kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Terör önergesi reddedildi

CHP'nin son dönemlerde artan terör olaylarıyla ilgili genel görüşme yapılmasına ilişkin önergesi kabul edilmedi. TBMM, 1 Ekim'e kadar yeniden tatile girdi..

TBMM Genel Kurulu, son dönemlerde artan terör olaylarıyla ilgili genel görüşme önergesini ele almak üzere olağanüstü toplandı.

TBMM Başkanı Vekili Nevzat Pakdil, yaptığı yoklamada toplantı yeter sayısının bulunduğunu bildirerek, birleşimi açtı ve CHP grubunun olağanüstü çağrı yazısının okunmasına geçildi.

Yoklama sırasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile bazı bağımsız milletvekilleri Genel Kurul'da hazır bulundu.

Yoklama sonucu beklenirken, kulisteki
AK Parti milletvekillerini alkışlayan muhalefet milletvekilleri, ''gelin beyler'' diye bağırdılar.

CHP Grup başkanvekilleri ile bazı milletvekilleri yoklama sonucunu başkanlık kürsüsü önünden izlediler, TBMM Başkanı Vekili Pakdil'i beklemeden sonucu ''186 arkadaşlar'' diye açıkladılar.

Sonuç açıklanınca, başta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve AK Parti Grup Başkanvekilleri Faruk Çelik ve Sadullah Ergin ile bazı milletvekilleri Genel Kurul'a girdiler.

AK Parti milletvekilleri Genel Kurul'a girerken CHP milletvekillerince alkışlandılar.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, bir grup eski MHP milletvekili ile Genel Kurul toplantısını izledi.

KONUŞMA SÜRELERİNİN UZATILMASI KABUL EDİLMEDİ

CHP'nin, terör konusunda yapılacak ön görüşmelerde, konuşma sürelerinin uzatılmasına yönelik önergesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

''Görüşmelerde hükümete ve gruplara birer saat, imza sahiplerine ise 30'ar dakika konuşma süresi verilmesi, görüşmeler tamamlanana kadar Genel Kurul'un çalışması'' yolundaki önerge lehinde konuşan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, AK Parti'li milletvekillerinin Genel Kurul'a girmemesinin teröre bakış açısını ortaya koyduğunu savundu. Son bir yılda 200'e yakın güvenlik görevlisinin şehit edildiğini ileri süren Kandoğan, ''Terörden çok çekmiş bir ülke olarak bu meselenin tartışılmasını istiyoruz. Efendim Meclis'in açılmasına 11 gün kalmış. Olağanüstü toplanmaya ne gerek varmış... Meclis açılıncaya kadar akacak kanın hesabını vermek zorunda kalırsınız. Kapalı görüşmeye de varız. Önemli olan akan kanın durdurulması'' diye konuştu.

Önerge aleyhine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de CHP tarafından 12 Eylül'de Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması kararı alındığını, ancak 11 gün sonra toplantıya çağrıldığını anımsattı.

Olağanüstü bir durumun söz konusu olması halinde 11 gün beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Ergin, ''Bizi sorumlu tutanlar, 11-12 günde akan kandan sorumlu mudur? Günübirlik siyaset yaparak bu ülkenin ortak değerlerini istismar etmeyelim. Madem acil durum var hemen toplantı isteyin'' dedi.

''BASİT BİR GÜVENLİK SORUNU''

Önergenin lehinde konuşan ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, terör konusunu çok daha önceden konuşmaları ve bu konuda pek çok şey yapmaları gerektiğini ifade etti.

Konunun, sadece terör ve güvenlikten ibaret ve sadece Kürt sorunu da olmadığını dile getiren Mumcu, ''Sorunu etnik tanım içine koyarsanız, çözümü de etnik çerçevede bulmaya mecbur kalırsınız'' dedi.

Mumcu, bölücü terör örgütünü taşeron olarak kullanan çevrelerin, Ortadoğu'ya yönelik senaryolarını hayata geçirmek için Türkiye'den bazı taleplerde bulunduğunu söyledi. Mumcu, terör sorununun, basit bir güvenlik sorunu olarak değil, bütün boyutları ile tanımlanıp, konuşulması gerektiğini kaydetti.

Konuşma süresinin sona ermesine karşın, sözlerini sürdüren Mumcu'ya tepkiler gelmesi üzerine Mumcu, ''Tahammülsüzlüğünüzü kınıyorum, burada insanların hayatından ve Türkiye'nin geleceğinden söz ediyorum'' dedi.

''ACİLİYETİ VARSA, 3 AY NİYE BEKLEDİNİZ?''

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa da önerge aleyhinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de terör konusuna karşı duyarsız olabilecek, endişe duymayacak, kafa yormayacak hiçbir vatandaşın bulunmadığını kaydetti.

Fatsa, ''Polatlı sırtlarından top sesi duyan TBMM'nin o günkü ruhu ve heyecanı neyse, bugünkü Meclis de muhalefeti, iktidarıyla aynı heyecanı duyuyor. Meclis'e kimsenin haksızlık etmeye hakkı yoktur'' dedi.

Erdoğan'ın, ''Bugün, basit bir açılış için Meclis'te bulunmadığı'' yönünde eleştiriler yapıldığını anımsatan Fatsa, Erdoğan'ın programının 1 ay önce planlandığını ve muhalefetin bu talebinin, o dönem olmadığını söyledi.

''Bu kadar aciliyeti varsa, niçin yaz boyunca 3 ay beklediniz?'' diye soran Fatsa, TBMM'nin bir hafta sonra açılmasıyla bu konunun enine boyuna görüşüleceğini belirtti. Şimdi akıl verenlerin, geçmişte aktif görevlerde bulunduğunu, bakanlık yaptığını anımsatan Fatsa, bu önerilerin neden o dönem hayata geçirilmediğini sordu.

