kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Marmara'da yeni faylar bulundu
Marmara'da yeni faylar bulundu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde Çekmece açıkları, Adalar'ın güney ve doğusu ile Adalar-Tuzla arasında yeni canlı faylar tespit edildiğini bildirdi.
İTÜ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü ile İtalya'nın Ulusal Bilimsel Araştırma Kurumu'nun desteğiyle Marmara Denizi'nin kıta sahanlığı bölümünün depremsellik yönünden yeniden incelenmesi için ''Urania'' adlı araştırma gemisi ile çalışma
başlattı.

Çalışmanın ön sonuçlarını açıklamak amacıyla ''Urania'' adlı gemide İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Başkanı Mesut Pektaş ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Naci Görür, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ile Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı'nın da yer aldığı araştırmada, 9'u Türk, 20 bilim adamının yer aldığını söyledi.

Prof. Dr. Görür, 9 Eylül'de başlayan bu çalışmanın öncelikli amacının, ''Kuzey Anadolu Fayı'nın Saros Körfezi'ndeki özelliklerini ve Marmara'nın kuzey kıta sahanlığını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, kıta sahanlığında canlı bir fay olup olmadığını, İstanbul'u etkileyecek ana faydan ayrılıp da çeşitli kıyı semtlerinden karanın içine sokulup deprem sırasında buraları tehdit edecek fayları bulmak, bunların kenti nasıl etkileyeceğini ortaya koymak'' olduğunu söyledi.

Geçmişte ana koldan ayrılarak Avcılar'ın içine gelen bir fay kolu olduğunun bazı bilim adamları tarafından araştırmaya dayanmadan dile getirildiğini, ancak yapılan araştırmaların sonucunda böyle bir fayın olmadığının rahatlıkla görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Görür, ''Bu çalışmada bulunan şey; Silivri'den Küçükçekmece kıta sahanlığına gelinceye kadar hiçbir yerde Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolundan ayrılıp da karaya doğru gelen önemli boyut ve nitelikte hiçbir fay yoktur'' dedi.

2006'DA KARADA FAY ARAŞTIRMASI

Prof. Dr. Görür, araştırmaya ilişkin şu bilgileri verdi: ''Urania gemisi tarafından 9-17 eylül tarihleri arasında yapılan araştırmanın ön sonucuna göre, Çekmece açıkları, Adalar'ın güney ve doğusu ile Adalar-Tuzla arasında canlı faylar tespit edildi. Bu fayların anlamı şudur; olası bir depremde, eğer Adalar'ın güneyindeki 65 kilometre uzunluğunda olan doğrultu atımlı fay kırılırsa, biz daha öncesi çalışmalarımızda en fazla 7 büyüklüğünde deprem üretir demiştik. Bu deprem kıta sahanlığında daha kuvvetli hissedilir. Bu demektir ki, bu yöre bu depremi daha şiddetli hisseder. Burada bulunan bu faylar, kıta kenarında kayma ve göçmelere neden olabilir. Bu büyüklükte bir deniz altı göçmesi, kayması olursa, Marmara'da tsunamiyi tetikler. Bunlar yeni söylenen şeyler değil, bulunan bu faylar da çok büyük boyutlu faylar değil. Ancak İstanbul'un o yöresinde daha dikkatli olmak bakımından göz önüne alınması gereken bir husustur.'' Prof, Dr. Görür, bunların yönlerinin nasıl olduğunun araştırma konusu olduğunu ve 2006 yılında da karada araştırmalara başlayacaklarını bildirdi. İlk kez İstanbul'da karada depremlerin de bu bölgede olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Görür, o zaman da bu bölgede araştırma yapılmasını istediklerini, ancak gerekli kaynak bulunamadığı için bu çalışmanın yapılamadığını kaydetti.

ÇALIŞMANIN MALİYETİ 5 MİLYON DOLAR

Prof. Dr. Naci Görür, geminin 2 Ekim'e kadar Marmara'da çalışmalarına devam edeceğini ve Prof. Dr. Namık Çağatay'ın da çalışmalara başkanlık edeceğini belirterek, çalışmanın sonuçlarının bir yıl içinde alınacağını, verilen ön bilgilerin de değişebileceğini ya da üzerine yeni bulgular eklenebileceğini söyledi. Çalışmanın maliyetinin 5 milyon dolar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Görür, bunun 480 bin YTL'sinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını belirtti. Mesut Pektaş da, İstanbul'un ciddi bir deprem riski taşıdığını ve buna ilişkin bilim adamları tarafından ortaya konulan deprem senaryoları doğrultusunda kendilerinin de afet planlarını hazırladıklarını söyledi. Bu çalışma sonucu fay hatlarında bilinenin dışında farklı bir senaryo ortaya konulması halinde afet planlarını bir kez daha gözden geçirerek gerekli tedbirleri alacaklarını ifade eden Pektaş, ayrıca mevcut fay hattına ilişkin bilgilerin doğruluğunu, bu fay hattı ile kara çizgisi arasındaki alanın özelliklerini bir kere daha gözden geçirerek daha net bir bilgiye sahip olacaklarını kaydetti. ''Urania'' gemisi, toplantının ardından basın mensuplarına gezdirilerek çalışmaların nasıl yapıldığına ilişkin bilgi verildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 TBMM yarın olağanüstü toplanacak
 'Aşçıdan devlet memuru olmaz'
 YURTKUR 200 bin öğrenciyi icraya verdi
 Erciş'te kaza: 2 Üsteğmen öldü
 Körfez'de trafik kazası: 2 ölü
 İşte Bakan Koç'un şarkıcıları
 Avukatı davadan çekildi
 Kızılderili Orhan Gazi
 Nispetiye işgal altında
 Eski Galata Köprüsü tasarımcıları ağırlıyor
 Koşar sonsuzluk sahnesine gitti
 Rahmi Koç'tan sahil temizliği
 Hoca yoksa başkan var
 Bankta okuyor
 Doktora taciz iddiası
 Yol üstünde su yağması
 Irmak ile Nehir'i 'mıcır' ayırdı
 İkizlerden biri kaza kurbanı
 Ünlü cerraha öldüresiye dayak attılar
 Ailesi kayıp taksiciyi arıyor
 Sabaha kadar işkence yaptılar
 "Bir anda" 64 bıçak darbesi
 Berat Kandili bugün kutlanıyor
 En güzel Ezan okuyan belli oldu
 Alo SABAH İstanbul
REHA MUHTAR
Karakter suikasti...
"2237 nolu odaya...
MEHMET BARLAS
Hem aydınsız olmaz, hem de sade aydınlarla...
İLKER SARIER
Faydalı bir öğlen yemeği
Perşembe günü bizim gazetenin...
MAHMUT ÖVÜR
Park Oteli'ni kim satın aldı?
İsrailli Sami Ofer...
SAVAŞ AY
Dizi dizi inciyim güzellikle birinciyim
Cuma gecesine...
HINCAL ULUÇ
İnkar etmenin dayanılmaz cazibesi..
Eline bir cep...
GÜLSE BİRSEL
İskoç eteksiz erkek olmaz olsun!
Bayılıyorum Fashion...
Yıldızlar savaşı
Yıldızlar savaşı
2004'te Copa America'yı kazanan Brezilya Milli Takımı'nın kaptanı...
Tatlı-sert oyunla sonuca gidecek
Tatlı-sert oyunla sonuca gidecek
Derbiye 2 forvetle çıkmayı düşünen Çalımbay, F.Bahçe'yi psikolojik...
'Bartholomeos ayıp etti'
ABD'de olan Başbakan'a vekalet eden Devlet Bakanı Şahin, Fener Rum...
'Bu öneri Türk milletine hakaret'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, "AB üyeliği uğruna Türkiye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu