kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kasların gücü yarışıyor
Kasların gücü yarışıyor
Erkekler beğenmiyor

En kaslı milli takım

Vücut Geliştirme Türk Milli Takımı'na seçilen Fatma Menemenci ve Faruk Arda Horhor, "kaslarının gücü"nü yarıştırmaya hazırlanıyor.


Kasların gücü yarışıyor

Vücut Geliştirme Türk Milli Takımı'na seçilen Fatma Menemenci ve Faruk Arda Horhor bu spor dalının bilinmeyen yönlerini anlattı.

Geçen ay Adana'da Vücut Geliştirme Türkiye Birinciliği yarışması yapıldı. Milli Takım seçmelerinin de yapıldığı yarışmaya 23'ü bayan toplam 119 sporcu katıldı. İlk kez yarışan ve bayanlarda Türkiye birincisi olarak milli takıma giren Fatma Menemenci'yle birlikte, şimdiye kadar birçok kez milli olan ve tekrar milli takıma girmeyi başaran Faruk Arda Horhor ile vücut geliştirme sporunu konuştuk. Şile'de yaşayan 24 yaşındaki Fatma Menemenci, dört yıldır vücut geliştirme sporuyla uğraşıyormuş. Kışın aerobik dersleri veren, yazın da plajda cankurtaranlık yapan Menemenci bu spora "gücünü göstermek" için başlamış. İlk kez bir yarışmaya katılan ve birinci olarak milli takıma seçilen Menemenc,i kendini ispatlamak için
yarışmaya katıldığını söylüyor. Menemenci, ilk resmi ve uluslararası yarışına, 22-26 Eylül tarihleri arasında İspanya'da yapılacak olan Avrupa Bayanlar Şampiyonası'nda çıkacak. sporcumuz son derece iddialı, "Kendime çok güveniyorum, mutlaka dereceye gireceğim" diyor. Menemenci'ye vücut geliştirme sporunun zor olup olmadığını soruyoruz; "Hiç zor değil, hergün bir saat çalışıyorum. Aynaya baktığımda, hatlarımın belirginleştiğini gördüğümde çok hoşuma gidiyor ve bütün yorgunluğum gidiyor. Bu spor sayesinde artık kendimi daha çok beğeniyorum. Kendime güvenim arttı. Çevremdekiler, kadınların bu tür sporlarla uğraşmaması gerektiğini söylüyor ama ben onlara kulak asmıyorum." Menemenci bugünlerde sıkı bir diyet ve çalışma programı uyguluyor. 22 Eylül'deki yarışmaya hazırlandığı için hergün lapa pilav, makarna, yumurta akı, haşlama tavuk gibi yiyeceklerle besleniyor. Yağ, tuz ve şekerin kesinlikle yasak olduğunu belirtiyor ve yarışmaya kadar böyle devam edeceğini söylüyor, "Şampiyonalar öncesi iki ay bu şekilde besleniliyor. Vücuttaki bütün yağ ve su atılıyor. Yarışmadan sonra birkaç gün içinde de en az beş kilo alınıyor. Adana'daki seçmelerde ben de altı kilo aldım Şimdi onları vermeye çalışıyorum."

DÜNYA ŞAMPİYONU OLACAĞIM
Vücut Geliştirme Türk Milli Takımı'nın en tecrübeli sporcularından biri olan Faruk Arda Horhor, 30 yaşında bu spora başlamış ve tam 16 yıldır aralıksız sürdürüyor. Şimdiye kadar 14 Türkiye birinciliği, iki Balkan birinciliği ve bir de Balkan ikinciliği ve bir de dünya sekizinciliği var. 23-28 Kasım tarihlerinde Çin'in Şangay kentinde yapılacak Büyük Erkekler Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek. Daha önce sekizinci olduğu yarışmada bu kez çok iddialı; "Dünya Şampiyonu olacağım." Bir tekstil şirketinde yöneticilik yapan Faruk Arda Horhor, "spor olsun" diye başladığı bu spordan bir daha kopamamış. Vücudundaki değişiklikleri gördükçe daha çok bağlanmış ve bugünlere kadar gelmiş. "Aynaya baktıkça kendimle gurur duyuyorum" diyor. Bu gösteriden yola çıkarak Horhor'a kadınların vücutçulara nasıl baktığını soruyoruz: "Aslında kadınların çoğu bizim gibi kaslı vücutlara sahip olanları beğenmiyor. Beğenmeyenlerin oranı yüzde 60 diyebilirim. Ama geri kalan yüzde 40 beğeniyor ve biz de onlara gösteriş yapıyoruz." Vücut geliştirmenin sabır ve sürekli antrenman gerektirdiğini belirten Horhor, "Vücudunuz bir anda bu duruma gelmiyor. Hormon, vitamin, çeşitli kimyasal ilaçlar almadan çalışırsanız, benim gibi olmak için en az beş yıla ihtiyacınız var. Vücut geliştirmenin yüzde 50'si de beslenmedir. Örneğin, ben yarışmaya hazırlanırken günde 15 yumurta akı, bir kilo tavuk göğsü ve lapa pilav ile makarna yiyorum.

FEDERASYON DOPİNGE EL ATTI
Son yıllarda vücut geliştirmede doping olaylarının çok yaygınlaşmasını, 16 yıldır bu sporun içinde biri olan Faruk Arda Horhor'a soruyoruz: "Doping bu sporla ayrılmaz bir bütündür. Az ya da çok neredeyse bütün sporcular doping yapıcı maddeler kullanırlar. Profesyonel sporcular bu maddeleri limitlerinde kullanırlar. Maalesef onlarda da son zamanlarda sıkça dopinge rastlanır oldu. Federasyon bunun üzerine bu işin üzerine eğildi, artık çok sıkı kontroller var ve sanırım önüne geçilecek."
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Gribi önlemek için gülün
 Kız Kulesi'nin tuttuğu günlük
 Edebiyat dünyasından yenilikler
 Haftanın Kitapları
 Ali Bey camları silin, çamaşırlar yarına kalsın
 İstanbul'da güzel şeyler oluyor
 Sanal ortamda anneliğe hazırlık
 Prof. Dr. Bengi Semerci: Bebeğin cinsel gelişiminin ilk...
 Başarı ve mutlulukta feng shui'nin önemi
 Limon çayı iç rahatça uyu
 Zencefil düşüğe yol açar mı?
 Felaketzede hayvanlara Türkiye'den yardım eli
 Sanal dedektif tuzağına dikkat!
 Şimdi sıra Alman çocuklara geldi
 Dünyayı ağlatan fotoğraflar
 Çok eski bir dostla randevu
 İlham kedilerle geldi
 Arap'ın tedavisi Almanya'da yapılacak
 Vahşi yaşamdan kareler
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Sevgili diş fırçam
Dolunayın şeklini taşa yontmak için...
Bunalım döneminin unutulmuş kahramanı
Bunalım döneminin unutulmuş kahramanı
Boks maçlarına aşırı tepkili değilseniz, size gerçekten çok şey...
Çocuklar için yazdı filmini de çekiyor
Çocuklar için yazdı filmini de çekiyor
Ünlü yönetmen Luc Besson, on yaşındaki Arthur ve hayali kahramanlar...
Cabernet Sauvignon
Fransız kökenli Cabernet Sauvignon üzümünden yapılan kırmızı şarabın...
Teknocular Paris'i salladı
Milyonlarca genci peşinden koşturan "tekno kültürü" bu hafta birçok Avrupa...
Bir Dilek bin umut oldu
Geçtiğimiz yıl Bodrum'daki bir trafik kazasında hayatını kaybeden Dilek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.