kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mardin turizm merkezi oluyor
Mardin turizm merkezi oluyor

Eski yapıların onarıldığı Mardin'de, Süryaniler'in inşa ettiği 'Rüya Köy' kentin havasını değiştiriyor. Terörden yakasını kurtaran Mardin, artık doğunun turizm kenti olmaya aday.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terör olaylarının yerini huzur ve güvenin almasıyla birlikte, Mardin'de de değişim rüzgarları esmeye başladı. Doğup büyüdükleri Mardin'e dönme hazırlığı yapan Süryanilerin Midyat ilçesine bağlı Elbeğendi Kafro) köyünde temellerini attıkları süper lüks villaların yer alacağı 'Rüya Köy' kentin havasını şimdiden değiştirdi. Altyapısı ve sosyal tesisleriyle AB standartlarında projelendirilen köy, tarihi mimariye uygun biçimde ve Midyat taşı ile inşa edilirken, yörenin dört bir yanında turizm amaçlı hazırlıklar sürdürülüyor. Bir zamanlar terör olaylarının yaşandığı Bagok Dağları'nda bile turizm hareketliliği gözleniyor. Geçtiğimiz aylarda Prens Charles'in ziyaretiyle adını bir kez daha tüm dünyaya duyuran Mardin şu sıralar sıcak nedeniyle beklediği turist sayısına ulaşamasa da, yine de her gün ortalama 400'e yakın yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Mardin'de turizm alanında yaşanan bu değişim, yurtdışında yaşayan Mardinlileri de cezbediyor. 25 yıldan beri İsviçre'de yaşayan ve Mövenpick Otel'de yöneticilik yapan Mardinli Yahko Demir, 'Rüya Köy' projesi için döndüğü Elbeğendi köyüne yerleşmeye hazırlanıyor.

VİLLALARIN BEDELİ 75-100 BİN EURO
Bu büyük projenin bedeli ise dudak uçuklatacak cinsten. Her villanın yaklaşık 75-100 bin euroya mal olacağı belirtilirken, ilk etapta 14 villanın yapılması kararlaştırıldı. Süslemeleri Midyat taşından yapılacak olan villaların duvarları ise köyün eski evlerinde kullanılan orijinal taşlardan oluşacak. Tarihi yapılara uygun olarak inşa edilmeye başlanan villaların bir kısmının kaba inşaatı tamamlandı. Bazıları ise henüz temel aşamasında. Köyün mimarisine uygun olarak inşa edilmeye başlanan triplex villaların yanı sıra, terör nedeniyle boşaltılan ve bakımsızlıktan yıkılan kilise dahil tüm yapılar da yavaş yavaş onarılıyor. Projeyi uygulamaya koyan Yahko Demir, köyün inşaatının İsviçre ve Avrupa ülkelerine göç eden Elbeğendi köylüleri tarafından ve kendi imkanlarıyla sürdürüldüğünü söyledi.

KENT TURİZME HAZIRLANIYOR
Süryanilerin Midyat'ta inşa ettirdiği 'Rüya Köy' kentin havasını değiştirirken, turizm açısından yaşanan hareketlilik de bir hayli sevindirici. Kaderine terk edilen, Mardin yöresine has yapılar da turizme kazandırılmak için elden geçirilirken, yeni yapılar ise bölge mimarisine uygun inşa ediliyor. Mardin Belediyesinin bir boya firması ile geçtiğimiz ay anlaşması sonucu kentin tarihi dokusuna uygun olmayan binalardan 300'ü taş rengi ile boyandı. "Hoşgörünün rengi duvara yansıyacak" adını taşıyan projenin, diğer konutlara da uygulanması hedefleniyor. Belediye Başkanı Metin Pamukçu, "Bizim katkımızın olduğu konutlar dar gelirli ailelere dönüktü. Bundan sonraki konutların ise yüzde 40 indirimle boyanmasını amaçlıyoruz" dedi.

Ekrem ARSLAN - MARDİN / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'İlk Göz Ağrısı' benim için milat olacak
 Yeni evi ünlülerin şehri Los Angeles
 'Sonradan Görme' Metin!..
 Zafer Bayramı'nı bir gün sonra kutladı!
 Türkiye'nin Bob Geldof'ları
 Güzellik sektörü fuarda buluşacak
 Keyif rehberi
 Aşkınız için sınav!
AYŞE ÖZYILMAZEL
Hülya Avşar sarı, Seda Sayan bordo giymemeli
Angelina...
HAKAN & UTKU
Benim cici havai fişeğim
Bireysel silahlanmanın önüne...
AYŞE TÜTER
Hindili ıspanak
Bir tavada yağı kızdırın. Etleri katıp,...
Okul seçimi riskli bir karar, çocuğa bırakmak doğru değil'
Okul seçimi riskli bir karar, çocuğa bırakmak doğru değil'
Okul seçiminin ve çocuğun başarısının kriteri aileden aileye...
2-1 öne geçiyoruz!
2-1 öne geçiyoruz!
Uludağ gazozlarının veliahtı Ömer Kızıl'ın da başı bağlanıyor!...
Simavi'den kültür turu
Simavi'den kültür turu
Kültür ve Sanat Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.