kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Adada ressamlar Beyoğlu'nda oyuncular oturuyor
Ünlülerin ev adresleri

İstanbul'da hangi ünlü, nerede oturuyor? TURYAP farklı gelir gruplarından ailelerin nerelerde ikamet ettiğini ve mesleklere göre semt seçimlerini araştırdı...


Adada ressamlar Beyoğlu'nda oyuncular oturuyor

İstanbul'da kim, nerede oturuyor? Hangi semtler, hangi gelir grubundakilere hitap ediyor? Turyap'ın araştırması İstanbul'un değişik semtlerindeki farklı yaşam profillerini ortaya koyuyor.

Emlak şirketi Turyap tarafından yapılan "Kim, nerede oturuyor?" araştırmasının sonuçları ilginç detaylarıyla dikkat çekiyor. Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, İstanbul'daki değişimlerin kökeninin 1950'lere uzandığını söylüyor. Sanayide çalışmaya gelen ve İstanbul'a yerleşen nüfusun oluşturduğu gecekondu bölgeleri, imar aflarıyla kente katılmış. 1980 sonrasında gelir dengesizliği artıp işsizlik tırmanınca, gecekondu yapmaya bile gücü yetmeyen yoksul Anadolu göçmenlerinin, İstanbul'un merkezindeki bakımsız ve yaşam kalitesinden yoksun alanları seçtiklerini anlatıyor Başak Soner: "Kasımpaşa, Dolapdere, Tarlabaşı, Beyoğlu, Çukurcuma, Fener, Balat, K. Mustafa Paşa gibi eskinin merkezi konut alanları, 1980'lerden sonra kentin fakir kesiminin yaşadığı alanlar olarak anıldı." 1990'lı yıllarda ekonomik ve sosyal canlanma sonucunda, Valikonağı, Rumeli ve Teşvikiye caddelerinin en lüks dünya markalarını ağırlayarak perakende ticaretin can damarını oluşturduğunu belirten Soner'e göre, bu gelişmeyle birlikte bölgede prestijli konut yaşam alanları oluşmuş. Tarlabaşı Bulvarı'nın açılması ve İstiklal Caddesi'nin yayalaştırılması, nostaljik tramvayın hayata geçirilmesi Beyoğlu'nun yeniden canlanmasında, binaların işlev kazanmasında etken olmuş. Sonraki yıllarda, Beyoğlu'nun arka sokaklarını, Asmalı Mescit'i, Galata'yı ve Cihangir'i yenileme, kültür-sanat ağırlıklı işlevler vererek yaşatma yolunda üniversiteler, mimarlar ve şehirciler tarafından yeni adımlar atılmış. 1990'ların ikinci yarısından sonra şehir dışındaki lüks konut sitelerinde yaşama trendiyle Silivri, Çatalca, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Terkos, Durusu, Kemerburgaz, Ömerli ve Tuzla gibi yerleşim alanlarında, İstanbul'un en yüksek satış ve kira bedelli konut alanlarının ortaya çıktığını söyleyen Soner, 2000'lerde İstanbul'daki konut tercihlerinde "residance" tarzının öne geçtiği görüşünde.

Beşiktaş'ın ünlüsü çok
Adalar:
İstanbullular, Büyükada, Kınalıada, Heybeliada, Sedef Adası ve Burgaz Ada'yı yılın altı ayında yazlık, kış mevsiminde de "kaçış" amacıyla tercih ediyor. Ada halkına ait gayrimenkullerin büyük bölümü kış aylarında boş kalıyor. Pansiyon olarak kiralama yöntemi yaygın. Yaz aylarını Adalar'da geçirmeyi tercih eden ünlü isimler arasında yazarlar Orhan Pamuk, Buket Uzuner, Oral Çalışlar ile Nuriye Akman, yönetmen Halit Refiğ, şair Ataol Behramoğlu, oyuncu Ayla Algan ve ressam Erdal Alantar dikkat çekiyor.
Beşiktaş: Yıldız ve Fulya'yı kapsayacak geniş bir çemberi düşündüğümüzde Beşiktaş'ta yeni evlilerin, birlikte yaşayan gençlerin, memur ve öğretmenlerin yoğun olduğu görülüyor. İstanbul'un en eski semtlerinden Beşiktaş'ın çevresinde çok fazla okul ve üniversite bulunması dolayısıyla öğrencilere de rastlanıyor. Beşiktaş'a bağlı Arnavutköy'de pek çok ünlü yaşıyor. Pop müzik sanatçısı Mustafa Sandal, oyuncular Kadir İnanır, Aydan Şener ve Lale Mansur bunlardan bazıları. Etiler'de yaşayan ünlü sayısı ise çok daha fazla. Oyuncular Nurseli İdiz, Türkan Şoray, Cüneyt Arkın, