kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyaya hoşgörü dersi verecekler
Dünyaya hoşgörü dersi verecekler
Künefe gibi tatlı bir ilişkimiz var
Gidenler burayı çok özlüyor
Hıristiyan ve Musevilerin sayısı giderek azalıyor

Haç, hilal ve yıldız buluştu

Hatay'da 25 Eylül'de başlayacak olan "Medeniyetler Buluşması" ndan önce müftü, haham ve papaz Pazar SABAH için bir araya geldi.


Dünyaya hoşgörü dersi verecekler

25Eylül'de başlayacak "Hatay Medeniyetler Buluşması" öncesi Hatay'daki üç dinin en yüksek temsilcisi Pazar Sabah için bir araya geldi. Projenin mimarları olan müftü, papaz ve hahamın dostluğu örnek olacak nitelikte.

Bu şehrin halkı Müslüman, Hıristiyan ve Musevi dinlerine mensup farklı mezheplerden insanlardan oluşuyor. Savaşların yarattığı gerilimler dışında asırlardır farklı cemaatler arasında en ufak bir tatsızlık yok. Aynı apartmanlarda altlı üstlü oturuyor, aynı çarşıda yan yana dükkanlarda ticaret yapıyor, birbirlerinin dini bayramlarını kutluyor, aynı yerlerde yaptıkları düğünlerde birlikte eğlenip, cenazelerini birlikte kaldırıyorlar. Üstelik dini liderleri de arkadaş ve sık sık bir araya gelip sohbet ediyorlar. Aynı yemeklerden oluşan zengin bir mutfağa sahipler. Sınırları içinde sadece Ermenilerin yaşadığı bir köy var. Ülkenin tek Hıristiyan belediye başkanını çıkarmış. Bu şehrin adı Hatay! Peki, farklı din, mezhep ve medeniyetlere sahip insanların asırlardır kardeşçe ve dostça yaşadığı bu şehri yeterince tanıyor muyuz? Bu özelliklerini biliyor muyuz? Bu eşsiz değerlerini dünyaya anlatabiliyor muyuz? Maalesef hayır... Ne biz Türkler bu şehrimizin yeterince farkındayız ne de dünya yeterince tanıyor. İşte bu gerçekten yola çıkan Hataylı din adamları, şehirlerini, şehirlerindeki hoşgörüyü, kültürü, tarihi ve doğal güzellikleri Türkiye ve dünyaya göstermek için ilk adımı "Hatay Evrensel Değerleri Koruma Derneği"ni kurarak attı. Adına "Medeniyetler Buluşması" dedikleri bir etkinlik organize ettiler. Yurtiçi ve yurtdışından yüzlerce bilimadamı, din adamı ve devlet adamını çağırdılar. Onlara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da destek verdi ve etkinliği himayesi altına aldı. Ve medeniyetlerin buluşması için geri sayım başladı. Hatay, 25 Eylül'den başlayarak 5 gün boyunca son yılların en hareketli ve en renkli günlerini yaşayacak.

HER KESİMDEN TEMSİLCİ SEÇİLDİ
Hatay'daki Medeniyetler Buluşması öncesi Hatay'a gittik ve üç dinin temsilcileriyle etkinliği konuştuk. Dernek başkanı Hatay İl Müftüsü Mustafa Varlı, Yönetim Kurulu Üyeleri Antakya Hıristiyan Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum, Antakya Musevi Vakfı Başkanı Şaul Cemudioğlu, işadamı Fuat Narin ve Antakya Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Yusuf Durmaz ile birlikte bizi müftülük binasına kabul etti ve orada sorularımızı cevaplandırdılar. Derneğin ilk adımını 2003 yılında kurdukları komisyonla attıklarını söyleyen Mustafa Varlı "Komisyonu kurarken üyelerimizi özenle seçtik. Din adamları, işadamları, öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü ve kamu kuruluşu temsilcilerinden oluşan komisyonun herkese hitap etmesini amaçladık" diyor. Varlı projenin oluşumunu da şöyle anlatıyor: "Savaş ve çatışmaların sıkça yaşandığı bugünlerde Hatay'da yaşanan bu hoşgörü ve barışın, diğer il ve ülkelerde yaşayan insanlara anlatılması gerekiyordu. Bunu en güzel, yurtiçi ve yurtdışından bilimadamını, din adamı ve kültür adamlarını Hatay'a davet edip yerinde göstererek anlatabileceğimize karar verdik. Sonra da Medeniyetler Buluşması isminde karar kıldık. Hatay 13 ayrı medeniyetin yaşadığı bir kent olduğu için bu ismi kullandık. Bu projeye gerçekleştirebilmek ve devamlılığını sağlamak için komisyonu feshedip Şubat 2005'te aynı adla dernek kurduk." Etkinliğin bilimsel ve kültürel olarak iki yönünün olduğunu dile getiren Varlı, "Bilimadamları panel, oturum, sempozyumlar yapacaklar ve sonra da sonuç bildirgesiyle tüm dünyaya barış çağırısında bulunacaklar. Liderler, devlet başkanları, sanat ve kültür adamları da kamuoyu yaratıp, gördüklerini ve yaşadıklarını ülkelerinde anlatacaklar" diyor.

DİNİ LİDERLER BİR ARAYA GELECEK
Varlı davetliler konusunda da bilgi veriyor; "Papa'yı davet ettik. Vatikan Büyükelçiliği, Papa'nın birinci yardımcısını ve birçok kardinali göndereceğini söyledi. Çeşitli ülkelerden televizyon Habib-i Neccar Camii
kanalları gelecek. Örneğin El Cezire televizyonu 5 gün boyunca Hatay'dan canlı yayın yapacak. İtalya ve İspanya başbakanlarının gelmesini bekliyoruz. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan, Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Suriye Antakya Süryani Ortodoks Patriği Ignatius Zekka 1. Ayvaz, Türkiye Musevi Cemiyeti Başkanı Silvio Ovadyo gibi din temsilcileri gelecek. Ayrıca Türkiye'de görev yapan 45 büyükelçi de burada olacak. İstedik ki gelsinler kendi dindaşlarından buradaki hoşgörü ve barış ortamını öğrensinler. 150 yurtiçinden 150 de yurtdışından olmak üzere toplam 300 de bilimadamı davet ettik. Bilimadamlarını da seçerken medeniyetler ve din konularında uzman olmasına dikkat ettik." Mustafa Varlı, Medeniyetler Buluşması projesinin bütçesinin 1.5 milyon YTL olduğunu söylüyor. İl Özel İdaresi, belediye ve yardımsever işadamlarından topladıkları bir miktar parayla hazırlıklara başladıklarını, sonra da Türkiye Tanıtma Fonu'ndan 400 bin YTL yardım aldıklarını söyleyen Varlı, "Yurtiçi ve yurtdışından gelmeleri kesinleşenlerin sadece ulaşım ve konaklama gideri 720 bin YTL Bizim şimdiye kadar topladığımız para devede kulak kalıyor. Şimdi herşeyi borçla yapıyoruz. Acilen sponsor da arıyoruz.

ÖNCE KONFERANS SONRA TURİSTİK GEZİ
Mustafa Varlı'ya 5 gün boyunca Hatay'da neler yapılacağını soruyoruz; "Her sabah 09.00 ile 15.00 arasında üç oturum yapılacak. Konferanstan sonra birinci gün Sen Piyer Kilisesi, Habib Neccar Camii, Mozaik Müzesi, Ortodoks, Katolik ve Protestan Kiliseleri, Havra gezilecek. İkinci gün konferanslardan sonra Samandağ ilçesi, oradaki Hz. Hızır Türbesi, kral mezarları ve Türkiye'deki tek Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü ziyaret edilecek. Akşam da restoranlarıyla ünlü Harbiye'de akşam yemeği yenecek. Üçüncü gün gezi programına ise Kırıkhan ilçesindeki Bayezıd-i Bistami Türbesi'nden başlanacak. Devamında Belen ilçesi, Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Külliyesi ve kale gezilecek. Oradan Hatay'ın sayfiye yeri olan ve yazlıkların bulunduğu Arsuz'a gidilecek. Orada Türkiye'nen tek Hıristiyan Belediye Başkanı ziyaret edilecek. Akşam yemeği İskenderun'da yenilecek. Dördüncü gün öğlene kadar konferans olacak, öğleden sonra sonuç bildirgesi açıklanacak ve kapanış konuşması yapılacak. Daha sonra Antakya'da tarihi çarşı gezilecek. Ertesi gün de herkes dönecek."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Beş Türk kadın yelkencinin Atlantik yarışı
 Futbolun AB'si Şampiyonlar Ligi
 10 kopek'lik patatesten 28 bin pound'luk 'trüf'e
 Piri Reis'in şifresi sinemada
 Adım adım, liman liman Batı Akdeniz
 Kitap fuarında yıldızlar geçidi
 Amerika Katrina Kasırgası'yla rüyasından uyanıyor
 Akıl verme huzur ver
 Bu şovu1 milyon otomobilsever izleyecek
 TEV bursu için başvuru
 Şimdi moda pazar sabahı namazı
 'Canlı canlı gömüldüm'
 'İnsan nasıl insan oldu?' ya da Ekolojiden Ekonomiye
 18 yaşında bir askerin hayatı kaç para eder?
 'Türk toplumunun zemini çöktü'
 Sinemalar ortadan kalkacak denizde yaşam başlayacak
 Okuyucu 'roman gibi roman' bulamıyor
 Kraliyet ressamı kurs vermeye geldi
 Fotoğraf sanatçısı Mardin
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bir tarafta keçiler, bir tarafta Birleşmiş...
MEHMET ALTAN
Bugün eylül dolunayı...
O benim için, gizli bir...
ÖNCEL ÖZİÇER
Acı nedir bilmeyen şımarık kadınlar
Adam karşımda olsa...
KAZIM KANAT
Merhaba dostlar merhaba efendiler!
Bodrum'da sarı yaz...
Süper sporun başladığı yer
Süper sporun başladığı yer
Ek çok otomobil firmasının yarattığı küçük veya büyük efsaneler...
Bir tur versen?
Bir tur versen?
Yok... Bir kereliğine bile olsa 350Z'yi vermedi. Ben de inadına aynı...
Doktorlar tükendi
Türk Tabipler Birliği yaptığı araştırma ile Türk hekiminin...
Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
Gurme olmak 'yakışıklı olmak' gibi öyle kolay bir şey değil. Önce Allah vergisi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.