kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadın sekste erkekten güçlü olduğu için eziliyor
Kadın sekste erkekten güçlü olduğu için eziliyor
Dr. Akif Poroy kimdir?

Kadın sekste erkekten daha güçlü

"Türkiye'de Cinsellik" adlı bir kitap yazan Dr. Akif Poroy'a göre pek çok kişi cinselliği dilediği gibi yaşıyor ama ikiyüzlü bir şekilde... Poroy "Kadınlar seksüel açıdan daha güçlü, bu yüzden eziliyorlar" diyor.


Kadın sekste erkekten güçlü olduğu için eziliyor

Dr. Akif Poroy yeni kitabı "Türkiye'de Cinsellik"te, akla gelen her sorunun yanıtına yer veriyor. Poroy'a göre pek çok kişi cinselliği istediği şekilde yaşıyor ama 'mecburen' ikiyüzlü bir şekilde.

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Akif Poroy, son kitabı "Türkiye'de Cinsellik"te, cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinden dulların seks hayatına pek çok konuyu aydınlatıyor. Poroy'la "doğru" bilinen "yanlış"ları, tabuları ve toplumun farklı kesimlerinin cinselliğe bakış açısını konuştuk.

* Türkiye'de Cinsellik adlı kitabınızda pek çok konuya değiniyorsunuz. Türkiye bu açıdan 'verimli' bir ülke mi? Kadınların fonksiyonel cinsel bozuklukları ile ilgili birçok kitap yazıp konferanslar verdim. Bu açıdan birikimim oldu. Türkiye, siyasi, kültürel açıdan nasıl çok katmanlıysa seksüel açıdan da çok değişik katmanların olduğu, her şeyin bir arada yaşandığı veya yaşanamadığı ama genelde evliliklerin içinde çok büyük sorunların olduğu bir ülke. Kitabı, elimdeki geniş arşivden yola çıkarak dört yılda hazırladım.

EVLİ AMA BAKİRE KADINLAR VAR

* Çok eski dönemlerdeki cinselliğe de yer vermişsiniz kitapta... Şamanizm döneminde Türkler'in seksüel davranışlardan tutun da Selçuklu dönemi, Osmanlı dönemi ve bugünkü seksüel davranışlara kadar pek çok konuyu irdeledim. Tabii ağırlıklı olarak bugünkü davranışlar var. Bizim toplumumuzda gençler daha akılcı. Cinselliğe daha doğal bakıyorlar. Ama gençlerin dışındakiler yetişme tarzlarının, değişik geleneklerin getirdiği nedenlerle evlilik içinde dahi cinselliği yaşayamıyorlar. Dolayısıyla erken boşalma, orgazm olamama veya vajinismus gibi problemler ortaya çıkıyor.

* Türkiye'de cinsellik nasıl yaşanıyor? Bir normal insanların cinsel yaşamları var, bir de cinselliği arkadaşından, sağdan soldan duyduğu kadarıyla bilenler var. Biz cinsel bozuklukların tedavisini yaptığımız için hastalarımıza çocukluğundan bugüne kadar yaşadığı cinsellikle ilgili her şeyi soruyoruz. Bu sayede de çok fazla bilgiye ulaşıyoruz. Örneğin, vajinismus vakası Türkiye'de çok var. Yani cinsel birleşmeye geçemeyen, cinsel birleşmeyi gerçekleştiremeyen çok Türk kadını var.

* Yurtdışında görülen vajinusmus vakalarıyla Türkiye'de görülen vakalar arasında bir fark var mı? Yurtdışında, özellikle Amerika'da vajinismus vakaları daha çok hayat kadınlarında görülüyor. Biriyle pazarlık yapıyorlar, sonra da dört, beş kişinin tecavüzüne uğrayınca bu rahatsızlık baş gösteriyor. Çünkü yaşadıkları bu kötü olaydan dolayı cinsel ilişkiye girememe gibi bir durum ortaya çıkıyor. Yani normal insanlarda çok gözükmez vajinismus. Türkiye'de ise 3-4 senedir evli, hatta yüksek tahsilli ama hala bakire olan kadınlarda görülüyor.

* Neden Türkiye'de sıradan kadınlarda görülüyor bu bozukluk? Bizde cinselliğin pis, ahlaksız bir konu olarak görülmesi ve kötülenmesi ile şartlandırılmış bir yetişme tarzından kaynaklanıyor bu. Bir de bu tür fonksiyon bozukluklarında pek çok ensest vakayla karşılaşıyoruz. Yani çocukluk, genç kızlık döneminde aile içinde cinsel tacize uğruyorlar.

* Türkiye'de pek çok kişinin düzenli bir cinsel yaşamı var mı sizce? Ünlü kişiler, belli bir çevredeki insanlar, yani kimseye hesap vermeyen, toplumsal şartlanmaların üstüne çıkabilmiş insanlar cinselliklerini istedikleri gibi yaşıyor. Ama bence diğer pek çok insan da yaşıyor, hatta istediği şekilde yaşıyor, mecburen iki yüzlü bir şekilde... Yani her şeyi yapıyor ama hiçbir şey yapmıyor gibi gözüküyor.

