kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İkisi de Türk ikisi de dünyayı sallıyor
İkisi de Türk ikisi de dünyayı sallıyor
Kışın dar paça jean pantolon moda
Mobilyada 'butik' yaklaşım

Dünyayı sallayan iki Türk

Mavi Jeans ve mobilya tasarım markası Derin devlerle yarışıyor.

ABD'de çok tutulan Mavi Jeans, Avrupa ve Uzakdoğu'ya açılıyor. Derin ise ünlü tasarımcı Philippe Starck'la karşılaştırılıyor. Mavi Jeans'in CEO'su Ersin Akarlılar ve Derin'in direktörü Derin Sarıyer, başarılarının sırrını Cumartesi SABAH'a anlattı.


İkisi de Türk ikisi de dünyayı sallıyor

Mavi Jeans, jean'in anavatanı ABD'de çok tutuldu. Şimdi Avrupa ve Uzakdoğu'ya açılıyor. Mobilya tasarımcısı Derin ise dünyaca ünlü tasarım dergilerinde yere göğe sığdırılamıyor.

New York'ta yaşadığım yıllarda ünlü mağazaların vitrinlerinde Mavi Jeans'i gördüğümde çok heyecanlandığımı hatırlıyorum. Hollywood yıldızlarının tercihi jean markalarıyla yan yana bir Türk markası! Yıllar geçtikçe daha da büyüdü, ABD'de çok tutuldu hatta kendi reklam sloganları gibi 'çok oldu'... Markanın uluslarası operasyonlarından sorumlu CEO'su Ersin Akarlılar, Mavi Jeans'in Amerika'dan Avrupa ve Uzakdoğu'ya uzanan yolculuğunu anlattı.

- Dünyada satışa sunulan jean'lerin yüzde 60'ı Türkiye'de üretiliyor. Mavi Jeans bu yüzdede önemli bir paya sahip, değil mi?
- Türkiye, dünyanın en önemli jean üreticilerinden biri konumunda. Şu anda kumaşı, dikimi ve yıkamasıyla dünyaya çok kaliteli ürün sunabiliyoruz ancak moda markası olarak henüz işin başındayız. Biz, yıllar önce Mavi'yi dünya çapında bir moda markası olarak belirledik. Mavi Jeans markasıyla 2004 yılında dünyada toplam 7 milyon 400 bin, Türkiye'de ise 4 milyon 600 bin adetlik satış gerçekleştirdik. Bugün 50'nin üzerindeki ülkede 4 bin 600 satış noktasında (175'i Mavi Shop) ürünlerimiz satışa sunuluyor.

- Amerika'da çok tutuldunuz. Bu pazara nasıl girdiniz?
- İlk 14 ay Amerika'da hiç satış yapamadık. Büyük reklam kampanyaları ya da geniş çaplı araştırmalarla uğraşmak yerine, 'Gençler neyi seviyor, nasıl eğleniyor, neleri tercih ediyor?'u araştırdık. Tüm bunların sonucunda Mavi'nin Amerika serüveninin başlangıcı olan "Molly" yaratıldı. O dönem, Spice Girls gibi genç kız grupları çok popülerdi ve alışverişe çok para harcayan genç kızların kalbini fethetmek büyük önem taşıyordu. Bu genç kızlar, kendileri için tasarlanmış, düşük belli, hafif genişleyen paçasıyla seksi görünebilecekleri Moly'yi hemen benimsediler. Vücuda mükemmel oturan modelleriyle Mavi Jeans, Amerika'da merak edilen yepyeni bir marka oldu. Bloomingdale's, Nordstrom gibi dev zincirlerde var olduk. New York Union Square, Kanada Vancouver ve Montreal'in yanı sıra Almanya Frankfurt'ta ve Berlin'de kendi mağazalarımız var.

- Şimdi sırada Avrupa ve Uzakdoğu mu var?
- Şu anda, dünyadaki blucin tüketiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği ülkelerde faaliyet gösteriyoruz. Mavi markalı ürünler, Amerika, Kanada ve Almanya başta olmak üzere, 50 ülkeye satılıyor. Milano'da bu yıl içerisinde açılacak mağazayla Avrupa'daki gücümüzü iyice kuvvetlendirdikten sonra, Japonya ve Hindistan pazarına girmek için araştırmalara devam edeceğiz.

