kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa'daki son edebiyat çılgınlığı
Avrupa'daki son edebiyat çılgınlığı

İsteyen herkesin üç dakikayı geçmeyen bir metni şiir gibi yazıp yüzlerce seyircinin karşısında okuduğu SLAM toplantıları her yeri sardı.

Son zamanlarda, heyecanlı bir "edebiyat hareketi" deyince akla SLAM geliyor. SLAM, 80'li yılların başında, Chicago'da, "edebiyatın baronlarına" karşı çıkmak isteyen şairlerin meşhur bir caz barda toplanarak, yazdıklarını birbirlerine okumasıyla ortaya çıkan bir hareket. Hemen ardından NY ve San Fransisco'ya yayılan bu moda, son on yıldır Avrupa bar ve kafelerini tamamen sarmış durumda. Gençler, sadece müzik dinlemek için değil, edebiyat dinlemek için de bir araya geliyorlar artık. Bu, yazdıklarının şiir olduğuna inanan herkese açık, gürültülü, şamatalı, neşeli bir toplantı. Paris, Londra ve Amsterdam'daki "edebiyat barlarından" diğer kentlere yayılan bu oyunun kuralı şöyle: 3 dakikayı geçmeyecek bir metin yazıyor ve bunu, o gece şiir barını dolduran müdavimlerin önünde okuyorsunuz. Dekor, aksesuar, önceden kaydedilmiş müzik kullanmak yasak. Ardından da oylamaya geçiliyor ve o gecenin galibi belli oluyor. Bundan sonra da birer içki içerek yarışmacıların performansları üzerine felsefi bir tartışmaya katılabiliyorsunuz. SLAM bugün artık siyasi bir ifade biçimi olarak kabul ediliyor ve Kültür Bakanlıkları'ndan yardım görüyor. Hollywood SLAM konulu bir filmin hazırlıklarına başladı bile. Minneapolis'te yapılan ve beş gün süren en son uluslararası yarışmada 56 ayrı ekip sahneye çıktı.

CİNSEL PERFORMANS
Benim Paris'te katıldığım, bütün Avrupa'dan gelen seyircilerin doldurduğu SLAM gecesinde ise, durum şu minvaldeydi: Önce şairler, tek tek ahaliye takdim ediliyorlar ve ardından ilk yarışmacı "sahneye" çıkıyor, tabii buna sahne denebilirse: Son derece hoş bir kadın tezgahın üzerine tüneyerek, günlerdir uykusuz olduğunu söyleyip, bunun nedenini, yani üst kattaki komşusunun cinsel performansını akıcı bir dille şiirleştiriyor. Bir sonraki kadın yarışmacıyı dinlerken çoğumuzun gözleri doluyor çünkü onun şiiri, lüks otellerde escort girl olarak çalıştığı günleri anlatıyor. Hemen sonra, Woody Allen'in gençliğini hatırlatan kızıl saçlı çekingen bir çocuk, kızlarla olan sorunlarını öyle içten bir şekilde itiraf ediyor ki, kronometre tutan hakem, 3 dakikayı çoktan doldurduğu halde, bir türlü sözünü kesmeye cesaret edemiyor. Belli ki işinden çıkıp bu bara gelmiş, takım elbiseli ve gayet ciddi görünümlü bir iş adamının herkesi yerlere yatıran "business şiirinin" ardından harika bir sürpriz geliyor: 50 yaşlarında bir kadın, "son aylarda Fransız basınında çıkan Türkiye karşıtı yazılardan şoke olduğunu" belirterek okuyacağı şiiri Türkler için yazdığını söylüyor ve gayet sert bir "siyasi şiir" döktürüyor. Son olarak da, haftada üç ayrı şiir performansı gösterdiklerini söyleyen bir dede torun çıkıyor. 15 yaslarındaki gençle, 70 yaşlarındaki dedenin uyumu muhteşem, birlikte yazdıkları harika bir Paris şiirini okuyorlar, kafe alkıştan yıkılıyor. Irak savaşından sekse, alkolizmden aşka, yüzlerce konu, her akşam kafelerde ve barlarda yepyeni bir edebiyat biçimine konu oluyor, şiir fildişi kulesinden çıkıp "halka iniyor", şiirler artık şairleri tarafından sesli okunmak için, belki de biraz terapi olsun diye yazılıyor. Ve kazanan edebiyat oluyor. Fransa'daki SLAM barlarında finale kalanlar sahnede kozlarını paylaşıyor.

Sedef Ecer

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Aralık'tan sokağa taşındılar
 Biniciler ustalıklarını sergileyecek
 İstanbul'un günlüğü
 Benim tasarımlarımı taşıyacak sanatçı çok az
 Gerçek suçlu
 "Radyoevi otel olsun" iddiası bile ortalığı karıştırdı
 Keramet kellikteymiş
 Türk halkı aldatılan lidere oy vermez
 Çocuklar, bu şenlikte sürprizler sizi bekliyor
 Telvenin izindeki sergi
 Tarih gönüllülerine çağrı
 Antik tiyatroda sanat
 Küba ritimleri Bodrum'da
 İki tenor aynı sahnede
 Festival coşkusu
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Okul alışverişlerinizi kolaylaştıracak adresler
 Marketlerden taksit taksit satın al
 Yeşilçam'da bir rekortmen
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Türkiye'nin en okunan yazarı
Meslektaşlarım beni...
FİLİZ AKIN
Dünya projektörü
Ülkelerin tanıtımı da bir ürün tanıtımı...
ALİ POYRAZOĞLU
Siz olsaydınız ne yapardınız?
Size dokunmayan yılanın...
Üzüm kabuğunun moda içkisi Grappa
Grappa'nın süksesi son yıllarda hızla artıyor. Sadece 2004 yılında 136 İtalyan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.