadınların iş dışı yaşamlarında sorumluluklarının fazla olması kişisel başarı düzeylerinin erkeklere göre daha düşük olmasını nedeni olarak gösteriliyor. Araştırmada bekar hekimlerin evli ya da eşinden ayrılmış meslektaşlarına göre hastalara karşı daha az duyarlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca sorun çözme noktasında bekar doktorlar daha başarısızlar. Araştırmaya katılan doktorlar yaş ve tükenmişlik durumlarına göre de incelendi. Mesleği tarafından aşırı yüklenildiğini düşündüğü için tükenme noktasına gelen hekimler 35- 44 yaş grubunda artıyor. Ancak yaş ilerledikçe hastalarını daha iyi anlamaya başlıyorlar. Genç yaştaki profesyonel deneyimi olmayan doktorlar ise tükenmeye daha yatkın olduğunu gösteriyor.

HEKİMLER DE HASTA
Herhangi bir hastalığı olduğunu ifade eden hekimlerin tükenme düzeyleri sağlıklı hekimlere göre daha yüksek. Doktorların yaklaşık yüzde 25'i bir teşhis edilmiş bir hastalığı bulunduğunu söylüyor. En sık belirtilen hastalıklar ise stresle doğru orantılı olan kalp, mide rahatsızlıkları... Hekimlerin yüzde 5'i de ruhsal sorunları olduğunu söylüyor. Tükenmişliğin nedeni olarak hekimler yoğun çalışma temposu ve gece vardiyalarını göstermişler. Ayrıca ekonomik gereksinmeler nedeniyle ikinci, üçüncü işte çalışmak zorunda kalan hekimler daha çabuk tükeniyorlar. Araştırmaya göre hekimlerin yarısı ikinci bir işte çalışıyor. Sıklıkla ifade edilen ikinci işler arasında nöbetçi hekimlik, işyeri hekimliği bulunuyor. İkinci işte çalışanların hemen hemen hepsi bunu ekonomik zorunluluktan yaptığını itiraf ediyor. Hekimlerin yarısı ikinci işten bir milyar TL'nin altında ücret kazandıklarını söylüyor. Hekimlikten bekledikleri yaşam standardına ulaşamadıkları için ikinci ikinci iş arayışına girdiklerini anlatıyorlar. Tükenmişlik araştırmasını düzenleyen Doç. Dr. Dilek Aslan, Prof. Dr. Nural Kiper ve Prof. Dr. Ergun Karaağaoğlu tükenmişliğin aile içi sorunlara, psikosomatik hastalıklardan alkol-madde ve sigara kullanımına ve hatta uykusuzluk- depresyon gibi ruhsal hastalıklara uzanan ciddi sonuçlar doğurduğunu belirtiyor. Veriler de bu sonuçları doğruluyor. Hekimlerin yaklaşık üçte biri sigara içtiğini söylüyor. Sigara içenlerin yarısı günde bir paket ve üzerinde içtiklerini anlatıyorlar. Araştırmaya katılan doktorların çoğu 20-29 yaşlarında yani eğitimlerinin yoğun döneminde sigaraya başlamış. Büyük çoğunluğu ara sıra da olsa alkol kullandığını anlatıyor.

Esra TÜZÜN / HABER MERKEZİ

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Huzura bir şans verin
 Yağdaki büyük tehlike
 Merhaba
 Üç milyar dolarlık mücevher İstanbul'da
 Akıllı kumaşlarla hayat çok rahat
 Yoksa hala indirim mi var?
 Sonbahar çok canlı geçecek
 Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
 Erkek cinselliğini 70'inde de yaşayabilir, yeter ki istesin
 Basklılar yemeden günde kaç saat durabilir?
 Cep telefonu hadisesi
 Güneş çarpmasında çocuğu ılık duşa sokun, bol su içirin
 Sağlıklı ve doğal bronzlaşın
 'Sahte rüyalar'a son
 Sıcak yemek yemeyin, acıdan korkmayın, sütten vazgeçin
 Genç ve sağlıklı kalmanın anahtarı iyi bir cinsel yaşam
 'Döne Döne Van Gölü'nü gezin
 Gevşeyin, başağrınız geçsin
 Sert olmayan, yaysız yatakta uyumalısınız
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
12 yıl geçti, acım dinmedi
12 yıl geçti, acım dinmedi
Bugüne kadar yedi kitaba imza atan yazar Lütfiye Aydın (56),...
Ağaoğlu'nun son kahramanı Sultan
Ağaoğlu'nun son kahramanı Sultan
Biri sinemanın Sultan'ı, diğeri en iyi kadın yazarlardan biri... İlk...
Beş Türk kadın yelkencinin Atlantik yarışı
20Kasım'da dünyanın geçilmesi en zor okyanusu Atlantik'te...
Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi
Bir Fransız gazetecinin fikriyle doğan UEFA'nın dev...
Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
Gurme olmak 'yakışıklı olmak' gibi öyle kolay bir şey değil. Önce Allah vergisi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.