kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Aşçıdan devlet memuru olmaz'
'Aşçıdan devlet memuru olmaz'

Başbakan Vekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, mevcut memurları sözleşmeli yapmayacaklarını belirterek, ''Memurluk yapan berber, terzi, müstahdem, aşçı var hem de o kadar çok ki. Bunları memur olarak istihdam etmek doğru değil. Garson, berber, müstahdem ve aşçıdan devlet memuru olmaz'' dedi.
Şahin, Gelibolu Mevlevihanesi'nin açılış törenine katılmak üzere geldiği Gelibolu'dan ayrılırken yolda gazetecilere gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kamu hizmetinden randıman almak için gerekli düzenlemelerin
yapılması gerektiğini belirten Şahin, bu kapsamda ''Kamu Personeli Kanunu Tasarısı Taslağı'' hazırlandığını kaydetti. Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda ''memur sendikaları ve konfederasyonlar ile mutlaka uzlaşılması gerektiğini'' söylediğini bildirdi.
Hükümet olarak, yasa gereği sağlanan mutabakatta yer alan düzenlemeleri de yerine getirmeleri gerektiğini kaydeden Şahin, tasarı taslağını incelemeleri için konfederasyon başkanlarına ilettiklerini söyledi. Konfederasyonların, sözleşmeli personel sistemini kabul etmediklerini belirten Şahin, mevcut kanunda 4-B maddesi kapsamında sözleşmeli personel alımı yapıldığını anlattı. Tasarı ile bu kapsamı genişletmeye çalıştıklarını kaydeden Şahin, ''Mevcut memurları sözleşmeli yapmayacağız. Memurluk yapan berber, terzi, müstahdem, aşçı var hem de o kadar çok ki. Bunları memur olarak istihdam etmek doğru değil. Garson, berber, müstahdem ve aşçıdan devlet memuru olmaz'' dedi. Şu anda bu görevde bulunanların sözleşmeli personel olmaları için zorlanmayacaklarını, ancak tasarının yasalaşmasından sonra yeni başlayacakların sözleşmeli olarak alınacaklarını anlatan Şahin, tasarıda kadro ve sözleşmeli tanımlarının yapıldığını söyledi.
Sözleşmeli personelin sözleşmelerinin bir yıllık dönemlerde yenilendiğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti: ''Sözleşmeli personel için sözleşmenin fesih edilmesi dezavantajdır. Şu anda 30 bin sözleşmeli personeli var ve onların sözleşmelerini fesih etmiyoruz, her yıl yeniliyoruz. Bu personele ihtiyaç var ki, alındı. Bu konuda, sendika ve konfederasyonlarla ihtilaf var. Performansa dayalı çalışma sistemi ve maaş sisteminde yeni düzenleme yapıyoruz, buna da karşı çıkıyorlar.'' Memurların, izinlerinin iş günü esasına göre düzenlenmesini ve ikamet yerlerinin de çalıştığı şehrin belediye sınırları içinde olmasını istediklerini bildiren Şahin, ikamet yerlerine ilişkin taleplerinin, günümüz koşullarına uygun olmadığını ifade etti.

''TASARININ İPTAL RİSKİ VAR''

Başbakan Vekili Şahin, bu tür düzenlemelerin risk taşıyan düzenlemeler olduğuna işaret ederek, ''Oturması, uygulanması uzun yıllar alır. Hükümet için risk taşıdığını biliyoruz'' dedi. Tasarının Parlamento'da kabul edilmesi halinde ''Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilmesi veya Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi'' endişesini taşıdıklarını kaydeden Şahin, ''Böyle bir risk var ve bizim de endişemiz var'' diye konuştu. Parlamento'da Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi halinde 128. maddede değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayan Şahin, ''Anayasal bir sorunla karşılaşmayalım diye 128. maddede değişiklik yapılması gerekiyor'' dedi. Şahin, sendika ve konfederasyonlar ile taslağın yüzde 90'ında mutabakat sağladıklarını ancak yüzde 10'unda sorun yaşadıklarını ifade ederek, bunun da uzlaşma ile çözebileceğini söyledi. Şahin, ''Patırtı kütürtü içinde yasal düzenleme yapılmasını doğru bulmuyoruz'' dedi.

