kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ödevi bir korku nesnesi olmaktan çıkarmak gerekir
Çocuklar derstenzevk almalı'
'Çocuğun yaratıcılığını köreltmeyin'

Ödevi bir korku nesnesi olmaktan çıkarmak gerekir

Okuldaki başarısızlığın önde gelen nedenlerinden biri de, daha çok zeki çocuklarda görülen öğrenme bozukluğu. Uzmanlara göre bunun çözümü, ödevleri eğlenceli hale getirmek ve profesyonel yardım almaktan çekinmemek

İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sorularımızı yanıtladı:

Öğrenme bozukluğunun nedenleri nelerdir? Çocuğun başarısızlığı çalışmamasının (ya da çalışması için uygun şartların hazırlanmamasının) yanı sıra başka bir nedenden de kaynaklanıyor, çocuk öğrenme bozukluğu yaşıyor olabilir. Okuma bozuklukları, hesaplama bozuklukları öğrenme güçlüğünden ileri gelebilir. Zeki olduğu halde okul başarısı iyi olmayan, mesela astronomiyle ilgili son bulgulardan haberi olup da basit bir matematik problemini çözemeyen çocuklar vardır. Bu çocukların sorunu büyük ihtimalle fizyolojik kökenlidir. Öğrenme bozukluğu fizyolojik bir olaydır. Normalde sol beyin sağ beyne göre biraz büyüktür. Öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda ise sağ beynin ve sol beynin eşit olduğu, hatta sağ beynin daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Çocuklar sorunları söz diliyle anlatamaz, davranış diliyle anlatırlar. Bu davranışlardan biri de okul başarısızlığı, tembelliktir. Böyle bir sorun yaşanıyorsa, aileler bunu kendi başlarına çözmek için vakit kaybetmeden bir profesyonele başvurmalıdırlar. Öğrenme güçlüğü çeken bir çocuk bize geldiği zaman çocuğun beyninin fizyolojik durumuna, beyninde stres bulgularının olup olmadığına ve öğrenme modeline bakıyoruz. Zeka, dikkat testi gibi bilgisayar ortamında yapılan testler uyguluyoruz. Anlama, kavrama ve konsantrasyon durumunu, okuma, yazma, akıl yürütme ve hesaplamasını da değerlendirdikten sonra çocuğun öğrenme özellikleri hakkında fikir sahibi oluyor, gerekiyorsa terapi uyguluyoruz. Bilgisayarlı eğitim modülleri ile de çocuğun düzensiz çalışan sinir alanlarını güçlendirici tedaviler yapılır, stres düzeyi yüksekse ona göre tedbirler alınır. Çocuğun ilgi alanları kullanılarak öğrenmeyle ilgili yeni yöntemler geliştirilir.

Oyun çağında olan bir çocuğun yapmakta zorlanması normal değil mi? Oyun çağındaki çocuklara ödev yapmanın zor gelmesi çok doğaldır. Önemli olan ailelerin eğitim hatası yapmadan çocuğun ders çalışması için gerekli koşulları hazırlayarak ders çalışmayı zevkli hale getirebilmeleridir. Ailenin çözemeyeceği birtakım sorunlar yaşanıyorsa bu da profesyonel destekle rahatça halledilebilir.

HATA HERKESİN
Sizce en önemli eğitim hataları neler? Çocukların ödeve soğuk bakmaları ve ödev yapmak istememelerinde ailelerin ve öğretmenlerin bazı yanlış tutumlarının etkisi olabilir. Temel konumuz aile içi ilişkiler olmakla birlikte, bu konuda öğretmen davranışlarıyla ilgili birkaç saptama yapmak da faydalı olacaktır. En azından anne babaların dikkatleri bu konuya çekilirse çocuklarının öğretmenleriyle eşgüdüm halinde ödev yapmama sorununa çare bulabilirler.

ÇOCUĞU SIKMAYIN
Ödev bir korku nesnesi haline geldiyse ne yapmalı?
Ödev çocuk için bir korku nesnesi haline geldiyse çocuk ödevden de okuldan da soğur. Okul günleri aklına geldikçe bile irkilir, o günleri nefretle ve soğuk duygularla hatırlar. Böyle durumlarda çocuğun öğrenmesi de zaten kalıcı olmaz. Ödevi böylesi bir korku aracı haline getirmeme konusunda anne babalar kadar öğretmenler de duyarlı olmalıdır. Verilen ödevler bütünleştirici, konunun anlamına yardımcı, çocuğu sıkmadan merak uyandıracak mahiyette az ama öz olursa, çocuk için daha faydalı olacaktır. Çok başarılı bir öğretmen emekli olurken genç bir meslektaşı kendisine başarısını neye borçlu olduğunu sormuş, başarılı öğretmen şöyle cevap vermişti: "Öğrencinin başarılı olabilmesi için dersi sevmesi, dersi sevebilmesi için öğretmeni sevmesi, öğretmeni sevebilmesi için de öğretmenin öğrenciyi sevmesi gerekir. Öğrenciyi seversen ona öğretmek daha kolay olur."

AİLELER DE ZORLUYOR
Öğrenciyi azarlayan, aşağılayan, hata yaptığı zaman yerin dibine batıran, arkadaşları arasında küçük düşüren öğretmen modeli bu çağın modeli değildir. Ne yazık ki öğrencileri aşağılayan, kaba kuvvet uygulayan öğretmenlere rastlayabiliyoruz. Halbuki çocukta korku duygusu yerine sevgi duygusunu harekete geçirerek öğretmek çok daha kolaydır. Öğretmen öğrenciye sevgiyle yaklaştığı zaman çocuğun beyni öğrenmeyle ilgili bir mutluluk kimyasalı salgılar ve öğrenme kalıcı hale gelir.

Aileler genelde ne tür hatalar yapıyor?
Ailelerin yaptıkları eğitim hatalarından ilki ise çocuk okuldan gelir gelmez onu dersin başına oturmaya zorlamaktır. Dinlenmesi için hiç fırsat vermeden, hemen ödevini yapmaya zorlamak çocuğun ödeve karşı antipati duymasına, kötü duygular beslemesine neden olur. Bazı anneler sanki çocuk ödevi olduğunu, ders çalışması gerektiğini düşünemeyecekmiş gibi masanın başına oturtana kadar çocuğa sürekli çalışması gerektiğini hatırlatırlar. Çocuk hiç dinlenmeden ödeve başlatılırsa ödevden de oyundan bir tat alamaz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 'okul Seçimi Riskli Bir Karar, Çocuğa Bırakmak Doğru Değil'
 Ödevi Bir Korku Nesnesi Olmaktan Çıkarmak Gerekir
 'ders Çalıştırırken Oyundan Etkin Biçimde Yararlanın'
 Annesine Bağımlı Çocuklar Okuldan Daha Çok Korkuyor
 Çocuğunuzu Eğitmeye Okul Çağından Önce Başlayın
 Kadınlar Her Yıl Simir Testi Yaptırmalı
 Hepsinden Günde Bir Kere!
 Agresif Kanser Yanıltabiliyor
 Ultrason En Kesin Sonucu Verir, İdrar Testi Yanıltır
 'sperm Sayısının Az Olması Cinsel Hayata Zarar Vermez'
 'fobi Nedeniyle Her Gün Test Yaptıranlar Var'
 'bu Çocuk Sahiden Benim Mi?' Şüphesinden Kurtulabilirsiniz
 Beyin Kanamasının İlk Ciddi Göstergesi Baş Ağrısıdır
 Zekayı Televizyon Değil Öğretici Oyunlar Geliştirir
Kurtlar Vadisi'ne büyük rakip: HACI
Kurtlar Vadisi'ne büyük rakip: HACI
Önce sinemaya aktarılması düşünülen Cüneyt Ülsever'in 'Hacı' adlı...
Sezen, Liz'in odasında kaldı
Sezen, Liz'in odasında kaldı
Türkiye'de nitelikli insan kaynağı oluşturulmasına katkıda bulunmak...
Bu ne inat Mahsun!
Bu ne inat Mahsun!
Görünen o ki, Türk halk müziğinin güçlü seslerinden Mahsun...
Ceza'dan gençliğe özel şarkıyla destek
Ceza'dan gençliğe özel şarkıyla destek
Türkçe rap'in en büyük isimlerinden Ceza, gençlik projelerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.