SELÇUKLULAR KADAR OLAMADIK!

* Yani aslında Türkler'in cinsel yaşamı o kadar da kötü değil diyorsunuz? Kötü değil diyebiliriz. Ama şu var; genel anlamda cinselliğe bakış açısı "doğal" değil... Mesela Şamanist zamanda Uygurlar bile cinselliğe daha doğal bakıyor. Bu Selçuklular için de geçerli. Fakat bugün baktığımızda bence Türkiye'deki en büyük sorunlardan bir tanesi cinselliğin bir zorbalık içinde yaşanması. Cinsellik normalde bir kadınla erkeği ilgilendirir. Ama Türkiye'de iki gencin cinsel yaşamı o iki kişinin dışında aileyi, yakın çevreyi, hatta hiç alakası olmayan insanları ilgilendiriyor.

* Türkiye'de insanlar cinsellikte neyi normal, neyi sapkınlık olarak kabul ediyor? Hiç tabusu olmayan insanlar olduğu gibi bir konferansın cinsellikle ilgili olduğunu duyunca salondan çıkanlar da var. Yani reaksiyonlar çok değişik. Mesela kadın doktoruna giderken bekleme odasında görünmekten bile çekinenler var. Katmanlar çok değişik onun için ne normal değildir bilemiyorsunuz.

* Yani cinsel sapkınlık olarak nitelenen davranışların aslında sapkınlık olmadığını mı söylüyorsunuz? 1989 veya 1990 Dünya Seksoloji Kongresi'nde cinsel sapıklıkların sapma olarak değiştirilmesine karar verildi. Fakat tabii burada mühim olan şu; cinsellik her insanın özgürlüğünün bir parçası. Dolayısıyla cinsellik özgürce yaşanması gereken bir olgu diye düşünüyorum. Örneğin çocukların ergenliğe geçtikleri 13-14 yaşlarında çocukların biseksüel çağı vardır. Bu çocukların hem lezbiyenlikten hem de erkek homoseksüelliğinden korunması gereken bir çağdır. Kızlar bir kadın olarak yetiştirilmeli. Kızlar çocukken çok iyi, canım cicim ama göğüsleri çıkmaya başladığı andan itibaren çok tehlikeli ve çok dikkat edilmesi gereken, topluma zarar verebilecek bir yaratık gibi görülüyor.

* Neden, kızların suçu ne? Kızlarda suç yok. Ama biyolojik olarak, seksüel açıdan baktığınızda kadınlar erkeklerden daha güçlü. Örneğin bir cinsel birleşmeden ikinci cinsel birleşmeye geçerken olan ara devrede erkeğin, tekrar ereksiyon olabilmesi için zaman gerekir. Halbuki kadın, orgazma varsa bile iki, üç dakika sonra yeniden bir cinsel birleşmeye geçip tekrar orgazm olabilecek güçte. İşte kadının bu gücü, toplumların kadını ezmesindeki en önemli etken bence.

Eylem BİLGİÇ

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 'Dünyanın çözemediği olayları çözüyoruz' demek çok abartılı
 Herkes gidecek benim adım taş gibi kalacak
 Hayat çok acı verici ama ayakta kalmayı öğrendim
 Korkağımdır, güvenlik her şeyden önce gelir
 Ben de Picasso fotoğraflarıyla Sabancı'yı kazıklayacağım
 Parasız günlerimizi hiç unutmadım
 Aslında tam bir çingene gibiyim
 39 yaşında Betûl Mardin oldum
 Babam yaşasaydı Özal ailesi bu kadar dağılmaz, herkes...
 Hastalarımızın gözünde aşık da olduk tacizci de
 Türk kadınları hayatımda şimdiye kadar tanıdığım en güzel...
 Hiçbir kadın benim düzeyime gelemez
 Türkiye'ye karşı büyük bir cehalet ve önyargı var
 İstediğim roller oldu ama nedense yönetmenlerin aklına...
 Kadına kafes arkası layık görüldü
 Sörf için medyatik oldum
 Çeşme'ye rüzgarı için yerleştim hiçbir zaman pes etmedim
 Ahmet, Mehmet kadar Türküm
 Her yaştan ve meslekten kadına hizmet veriyoruz
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Bir gün televizyona çıktılar hayatları değişti
Bir gün televizyona çıktılar hayatları değişti
Bir televizyon programına katıldım ve artık hayatımda hiçbir şey...
Kral ve haremi
Kral ve haremi
Afrika'nın gözden uzak bir köşesinde Boğaz'ın balıklarına inciler...
Köylü peynirini pazarda satamayacak
Köylümüz evinde yaptığı reçelini peynirini satamayacak. Çünkü yerel...
Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
Bir an önce mutfak misyonerlerimizin Anadolu'nun dört bir köşesinden...
Göz kamaştıran sonbahar
Cezbedici şıklığın göz kamaştırdığı, asil ruhun öne çıktığı bir sokak tarzına...
Yeni sezonda iddialı olun
Yeni mevsim, yeni temalar. Stefanel'in 2005 sonbahar kış koleksiyonu, "Gipsy"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.