kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beş şanslı çocuk çikolata fabrikasında
Çikolata tadında kitap

Yeniden filmi çekilen Çarli'nin Çikolata Fabrikası'nda okuyucuyu hoş sürprizler bekliyor. Türk mimarlarını belgelemeyi amaçlayan Literatür Yayıncılık, bu seriye Emre Arolat ile devam ediyor.


Beş şanslı çocuk çikolata fabrikasında

Yeniden filmi çekilen Çarli'nin Çikolata Fabrikası'nda okuyucuyu hoş sürprizler bekliyor. Türk mimarlarını belgelemeyi amaçlayan Literatür Yayıncılık, bu seriye Emre Arolat ile devam ediyor.

Ünlü yönetmen Tim Burton, Roald Dahl'ın en sevilen ve en çok okunan kitaplarından biri olan Çarli'nin Çikolata Fabrikası'nı yeniden filme çekti. Başrollerinde Johnny Depp (Bay Willy Wonka) ve Freddie Highmore'un (Charlie Bucket) oynadığı film, 12 Ağustos'ta vizyona girdi. Filmi izlemeden önce hemen kitabını okudum. Bu kitabı okumamı yıllar önce Sosyal Yayınları'ndan sevgili kitap dostu Zeynep Aytekin istemişti. Çarli'nin Çikolata Fabrikası, oldukça eğlenceli ve büyüleyici bir kitap. Roald Dahl'ın çocuklar için yazdığı ikinci kitap olan Çarli'nin Çikolata Fabrikası, İngiltere'de yayımlanmadan önce (1967) ABD'de (1964) okuyucuyla buluştu. Tüm dünyada önemli başarılar kazandı. Çin'de 2 milyon basıldı. 2000'in mart ayında yapılan World Book Day 2000 anketi Roald Dahl'ın İngiltere'de hala çocuklar ve yetişkinler arasında en sevilen yazar olduğunu kanıtladı. Bizim ülkemizde de bu kitabın 9. baskısı "Can Çocuk" dizisinden tekrar yapıldı. Büyük bir zevk ve heyecanla okudum bu kitabı.

SİHİRBAZ WONKA
Kitabının konusuna gelince: Çarli, anne-babası, iki büyükannesi, iki de büyükbabasıyla birlikte yoksul bir yaşam sürmektedir. Çarli'nin yaşadığı kentte, oturduğu evden de görülebilen kocaman bir çikolata fabrikası vardır. Küçük Çarli, her gün okula giderken ve okuldan dönerken bu fabrikanın kapısında durup erimiş çikolata kokusunu içine çekmekte ve bu kapının ardında neler olup bittiğini merak etmektedir. Bütün çikolata fabrikalarının hemen hemen hepsinden elli kez büyük olan bu fabrikanın sahibi Bay Willy Wonka'dır. Kendisi gelmiş geçmiş en şaşırtıcı, en inanılmaz, en olağanüstü çikolata üreticisidir. Bir çikolata sihirbazıdır! Ve şimdi; on yıldır kimsenin görmediği Bay Wonka tam beş çocuğa fabrikasını ziyaret etmeleri için bir fırsat verecektir. Dünyanın herhangi bir ülkesinin herhangi bir kentinin herhangi bir sokağının herhangi bir dükkanındaki bir tezgahta bulunan 5 Wonka şekerinin içinde 5 altın bilet bulunmaktadır. Bu altın biletleri bulan şanslı çocuklar, Çikolata Fabrikası'nı gezebilecek, içeride neler olduğunu görebilecektir. Aralarından en şanslı olan çocuk ise olağanüstü bir ödül alacaktır. Bu, en çılgın hayallerin ötesinde bir ödül olacaktır! Talihliler sırayla belli olur.

KİMİ ŞIMARIK KİMİ DEĞİL
Augustus Gloop; annesine göre o kadar fazla çikolata ve şeker yiyordu ki biletlerden birini bulmaması zaten olanaksızdı. Augustus'un dünyada ilgilendiği tek şey tüm çikolataları ve şekerleri yemektir. Her istediği annesi ve babası tarafından anında yerine getirilen Veruca Salt, altın bileti istediğini söyleyince babası kentteki tüm Wonka şekerlerini satın alır ve fabrikasındaki çalışanlarına bu şekerlerin hepsini açtırır. Violet Beauregarde, doğuştan kazananlardandır, örneğin, ağzındaki çikleti üç aydır çiğnemektedir ve bu bir dünya rekorudur. Mike Teavee; dünyada sevdiği tek şey televizyondur ve çikolataya da hiç düşkün değildir. Çarli Bucket; çikolatayı çok sevmesine karşın yalnızca doğum günlerinde yiyebilmektedir, ancak şans Çarli'den yana olacak ve son altın bileti bulacaktır. Asıl macera da bundan sonra başlar... Geçen hafta yeni bir yayınevini tanıdım. Albatros Kitap'ın üç ortağı var. Kosta Sarıoğlu, Özge Özgür ve Halil Ustaoğlu... Ayrıca size ilginç bir rastlantıyla ilgili küçük bir bilgi; 2000'de "Kızıla Boyalı Saçlar" yayımlandığında, kitabın künyesinde yine bu üç isim vardı. Kosta Sarıoğlu çevirmen, Halil Ustaoğlu tasarımcı, Özge Özgür ise düzeltmen olarak yer alıyordu. Albatros Kitap, yıllarca başka yayınevlerine çevirmenlik, editörlük, redaktörlük, tasarım hizmeti vermiş, pek çok başarılı kitabı yayıma hazırlamış genç bir ekip tarafından 2004 yılında kurulmuş. Yaklaşık sekiz aylık bir ön hazırlık sürecinden sonra bu yılın nisan ayında ilk kitapları olan John Ash'in "Bizans'a Yolculuk"unu yayınlamışlar.

ON GÜNÜN GÜNLÜĞÜ
Önümüzdeki aylarda yayımlayacakları kitaplar arasında, Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in annesi Agapi Molivyatis'in yazdığı "On Günün Günlüğü" yer alıyor. 1983 yılında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü'nü kazanan kitabında Molivyatis, 1922 yılında Kemalettin isimli bir Türk subayı tarafından ailesi ve kendisinin hayatının nasıl kurtarıldığını ve Ayvalık'taki son günlerini anlatıyor. Literatür Yayıncılık'ın 20. ve 21. yüzyıl çağdaş Türk mimarlarını belgelemeyi-amaçlayan dizisinin üçüncü kitabı "Emre Arolat, Yapılar / Projeler 1988-2005" adıyla çıktı. Dizinin ilk iki eserini Sedad Eldem'in kitapları oluşturuyor. Emre Arolat bugün yaptığı işler ile en güncel isimlerden birisi. Arolat'ın Antalya'daki Minicity Maket Parkı yapısının, 2005 Avrupa Birliği Mimarlık Ödülleri'ne sunulan projeler arasında sergilenmek üzere seçilmiş 35 nitelikli yapıdan biri olması hem güncelliğinin hem de uluslararası yetkinliğinin kanıtı sayılıyor.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Dolu dolu yaşamak için
 Triatlonla genç kalıyorlar
 Kimsesiz hayvanlar uyutulacak mı?
 Uçakla seyahat eden bir göçebeyim
 Tekrar çal Alanis!
 Festivallerde neler var?
 Hem papaz hem garson
 Türk kadını modaya kendi kurallarını koymalı
 Eskiye nur yağıyor
 Evlere tiyatro servisi
 Haftanın Kitapları
 Bafi için bir ev yaptırdılar
 Sıcaklar onları da tehdit ediyor
 Kısa... Kısa...
 Egomun bana Allah'ı unutturması imkansız
 Meksikalı ressam Frida'nın milyon dolarlık portreleri
 Zihin bahçemize bakmazsak orada dikenler oluşur
 Ünlülerin tarikatını terk eden kadın
 Bir efsanenin sonu
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Yarının klonları insan mı yoksa makine mi?
Yarının klonları insan mı yoksa makine mi?
'Ada' görkemli bir fantezi, çılgın bir bilim kurgusal masal. Ama...
Müzik de başlı başına bir mucize değil midir?
Müzik de başlı başına bir mucize değil midir?
Geçen yıl Oscar adayı olup sonunda "İçimdeki Deniz" filmine yenilen...
Üzüm kabuğunun moda içkisi Grappa
Grappa'nın süksesi son yıllarda hızla artıyor. Sadece 2004 yılında...
'Aralık'tan sokağa taşındılar
Nişantaşı'nda hareketli günler yaşanıyor. Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel...
Biniciler ustalıklarını sergileyecek
Türkiye'nin en büyük binicilik ve engel atlama yarışması Uluslararası İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.