Daha sonra yapılan oylama sonucunda, CHP'nin ön görüşmelerde konuşma sürelerinin uzatılmasına ilişkin önergesi kabul edilmedi.

BAYKAL PARTİ GRUP TOPLANTISINDA KONUŞTU

Bu arada, CHP Genel Başkanı TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplantısı öncesinde parti grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Deniz Baykal, ''Ekonomiyi, sosyal yaşamı zaman içinde düzeltebilirsiniz, ama Türkiye'de yaşayan 70 milyon insanın kardeşliğini, barışını imha
ederseniz, onu ortadan kaldırırsanız, bu olmaz'' dedi.

Baykal, partisinin olağanüstü grup toplantısında yaptığı konuşmada, toplantının önemine dikkati çekerek, toplantıya katılanlarateşekkür etti.

Bugün Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı sorunun, demokrasinin doğal mekanizmaları içerisinde tartışılması gereken konuların da ötesinde özel bir önem arzettiğini dile getiren Baykal, bu nedenle TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdıklarını söyledi.

Deniz Baykal, bu tablo içerisinde siyasi partilerin üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerektiğine dikkati çekerek, bugün Türkiye'nin her yerinde, ''Türkiye'nin iç barışı ve güvenliği yeni bir tehdit ile karşı karşıyadır'' konusunun konuşulduğunu savundu.

Baykal, yaşanan olumsuz gidişatın, Türkiye'yi bir kardeş kavgasına sürükleyebilecek noktada olduğunu iddia ederek, bu kaygının, bütün
vatandaşların en öncelikli konusu haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin yeni bir terör uygulaması ile karşı karşıya kaldığını belirten Baykal, ''Türkiye geçmişte, bu terörle 15 yıl mücadele verdi,30 bin evladını kaybetti'' dedi. Deniz Baykal, Türkiye'nin terör örgütleri ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığı dönemdeki terör tehdidini sabırla, fedakarlıkla, vatandaşların anlayışı ve desteği ile etkisiz kılmayı başardığını anlattı. Baykal, ''Ancak şimdi, terör örgütünce karayollarına, demiryollarına mayınlar döşeniyor, turizm merkezlerinde panik havası yaratılmak isteniyor ve böylece terör yeni bir anlayışla şekillendirilmek isteniyor'' diye konuştu.

''HALK DA İÇİNE ÇEKİLMEYE ÇALIŞILIYOR''

CHP lideri Baykal, terörün içine, halkın da çekilmeye çalışıldığını, bu yönde tuzaklar, tertipler, girişimler yapıldığını savundu. Terörün Karadeniz'e çekilmeye çalışıldığını ileri süren Baykal, şöyle konuştu:

''Belki de artık bu yapılmak isteniyor. Bu, artık, terörü güvenlik güçlerinin bir işi olmaktan çıkarıp, halkı, milleti tek tek insanları doğrudan etkileyerek toplumsal bir süreç haline dönüştürme planının uygulanmak olduğunun bir göstergesidir. Bu yeni bir tablodur. Bu noktada sessiz kalamayız. "

''Türkiye'de terör niye var, Türkiye'de yaşanan terör nedir, bu terörün amacı nedir, neyi istiyor, bu terör, bir haksızlığa karşı oluşan bir terör müdür, bu terörün arkasında ne vardır?'' diye soran Baykal, önce bu soruların yanıtlarının verilmesi gerektiğini işaret etti.

"'TERÖRÜN ARKASINDAKİ PROJE''

Baykal, Türkiye'de yaşanan terörün arkasında bir siyasal proje olduğunu, belli bir amaç için bu terörün varolduğunu kaydederek, Türkiye'de uygulanmak istenen bu siyasi projenin, Türkiye'nin anayasal rejimini, millet tanımını, devletin yapısını değiştirmek için uygulanan bir siyaset yöntemi haline geldiğini öne sürdü. Baykal, terörün, halkı o siyaset projesine teslim etmek için bilinçli olarak uygulandığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin terör olaylarıyla
ilgili genel görüşme yapılmasına ilişkin önergesi kabul edilmedi.
Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Vekili Nevzat Pakdil, Meclis'in, 1
Ekim'e kadar yeniden tatile girdiğini bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: "Provokasyonlar milletin düzenini yaralayamaz"
 "Schröder'in kampanyası başarılıydı"
 Özkök'ten radikal dincilere uyarı
 Koç: TV5'e tepki koyuyoruz
 Mumcu: Galata için yanıyorum
 Kral'a 'hayırlı olsun' ziyareti
 AK Parti kız verdi
 Muhalifler 184'ü bulma amacında
YAVUZ DONAT
12 Eylüller olmasın...
Geçen hafta "12 Eylül...
Minik kalbiyle tarih yazdı!..
On binde bir görülen ağır bir kalp hastalığına yakalanan minik Volkan...
Hayat savaşı veriyorlar
Toplam sayıları 41 bin 12. Sadece 19 Eylül'de 'Gaziler Günü'nde...
Avrupa'ya överken Türkler'i kızdırdılar
Avrupa'ya överken Türkler'i kızdırdılar
Fransız televizyon kanalı TV5'in Türkiye'yi tanıtmak amacıyla "24...
Baro'dan Çetinkaya'nın avukatına kınama
Baro'dan Çetinkaya'nın avukatına kınama
Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanlığı'ndan emekli olduktan sonra...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu