kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahmut Ovur @ SABAH
 

Huntington Hatay'a gelecek mi?

Hatay Valisi Abdülkadir SarıDünya son birkaç yıldır Samuel P. Huntington'un ' Medeniyetler Çatışması' kitabını tartışıyor. Özellikle 11 Eylül sonrası bu tartışma çok daha önem kazandı. Bir İslam ülkesi olan Türkiye de bu tartışmaların odağında yer alıyor. Önümüzdeki günlerde ise AB ile müzakere süreci başlıyor. Yani ' çatışma' fikrini yerle bir edecek yeni bir dönem.
İşte tam da bugünlerde Anadolu'da bu yeni döneme denk düşen farklı bir ses yükseliyor. Hatay'da ' Medeniyetler Buluşması' gerçekleşiyor. Dünyanın dört bir yanından, kültürler ve dinlerin temsilcisi onlarca önemli isim Hatay'a davet edildi. Bunlardan biri de ünlü yazar Samuel Huntington . Ancak, ' Medeniyetler Çatışması'nın yazarı Huntington'un ' Medeniyetler Buluşması'na gelip gelmeyeceği bilinmiyor.
Hatay Valisi Abdülkadir Sarı bu konuda şöyle diyor: "Yaklaşık bir ay önce biz davetimizi ünlü yazara ilettik. Bütün masraflarını karşılamayı da önerdik. Ancak şu ana kadar bir cevap gelmedi." Peki ünlü yazar gelseydi ne görecekti? Ya da gelmediği için neler kaçırmış oldu? Bu soruların cevabı ' Medeniyetler Beşiği' Hatay'ın 6 bin yıllık tarihinde saklı.
Hatay'ın medeniyetlere ev sahipliği yapmasının milattan önce 4 bin yıllarında başladığını belirten Vali Abdülkadir Sarı, şöyle diyor: "Hatay, 4 bin yıllarından günümüze kadar 13 medeniyete ev sahipliği yapmış. Hatay'ın miladi 50 yıllarındaki nüfusu kimi tarihçilere göre 1 milyon, kimilerine göre ise 800 bin civarındadır."
Huntington gelseydi Vali Abdülk adir Sarı neler göreceğini şöyle anlatıyor: "Bu medeniyetlerin bize bıraktığı mirasları yerinde göstermek istiyoruz. Susuz Tüneli'ni, Beşikli Mağara'yı, Sokullu Türbesi'ni, St. Pierre'i, Mozaik Müzesi'ni...
İsa'ya inananlara Hıristiyan denilmeye burada başlanmış. Antakya 1963'ten bu yana Vatikan tarafından Hac merkezi ilan edilmiş. Dünyada bilinen üçüncü Hac merkezi. Diğer ikisi de Kudüs ve Efes. İslamiyet açısından baktığımızda da Anadolu'nun ilk camisini yine burada görüyoruz. Habib Neccar Camisi. Miladi 636 yılında, yani peygamber efendimizin ölümünden 4 yıl sonra kurulmuş. Neccar, Hıristiyan ve İsa'ya inanmış iyi bir mümin. Adına cami var." Bir arada yaşama kültürünün günümüze mahsus olmadığını, 4 bin yıldır devam eden bir miras olduğunu vurgulayan Vali Abdülkadir Sarı şu satırların altını çiziyor: "Caminin ismiyle de çok geniş bir hoşgörünün söz konusu olduğu ortada. Özellikle 11 Eylül ve İngiltere olaylarına baktığımızda, İslamiyet'i terörle özdeşleşmiş gibi görenler var. Ama buradaki durum bu görüşte olanlara verilebilecek en güzel cevap. Kilise, cami ve havra bir arada... Üstelik bu sonradan oluşturulmamış. Yüzyıllardır böyle ve hâlâ da devam ediyor." Çarpıcı değil mi? Derin bir tarih, sayısız medeniyet, farklı inançlar, farklı etnik kimlikler ve ortak bir mekânda ' çatışmasız' bir yaşam. Kısaca ' Medeniyetler Buluşması' için Hatay adeta biçilmiş kaftan. Hatay'da kurulan Evrensel Değerleri Koruma Komisyonu ve Derneği
bu zeminden yola çıkarak 25-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek ' Medeniyetler Buluşması' ile dünyaya 'Çatışma değil birlikte yaşama' mesajı vermeyi hedefliyor.
Bu etkinliğin tek konuğu kuşkusuz Huntington değil. Şu günlerde İstanbul'a gelip gelmeyeceği tartışılan Papa da Hatay'a davet edilenler arasında.
Vali Sarı bu konudaki görüşlerini şöyle açıklıyor: " Papa'nın Avrupa Birliği'nde Türkleri görmek istemediği konuşuluyor. Eğer Papa XVI. Benedict bu kanaatte değilse ve Türklere karşı bir antipatisi yoksa, dünyanın üçüncü hac merkezinde kendisini de görmek isteriz." Hatay'da düzenlenecek 'Medeniyetler Buluşması' na bu iki konuk gelmese de Arjantin'den Polonya'ya, İran'dan İsveç'e, dünyanın dört bir yanından yüzlerce bilim, inanç ve kültür temsilcisi katılacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gereği düşünüldü: 'Mail'deki iddiaların araştırılmasına'   / 15-09-2005
 'Düşmanınızın da insan olduğunu unutmayın!'   / 14-09-2005
 Dünya barış kenti: Nevşehir   / 13-09-2005
 Rapor yazdı, hayvan barınağına 'müfettiş' oldu   / 12-09-2005
 Farkettiniz mi? Okullar açılıyor!   / 11-09-2005
 AK Parti kurmaylarını buluşturan düğün   / 10-09-2005
 Celal Doğan: Bu, Türkiye'nin kader projesi   / 09-09-2005
 Murat Karayalçın'ın 'Mutabakat Denklemi'   / 08-09-2005
 CHP haritasında Şişli yok!   / 07-09-2005
 Milli Eğitim'de çifte standart   / 06-09-2005
REHA MUHTAR
Galatasaraylılık, Fenerbahçelilik, Türk'lüğün önüne mi...
EMRE AKÖZ
Kongre turisti kaprislidir
Garanti Bankası'nın...
MEHMET BARLAS
Reha Muhtar mantığı yine bana çarptı
Gördünüz işte. Ben...
İLKER SARIER
'Sosyal içerikli' haber hastalığı
Okullar açıldı ya,...
MAHMUT ÖVÜR
Huntington Hatay'a gelecek mi?
Dünya son birkaç yıldır...
SAVAŞ AY
Banyo filminde herkes anadan doğma...
HINCAL ULUÇ
Kaldırım mühendisleri gene iş başında..
Bu kentin trafik...
Çamura battı
Çamura battı
Kuzey Kutbu'na yakın noktada, balçık gibi bir sahada Tromsö ile...
Pardon Siz kimsiniz!
Pardon Siz kimsiniz!
Muhteşem atmosfer, müthiş tezahürat... Siyah formalı takım Beşiktaş'a...
Ermeni tasarısına ABD onayı
Amerikan Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi, sözde...
Sezer davet etti ama seneye
Fener Rum Patriği'nin Aziz Andreas yortusu için Papa'yı daveti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu