kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeşilçam'da bir rekortmen
Yeşilçam'da bir rekortmen

Kült Yeşilçam filmlerinin senaristi Safa Önal, hayatı boyunca hiç durmadan yazdı. Filme çekilmiş 395 senaryosuyla Guiness Rekorlar Kitabı'na kabul edilen Önal, Türk sinemasının parlak zamanlarını anlattı.

Safa Önal, Türk sinemasının altın çağının yaşayan en büyük tanıklarından biri. On binlerce kişinin ezbere bildiği "Senin annen bir melekti yavrucuğum" gibi repliklerin yazarı. Yeşilçam'ın en çok film ürettiği 60'lı yıllarda dönemin tüm yıldız isimleriyle çalıştı. Yazdıkları o kadar ilgi gördü ki, neredeyse üç haftada bir yeni bir senaryoya başlıyordu. Önal, tüm bunları bir rekor kırmak için yapmıyordu. Ancak geçmişe dönüp baktığında çekilmiş tam 395 tane filminin olduğunu fark etti. Aslında ona kalsa hiç fark etmezdi... Oğlunun ve kız arkadaşının kendisinden habersiz olarak Guiness'e başvurmasıyla dünya üzerinde şimdiye kadar en çok senaryosu filme çekilmiş kişi olduğunu öğrendi. "Ne kadar zaman geçerse geçsin Guiness'e başvurmak aklıma gelmezdi. Çünkü bu başvuru 'Çok çalıştım, dünya çapında işler yaptım. Böyle bir rekoru hak ettim, beni duyunuz' anlamına gelir. Bende böyle öne çıkma duygusu yoktur. Yine de insanın bir ömür verdiği mesleği karşısında bunları görmesi çok hoş. Ayrıca bizden çok film üreten Hindistan ve Amerika var. Bunların yanında benim 45 yılda ürettiğim bu senaryoların yer bulması pek mümkün gelmemişti."

HEP FEDAKARLIK YAPTIM
Vesikalı Yarim, Mahpus, Ah Güzel İstanbul gibi kült filmlerin senaryosunun yazan Safa Önal, 36 filmin de yönetmenliğini yapmış. Bu hız karşısında çok hareketli bir hayatı oluğunu düşünüyorsunuz değil mi? Pek öyle değil. Yıllar boyunca dinlenme lüksü olmadan, sadece çalıştığını söylüyor. Bu yüzden de pek çok şeyden ödün vermiş. Zaten bunun için yetenekten öte, yazmayı çok sevmek gerektiğini anlatıyor. "Yazı yazmayı öyle çok seveceksiniz ki, hayatınız boyunca fedakarlık yapacaksınız" diyor. Kendisi bunu bir dezavantaj olarak görmemiş. Çünkü kaçamak yaşamayı tercih etmiş. Yapımcılar senaryo yazıyor zannederken, o küçük tatillere çıkıyormuş. Safa Önal, yine de her seferinde yakalandığını inkar etmiyor. Ancak hiçbir zaman senaryosunu geciktirmediğini söylüyor: "Ben sadece starlarla çalıştım. Benimle anlaşma yapan firma, önceden kadın ve erkek starla da anlaşma yapardı. Starların atlatılmaya, beklemeye tahammülleri yoktur. Belli takvimleri vardır. Siz çekin veya çekmeyin o tarihler arasında beklerler, bitince de giderler. O yüzden ben senaryoları geciktirseydim, bir daha bana yazdırmazlardı. Şimdi sorsalar o tempoda yapmam, hemen kaçarım." Safa Önal çoğunlukla sipariş üzerine senaryolar yazmış. Örneğin 'Ben şimdi bir Türkan Şoray ve Murat Soydan filmi yapacağım' der ve onu göre yazarmış. Zaten oyuncuların karakterleri, seyircide o zamana kadar bıraktığı izlenimler belirgin olduğundan, bunlara uygun projeler üretiyormuş. Bu nedenle Türkan Şoray'a yazılacak olan bir karakterle, Hülya Koçyiğit'e yazılacak karakter arasında fark olduğunu anlatıyor: "Türkan Hanım'ın dramatik aşk öykülerini herkes bilir. Örneğin ben kendisine Bodrum Hakimi'ni, Dönüş'ü, Dila Hanım'ı, Mahpus'u, Vesikalı Yarim'i yazdım. Fatma Girik ise daha atak. Biraz daha kırsal alan kadını tipini canlandırıyordu.O 'Erkek Fato'ydu'. Filiz Akın batılı, uygar, kentli bir genç kadını temsil ediyor. Hülya Koçyiğit melek yüzlü, iyi kalpli, acılara açık, sabırlı, bizim sokağın kızı sıcaklığını taşıyor." Safa Önal bunların arasında en çok Türkan Şoray'la çalışmış. Kendisine özel 40'tan fazla senaryo hazırlamış. Ayrıca Şoray'ın yönettiği üç filmin senaryosunu da Önal yazmış.

YILDIZLAR KAPRİSLİ DEĞİLDİ

Yeşilçam'ın zor çalışma şartlarına rağmen Önal'ın çok büyük hayal kırıklıkları olmamış. Birkaç filmin düşündüğü gibi çekilmediği için üzüldüğünü söyleyen Önal, yıldızların hiçbirinin zannedildiği gibi kaprisli olmadığını anlatıyor. "Selda Alkor'dan Filiz Akın'a kadar hepsi son derece güler yüzlü insanlar. Film çekerken en rahat çalıştığım kişi Ayhan Işık'tı. Onun kadar uyumlu, tutarlı, güler yüzlü bir insan yoktu. Örneğin sabah 8'de iş davetiyesi çıkar, sonra sette bir olaydan dolayı iş planı değişebilirdi. Bu nedenle 4'te sırasının geldiğini bilirim. Gık çıkarmamıştır. O kadar saat sırasını beklemiştir." Türvak'ta ve Senaryo Yazarları Derneği'nin Yaratıcı Yazarlık Atölyesi'nde ders veren Safa Önal, şimdi Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde gençlerle buluşuyor. Derslerinde en çok karşılaştığı sorun ise gençlerin emeklerinin karşılığını çok çabuk almak istemesi. Artık her şey hızlı ilerlediğinden gençleri haklı gören Önal, teknolojinin büyük bir avantaj olduğu görüşünde.

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Aralık'tan sokağa taşındılar
 Biniciler ustalıklarını sergileyecek
 İstanbul'un günlüğü
 Benim tasarımlarımı taşıyacak sanatçı çok az
 Gerçek suçlu
 Avrupa'daki son edebiyat çılgınlığı
 "Radyoevi otel olsun" iddiası bile ortalığı karıştırdı
 Keramet kellikteymiş
 Türk halkı aldatılan lidere oy vermez
 Çocuklar, bu şenlikte sürprizler sizi bekliyor
 Telvenin izindeki sergi
 Tarih gönüllülerine çağrı
 Antik tiyatroda sanat
 Küba ritimleri Bodrum'da
 İki tenor aynı sahnede
 Festival coşkusu
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Okul alışverişlerinizi kolaylaştıracak adresler
 Marketlerden taksit taksit satın al
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Türkiye'nin en okunan yazarı
Meslektaşlarım beni...
FİLİZ AKIN
Dünya projektörü
Ülkelerin tanıtımı da bir ürün tanıtımı...
ALİ POYRAZOĞLU
Siz olsaydınız ne yapardınız?
Size dokunmayan yılanın...
Üzüm kabuğunun moda içkisi Grappa
Grappa'nın süksesi son yıllarda hızla artıyor. Sadece 2004 yılında 136 İtalyan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.