- Amerika'da jean sektöründe inanılmaz bir rekabet var. Bu durum sizi korkutmuyor mu?
- Amerika pazarına girdiğimizde üst fiyat sınırı 100 dolardı. Şu anda bu rakam 200 dolara taşındı. Hala çok ufak bir pazar ama 5-6 yılda, 2 kattan fazla büyüdü. Bu gelişmeler, bizi hiçbir şekilde korkutmuyor. Mavi giyenler, Mavi dünyasının bir parçası, aynı yaşam tarzını paylaşıyorlar. Akdenizli bir marka olarak çok özel ve sağlam bir duruşumuz olduğunu düşünüyoruz.

- "Couture jean" olarak adlandırılan kişiye özel jean'e çok fazla talep var. Koleksiyonlarınızda bu tür jeanler olacak mı?
- Jean artık yaş, cinsiyet, statü ayırmaksızın giyim kültürünün vazgeçilmezlerinden. Haute couture'a girmesi ne kadar talep edildiğini gösteriyor. Bizim henüz böyle bir tasarımımız olmadı ancak "Love Soldiers" adlı çok özel bir koleksiyon hazırladık. Tahtakale'den toplanan eski ve orijinal asker pantolonları yeniden yorumlanarak etek haline getirildi ve sınırlı sayıda üretildi. Eteklerde el işi detaylar kullanıldı, bu ürünler her biri diğerinden farklı olan, kişiye özel tasarımlar haline geldi. Berlin mağazamızda birkaç gün içinde tükendi.

- Kimler Mavi müşterisi? - Moda kurbanı olmayanlar, Mavi'yi tercih ediyor. Mavi müşterileri, Mavi'nin Akdenizli kimliğine, sıcak, egzotik ve neşeli ruhuna yakınlık hisseden kişiler... Özgün olmak isteyen çok farklı gruplardan insanlar, Mavi'den alışveriş yapıyor. Mavi müşterileri arasında Chelsea ve Hillary Clinton, Cher, Spice Girls'den Geri Halliwell, Daryl Hannah, Melissa Joan Hart, Ashley Powers, Laila Ali, Antonio Banderas, Sarah 0'Hare, Jason Biggs ve Julia Stiles gibi ünlüler de bulunuyor.

- Amerika ve Türkiye piyasasını karşılaştırabilir misiniz?
- Kadınlar dünyanın her yerinde seksi modelleri beğeniyor. Erkeklerde bu farklılık daha çok. Türkiye'de erkekler daha dar vücut yapısına sahip ve daha dar modeller giyiyor. Amerika'da ise rahat ve bol modeller tercih ediliyor. Türkiye'deki bazı modelleri, Amerika'da satışa sunabilmek mümkün değil.

Esra Çoruh

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Gribi önlemek için gülün
 Kız Kulesi'nin tuttuğu günlük
 Edebiyat dünyasından yenilikler
 Haftanın Kitapları
 Ali Bey camları silin, çamaşırlar yarına kalsın
 İstanbul'da güzel şeyler oluyor
 Sanal ortamda anneliğe hazırlık
 Prof. Dr. Bengi Semerci: Bebeğin cinsel gelişiminin ilk...
 Başarı ve mutlulukta feng shui'nin önemi
 Limon çayı iç rahatça uyu
 Zencefil düşüğe yol açar mı?
 Felaketzede hayvanlara Türkiye'den yardım eli
 Kasların gücü yarışıyor
 Sanal dedektif tuzağına dikkat!
 Şimdi sıra Alman çocuklara geldi
 Dünyayı ağlatan fotoğraflar
 Çok eski bir dostla randevu
 İlham kedilerle geldi
 Arap'ın tedavisi Almanya'da yapılacak
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Sevgili diş fırçam
Dolunayın şeklini taşa yontmak için...
Bunalım döneminin unutulmuş kahramanı
Bunalım döneminin unutulmuş kahramanı
Boks maçlarına aşırı tepkili değilseniz, size gerçekten çok şey...
Çocuklar için yazdı filmini de çekiyor
Çocuklar için yazdı filmini de çekiyor
Ünlü yönetmen Luc Besson, on yaşındaki Arthur ve hayali kahramanlar...
Cabernet Sauvignon
Fransız kökenli Cabernet Sauvignon üzümünden yapılan kırmızı şarabın...
Teknocular Paris'i salladı
Milyonlarca genci peşinden koşturan "tekno kültürü" bu hafta birçok Avrupa...
Bir Dilek bin umut oldu
Geçtiğimiz yıl Bodrum'daki bir trafik kazasında hayatını kaybeden Dilek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.