''BÜROKRASİDEN EN SON BİZ YAKINMALIYIZ''

Vatandaşların bazı şikayetleri bulunduğunu hatırlatan Şahin, siyasilerin görevinin sorunları çözmek ve hizmet etmek olduğunu söyledi. İşin başında oldukları için bürokrasiden yakınmalarının doğru olmadığını vurgulayan Şahin, ''Bürokrasiden en son biz yakınmalıyız. Yakınması gereken vatandaşlardır; bağıracaklar, çağıracaklar, şikayet edecekler, mektup yazacaklar'' diye konuştu. Türkiye'de memur sayısının fazla olduğu yönündeki görüşleri de değerlendiren Şahin, kamuda personel fazlası olduğuna inanmadığını söyledi. Şahin, bu konuda hizmetin kaç kişiyle yürütüleceğinin belirlenmesi için norm kadro çalışmasının yapılması gerektiğini vurgulayarak, tasarı taslağında da bu düzenlemenin yer aldığını bildirdi. Çeşitli üniversite ve kamu kurumlarından personel alımı için talepler geldiğini kaydeden Şahin, önümüzdeki yıllarda daha fazla personel alınacağını söyledi.

''2007'DE DENK BÜTÇEYİ YAPACAĞIZ''

Başbakan Vekili Şahin, vergi oranlarının düşürülmesi halinde borç sarmalının daha da artacağına işaret ederek, ''Ekonomide denk bütçe yapılmadan vergi oranlarında indirim yapıldığında açığı kapatmak, borcu kapatmak mümkün olmaz. Borçları tasfiye etme yoluna gidiyoruz. 2007'de belki denk bütçeyi yapacağız'' dedi. Konut kredi faizlerinin hala çok yüksek olduğunu, bazı bankaların oranı yüzde 1.25'e indirdiğini belirten Şahin, ''Konut kredisi faizlerinde hedefimiz, yüzde 1'in altı. Türkiye, başkalarına muhtaç olmadan ayaklarının üstünde durabilecek hale gelebilecek ve IMF'siz ayaklarımızın üstünde duracağız'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 TBMM yarın olağanüstü toplanacak
 YURTKUR 200 bin öğrenciyi icraya verdi
 Marmara'da yeni faylar bulundu
 Erciş'te kaza: 2 Üsteğmen öldü
 Körfez'de trafik kazası: 2 ölü
 İşte Bakan Koç'un şarkıcıları
 Avukatı davadan çekildi
 Kızılderili Orhan Gazi
 Nispetiye işgal altında
 Eski Galata Köprüsü tasarımcıları ağırlıyor
 Koşar sonsuzluk sahnesine gitti
 Rahmi Koç'tan sahil temizliği
 Hoca yoksa başkan var
 Bankta okuyor
 Doktora taciz iddiası
 Yol üstünde su yağması
 Irmak ile Nehir'i 'mıcır' ayırdı
 İkizlerden biri kaza kurbanı
 Ünlü cerraha öldüresiye dayak attılar
 Ailesi kayıp taksiciyi arıyor
 Sabaha kadar işkence yaptılar
 "Bir anda" 64 bıçak darbesi
 Berat Kandili bugün kutlanıyor
 En güzel Ezan okuyan belli oldu
 Alo SABAH İstanbul
REHA MUHTAR
Karakter suikasti...
"2237 nolu odaya...
MEHMET BARLAS
Hem aydınsız olmaz, hem de sade aydınlarla...
İLKER SARIER
Faydalı bir öğlen yemeği
Perşembe günü bizim gazetenin...
MAHMUT ÖVÜR
Park Oteli'ni kim satın aldı?
İsrailli Sami Ofer...
SAVAŞ AY
Dizi dizi inciyim güzellikle birinciyim
Cuma gecesine...
HINCAL ULUÇ
İnkar etmenin dayanılmaz cazibesi..
Eline bir cep...
GÜLSE BİRSEL
İskoç eteksiz erkek olmaz olsun!
Bayılıyorum Fashion...
Yıldızlar savaşı
Yıldızlar savaşı
2004'te Copa America'yı kazanan Brezilya Milli Takımı'nın kaptanı...
Tatlı-sert oyunla sonuca gidecek
Tatlı-sert oyunla sonuca gidecek
Derbiye 2 forvetle çıkmayı düşünen Çalımbay, F.Bahçe'yi psikolojik...
'Bartholomeos ayıp etti'
ABD'de olan Başbakan'a vekalet eden Devlet Bakanı Şahin, Fener Rum...
'Bu öneri Türk milletine hakaret'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, "AB üyeliği uğruna Türkiye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu