kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye gelişmişlikte iki basamak yükseldi
"Yoksulluğu gidermek için daha çok yardım şart"

Türkiye gelişmişlikte iki basamak yükseldi

UNDP 2005 İnsani Gelişme Raporu'na göre, eski verilerle geçen yıl 88. sırada bulunan Türkiye, yeni endekse göre iki basamak yükselerek 96. sıradan 94. sıraya yükseldi.

Kemal Derviş'in başkanlığını yaptığı BM Kalkınma Programı (UNDP) raporunda, gelir düzeylerindeki artışa rağmen, Türkiye'nin ''insani gelişme'' alanında halen bazı zorluklarla karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

177 ülkenin gelişmişlik düzeyini içeren ve 15 yıldır her yıl düzenli olarak yayınlanan UNDP 2005 İnsani Gelişme Raporu, bugün açıklandı.

UNDP raporunun Türkiye'ye ilişkin kısmında, Çin ve Hindistan gibi Küreselleşme'nin ''başarı hikayeleri'' arasında yer alan Türkiye'nin; küreselleşmenin getirdiği bazı zorluklar çerçevesinde,
artan gelir düzeyinin ''refah yaratma, yükselen gelirlerin, ortalama ömür beklentisinin ve okur yazarlık düzeyinin yükseltilmesine dönüştürülememesi'' sorunları ile karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Bu arada insani gelişme kavramının alanına, sadece ekonomik değil, sosyal, kültürel ve sağlık gibi unsurlar da giriyor.

Raporda, gelir düzeyindeki artışa rağmen, insani gelişmede yaşadığı zorlukların Türkiye'yi, 177 ülke arasında bu yıl, ''Orta Düzeyde İnsani Gelişmeye Sahip'' ülke konumuyla, 94. sıraya yerleştirdiği kaydedildi.

Buna göre eski verilerle geçen yıl 88. sırada bulunan Türkiye, yeni endekse göre iki basamak yükselerek 96. sıradan 94. sıraya yükselmiş oldu.

TÜRKİYE'NİN KIYASLANMASINDA KULLANILAN TEKNİKLER

Türkiye'nin, farklı cephelerde zorlukları bulunmasına rağmen, 1990'lı yıllardan buyana İnsani Gelişme Endeksi içindeki yerinin ''belirli düzeyde yükseldiği'' vurgulanan raporda, geçen yıl 88. sırada bulunan Türkiye'nin, bu yıl 94. sıraya gerilediği, ancak iki yıl öncesinin rakamlarının, teknik sebepler nedeniyle doğrudan kıyaslamada kullanılamayacağı kaydedildi.

Raporda, Türkiye'nin iki yıl öncesine, 2003 yılına ait verilerinin teknik olarak doğrudan kıyaslanamamasına neden olarak da, bu yılki daha güncelleştirilmiş endekste, ''ortalama ömür beklentisi ve AIDS hastalığının'' etkilerinin de yeni değerlendirmeye katıldığı vurgulandı.

UNDP raporunda, yeni veriler kullanılmasaydı, Türkiye'nin geçen yılki sıralamasının 96. olacağı ve buna göre bu yılki 94. sıranın yükselişi ifade ettiği kaydedildi. Türkiye'nin iki sıra ilerlemesinde,kişi başına gelir düzeyindeki artışın etkisi bulunuyor.

Bu arada Türkiye'nin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın arttığı, ancak Belize, Çin, Dominik, Grenada ve Ekvador gibi ülkelerin bu yılki yeni endekse göre bazı boyutlarda ilerleme kaydetmesi nedeniyle, Türkiye'nin olması gerekenden daha aşağı bir düzeyde yer aldığı bildirildi.

TÜRKİYE'YE İLİŞKİN GELİŞMİŞLİK VERİLERİ

Bu yılki rapora göre, Türkiye'de ortalama ömür beklentisi 68.7, bu düzey de Türkiye'yi 100. sıraya koyuyor.Türkiye, okula kayıt olma açısından ise okula gidebilecek nüfusun kayıtlaşma düzeyinin yüzde 68 olmasıyla 111. sırada yer alıyor.

Satın Alma Gücü (SGP) paritesine göre 6 bin 772 dolarlık Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasılası yönüyle değerlendirildiğinde ise Türkiye, 75. sırada yer alıyor.

Yoksulluk sıralamasına bakıldığında da Türkiye, 103 gelişmekte olan ülke arasında 19. sırada, cinsiyet-yetki kategorisinde kadınların sosyal yaşamda yer almaları açısından Türkiye 140 ülke arasında 76. sırada yer alırken, kadınların parlomentodaki sandalyelerin yüzde 4.4'üne sahip olduğu, mesleki ve teknik işlerin yüzde 30'una kadınların sahip olduğu, ayrıca kadınların, yönetici düzeydeki işlerde yüzde 6 oranında istihdam edildiği vurgulandı.

YENİ RAPORDAKİ GENEL TESPİTLER

Farklı boyutları içeren insani gelişme endeksinin sadece gelir düzeyini temsil etmediği belirtilen raporda, kalkınmanın, ''genişleyen halkın tercihlerinin bir süreci'' haline geldiği vurgulandı.

İnsani gelişme endeksi'nin, gelir, eğitim ve sağlık gibi üç boyutu bulunduğu ifade edilen raporda, endeksin, gelirin ötesinde bir gelişmişlik sıralaması yaptığı ifade edildi.

İnsani gelişmenin farklı boyutlarına endekste vurgu yapıldığı anlatılan raporda, yüksek gelire sahip olmak demenin, mutlaka ''çocuk ölümleri ve okula yazılma'' gibi diğer insani gelişme boyutlarını değiştirebileceği anlamına gelmemesi gerektiği bildirildi.

SIRALAMADA GERİLEYEN ÜLKELER

2005 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre, dünya üzerinde 460 milyon kişiyi temsil eden 18 ülkenin, sıralamada 1990 yılından daha düşük birdüzeye geriledikleri tespiti yapılan raporda, bu ülkelerin 13'ünün Aşağı Sahra bölgesindeki Afrika ülkelerinden, 5'inin de eski Sovyetler Birliği ülkelerinden oluştuğu kaydedildi.

Raporda, yoksulluğun üstesinden gelinmesi ve 2000 yılındaki BM zirvesinde dünya liderleri tarafından ortaya konulan, yoksulluğun 2015 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılması hedefine yönelik, ''yoksul ülkelere daha çok yardım, gelişmekte olan ülkelerin ihracatının önündeki engelleri kaldırmaya'' yönelik, ticaret sistem ve güvenlik konularında daha sıkı işbirliğini içeren tavsiyeler de yer alıyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 "Akaryakıtta ÖTV indirimi söz konusu değil"
 Sabancı: "Bölgesel farklılıklar azaltılmalı"
 BDDK:"Türkiye'ye yabancı bankalar tarafından ilgi artıyor"
 Çiftçiye gübre desteği
 Altın Borsası Başkanı görevden alındı
 Değerli YTL borç sendromu yaratıyor
 'YTL değer kazandı diye neden üzülüyorlar?'
 'Kırmızı ışık 20 saniyeden fazlaysa kontağı kapatın'
 BDDK: Yabancıların rekabeti çok daha dramatik olabilir!
 'Sosyal güvenlikte sistem alarm veriyor'
 Kamu hızlandı ama üretim artışı yüzde 3'te kaldı
 İtalyanlar masaya 2.1 milyar $ koydu
 Erdemir, fiyat kırıyor diye Ukrayna'yı da şikâyet etmiş!
 Teknoloji hayranlarıyla buluştu
 Yabancı ilgisi faizi % 15.9'a düşürdü
 TAV, Tiflis için sözleşme imzaladı
ŞELALE KADAK
"Ürün bulsak 100 bin satacağız"
iPOD çılgınlığı! 25 bin...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Gümrük Birliği'nde ulaşım sıkıntısı
Türkiye, Rum...
GAZİ ERÇEL
Ulusal bir bankacının başına gelenler
Küreselleşme...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Artık İMKB-100'e değil İMKB-30 Endeksi'ne bak
Yatırım...
'Sanat yürekle yapılır, kiloyla değil'
105 kiloluk sanatçı Tayfun Savlıoğlu 'Bakanın sözlerini duyunca çok...
Yeni sezona muhteşem başlangıç
atv yeni yayın dönemine Çırağan Sarayı'nda düzenlenen görkemli bir...
Yargının zirvesinde yüksek gerilim
Yargının zirvesinde yüksek gerilim
Yargıtay Başkanı, bu kez siyasileri değil Anayasa Mahkemesi'ni hedef...
Tahrik Siirt'e sıçradı
Tahrik Siirt'e sıçradı
Bursa'nın Gemlik ilçesinden dönen Öcalan yandaşları Diyarbakır'dan...
IMKB
E: 31.385 D:% -1,41
DOLAR
S: 1,336 D:% 0,188
EURO
S: 1,663 D:% -0,030
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu