kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Benim tasarımlarımı taşıyacak sanatçı çok az
Benim tasarımlarımı taşıyacak sanatçı çok az
Başı açık ya da kapalı herkes giyebilir
Annemden Barbie bebek istemiştim

Tasarımcısı olay elbiseyi anlattı

Nazan Öncel'in 'anne karnındaki bebek' desenli elbisesinin tasarımcısı Tanju Babacan, 'ses getirecek' pek çok tasarımı olduğunu söylüyor.



Benim tasarımlarımı taşıyacak sanatçı çok az

Nazan Öncel'e tasarladığı 'anne karnındaki bebek' desenli kostümle konuşulan modacı Tanju Babacan, Emine Erdoğan ve Tarkan'a da kıyafet hazırlamak istiyor.

Nazan Öncel geçtiğimiz hafta sonu Rumelihisarı'nda muhteşem bir konser verdi. Ancak hem konserinde hem de sonrasında Nazan Öncel'in performansından çok giydiği kıyafetler konuşuldu. Tanju Babacan imzalı kostümlerden biri tavus kuşunu andırıyordu. Bir diğerinin üzerinde ise 'anne karnındaki bebek' motifi bulunuyordu. Daha çok 'Bursa sosyetesinin modacısı' olarak tanınan Tanju Babacan, artık çalışmalarını tamamen İstanbul'da sürdürüyor. Nazan Öncel'in "Hokka" adlı şarkısına çekilen klipteki kostümleri de tasarlayan Babacan, aslında sahne ve televizyon dünyasından çok sayıda isimle çalışmış. Hande Ataizi, Rober Hatemo, Ebru Gündeş, Sibel Can, Ceylan, Arto ve Necla Nazır da bu ünlülerden birkaçı... Almanya'da doğup büyüyen ve moda eğitimi aldıktan sonra Türkiye'ye dönen Babacan hem Alman hem de Türk kültüründen beslendiği için farklı bir bakışa sahip olduğunu söylüyor; "Herkes Batı özentisi. Etiler'de oturan kadınlarda bir 'patchwork' merakı başladı. Ama bu patchwork dedikleri şey bizim anneannelerimizin yamalı bohçalarında zaten vardı. Biz bunları Batı üzerinden keşfediyoruz" diyen Babacan, belli kalıplarla hareket etmekten hoşlanmıyor. "Platin saç rengine bayılıyorum. Ama aynı zamanda kapıcıyla oturup sohbet etmeyi ya da sokak ağzıyla konuşmayı da seviyorum" diyor. Modayı takip etmediğini, kimseyi şık ve rüküş diye ayırmadığını özellikle vurgulayan Babacan ile 'sıradışı' bir röportaj yaptık!

* Nazan Öncel'e kıyafet tasarlarken Öncel'e danıştınız mı yoksa tamamen sizin fikriniz miydi? İkimiz de sanatkarız. Kimsenin işi kimseninkini engellememeli. Nazan Öncel bu kıyafetleri taşıyacak en doğru kişiydi. Fikir bana ait. Ama tüm sanatçılar adına doğmamış bir şeyi yani bir 'cenin'i simgelemek istedim. Doğru kişi taşıdı bunu.

* Bebek motifiyle umudu ve geleceği mi simgelediniz? Diyelim ki bugün bir defilem var. Bu defile öncesinde yaşadığım bir olay bana esin kaynağı olabilir. Bunlar genelde pat diye çıkmıyor. Örneğin, tavus kuşu kostümünü de farklı bir şey düşünerek tasarladım. Sonuçta bunların hepsi bir şov. Sade bir kıyafetin ardından bir renk patlaması yaşanmalıydı. Ben de eğlenceli bir kostüm tasarladım.

* Bu kıyafetleri Nazan Öncel değil de başka bir sanatçı taşıyamaz mıydı? Hokka klibinde sanat danışmanlığı yaptım. Onu o zaman tanımıyordum. Ama daha önceki kliplerinden bu konuda cesaretli biri olduğunu biliyordum. Koluna biber takan bir kadın şık giyinmemeliydi. Mutlaka anlamı olan bir şey taşımalıydı. Çok severek çalıştım. Ülkemizde bu kıyafetleri taşıyacak sanatçı çok az.

* Farklı tasarımlarınızla tanınıyorsunuz, tarzınızı nasıl tanımlarsınız? Işık yansımaları... Ben 'protokol' adamı değilim. Işığı ve yansımalarını çok seviyorum. Bence konsept komple olmalı.

* Çok şık bir şey tasarlamak gibi kaygılarınız yok, öyle mi? Evet. Nazan Öncel'in kocasından en büyük övgüyü aldım, bu bana yeter. Kostüm sanatçıyı gölgede bırakmamalı. Ama bir kostümü taşımak da çok önemli. Doğru kişide yakalamak lazım bunu.

* Bu kostümleri rüküş ya da anne karnındaki bebek motifini rahatsız edici bulanlar oldu mu? Olmadı. Belki vardır ama ben duymadım. Ayrıca şık, rüküş tanımını sevmiyorum. Herkes istediği gibi giyinebilir. Ben içimdeki patlamalara göre giyiniyorum.

* Modacısınız ama 'klasik' moda anlayışından uzaksınız. Herkes gibi 'moda' olması gereken tasarımlar yapmak istemiyor musunuz? Hayır. "Ben Paris'e pret a porter'ye giderim" triplerine girmiyorum. Bu senenin moda olan rengi, kumaşı beni ilgilendirmiyor. Ben kostüm tasarladığım kişiyi tanır, ona uyanı yapmaya çalışırım.

* Nazan Öncel için tasarladığınız buna benzer farklı şeyler var mı? Evet, Nazan'ı sevdim. Şu an tasarladığım ufak bebekler var. Hepsi bir köşede duruyor. Nazan adında bebekler var... Emine Erdoğan adını taktıklarım var.

* Emine Erdoğan'a da mı kostüm tasarlıyorsunuz? Onlar daha doğmadı, nasıl veririm ki...

* Ebru Gündeş'in klibi için bir kıyafet tasarladınız. Onda neyi sevdiniz? Dobralığını, düzlüğünü sevdim. Karşısındakini insanlığıyla değerlendiriyor.

Aynur ERDEM

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Aralık'tan sokağa taşındılar
 Biniciler ustalıklarını sergileyecek
 İstanbul'un günlüğü
 Gerçek suçlu
 Avrupa'daki son edebiyat çılgınlığı
 "Radyoevi otel olsun" iddiası bile ortalığı karıştırdı
 Keramet kellikteymiş
 Türk halkı aldatılan lidere oy vermez
 Çocuklar, bu şenlikte sürprizler sizi bekliyor
 Telvenin izindeki sergi
 Tarih gönüllülerine çağrı
 Antik tiyatroda sanat
 Küba ritimleri Bodrum'da
 İki tenor aynı sahnede
 Festival coşkusu
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Okul alışverişlerinizi kolaylaştıracak adresler
 Marketlerden taksit taksit satın al
 Yeşilçam'da bir rekortmen
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Türkiye'nin en okunan yazarı
Meslektaşlarım beni...
FİLİZ AKIN
Dünya projektörü
Ülkelerin tanıtımı da bir ürün tanıtımı...
ALİ POYRAZOĞLU
Siz olsaydınız ne yapardınız?
Size dokunmayan yılanın...
Üzüm kabuğunun moda içkisi Grappa
Grappa'nın süksesi son yıllarda hızla artıyor. Sadece 2004 yılında 136 İtalyan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.