kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadınlar her yıl Simir Testi yaptırmalı

Intermed Sağlık Merkezi Başkanı Dr. Hasan İnsel, Ürolog Serdar Erkan ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergin Bengisu check-up sonucu kanser şüphesi uyandıran testler üzerine bilgi verdi

PSA Testi
PSA Testi, prostat spesifik antijen (PSA) düzeyini ölçen bir kan testidir. Bu, yüzde 100 kesin bir test değildir; ancak prostat kanseri tanısında ve hastalığın seyrinin izlenmesinde çok önemlidir. Amerikan Kanser Birliği ve Amerikan Üroloji Birliği, 40 yaş üzerindekilerin yılda bir kez PSA kan düzeyinin ölçülmesini öneriyor. Az miktarda alınan kan, kanser hakkında önemli ipuçları verir. Sonuçlar 2 saatte alınır. PSA oranlarının değerlendirilmesi tartışmalı bir konudur. Global olarak tehlike dediğimiz sınır 4'ün üstüdür. Ancak yapılan çalışmalar 2'nin altını çok daha emniyetli kabul ediyor. 3 ile 4 arasındaki PSA'larda yüzde 25, 2 ile 3 arasındaki PSA'larda yüzde 17 kanser görülme riski vardır. Test, tek başına yeterli değildir, mutlaka yanında parmakla prostat muayenesi de gerekir. Eğer parmak muayenesinde herhangi bir bozukluk görülürse, ileri bir teste geçmek gerekir. İkisinin birlikte yüzde 90 civarında duyarlılığı vardır. 2'nin üzerindeki bütün PSA'lardan biyopsi alınırsa (makattan 8-10 parça alınır), prostat kanseri çok erken safhada yakalanabilir.

Simir Testi
Hastalık başlamadan teşhis edilen tek kanser türü rahim ağzı kanseridir. Muayene sırasında rahim ağzına özel bir fırça sürülerek oradan alınan hücreler bir kaba aktarılır. Buna 'Simir Testi' adı verilir. Sonuçlar 3 gün içinde alınır. Her yüz kadından 12-13 tanesi hayatının harhangi bir evresinde rahim ağzı kanseri olacaktır. Ancak tarama ile, bu yüzde 1'lere, hatta sıfıra indirilebilir. Her kadın seksüel aktiviteye başladığı andan itibaren senede bir kez Simir Testi yaptırmalıdır. 15 ya da 25 yaşında olması hiç fark etmez, hangi yaşta seks hayatı başlıyorsa o yaşta test yaptırmak gerekir. Üstelik sene atlamamak önemlidir, çünkü bir sene atlanıldığında, bir sonraki seneyi beklemek durumunda kalınır. Bundan dolayı altı ayda bir öneren doktorlar da çıkar ki, kişi bir yıl beklemeden olası bir kanser riski belirlensin. Testin iki kez yalancı sonuç vermesi imkânsızdır.

Mamografi
Mamografi göğsün detaylı görüntüsünün düşük dozajlı özel bir x ışını (Röntgen Işını) yardımı ile çıkarılmasıdır. Düşük dozajlı x ışını, yüksek kontrastlı ve yüksek yoğunluklu filmler ve özel olarak dizayn edilmiş röntgen cihazları kullanılır. Meme kanseri tedavisinin başarıya ulaşmasında erken teşhis çok önemlidir. Mamografi, erken meme kanseri teşhisinde önemli bir rol oynar. Birleşik Devletler Gıda ve İlaç İdaresi, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda bulunan kitlelerin %85 ila %90'ının hissedilebilir büyüklüğe ulaşmasından 2 yıl kadar önce mamografi ile belirlenebileceğini tahmin etmektedir. Mamografinin yararları, potansiyel riskleri ve verdiği rahatsızlıktan çok daha fazladır. Kitlenin bulunmasından sonra, mamografi bunun kanser olup olmadığının belirlenmesinde kullanılabilir. Bir anormalliğin bulunması durumunda, özel bir mamografi türü (Stereotactic Mammography) eşliğinde ya da ultrason yardımı ile yapılan biyopsi teşhisinin doğrulanması amacı ile kullanılabilir.

Kolonoskopi
Kolonoskopi, yani bağırsakların gözle görülerek polip var mı yok mu diye kontrol edilmesi, 50 yaş üzerindeki herkese önerilen bir test. 50 yaş üzerindeki herkesin bir kez baz kolonoskopi yaptırması gerekir.

Akciğer Röntgeni
Akciğer röntgeninin yılda bir yapılması tavsiye edilir. Akciğer kanseri röntgenle görülebilir de görülemeyebilir de; ancak özellikle sigara içenlerin mutlaka her yıl röntgen çektirmesi gerekir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sık Antibiyotik Alan Çocuklar Alerjik Hastalıklara Daha...
 Anaflaksi Hastaları Yanlarında Sürekli Adrenalin Taşımalı
 Çok Az Enfeksiyon Geçiren Çocuklar Alerjiye Daha Yatkın
 'evcil Hayvanlar Ve Ev Tozu Astımın En Büyük Tetikleyicisi'
 'okul Seçimi Riskli Bir Karar, Çocuğa Bırakmak Doğru Değil'
 Ödevi Bir Korku Nesnesi Olmaktan Çıkarmak Gerekir
 'ders Çalıştırırken Oyundan Etkin Biçimde Yararlanın'
 Annesine Bağımlı Çocuklar Okuldan Daha Çok Korkuyor
 Çocuğunuzu Eğitmeye Okul Çağından Önce Başlayın
 Kadınlar Her Yıl Simir Testi Yaptırmalı
 Hepsinden Günde Bir Kere!
 Agresif Kanser Yanıltabiliyor
 Ultrason En Kesin Sonucu Verir, İdrar Testi Yanıltır
 'sperm Sayısının Az Olması Cinsel Hayata Zarar Vermez'
İzel'e 800 bin YTL'lik dava
İzel'e 800 bin YTL'lik dava
Ünlü şarkıcı İzel, eski menajeri Bülent Boğa tarafından mahkemeye...
İlhan İrem yeni albüm için hazırlıklara başladı
İlhan İrem yeni albüm için hazırlıklara başladı
İlhan İrem, inziva hayatından çıkıp, hayranlarının yıllardır...
Tacizlerden sıkılmış!
Tacizlerden sıkılmış!
Kendinden küçük erkeklerle flört etmeye bayılan 30 yaşındaki Ayşe...
Eltilerin zevki ortak!
Eltilerin zevki ortak!
YKM'nin veliahtlarından Harun Tan, ünlü manken Ebru Şallı ile evli.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.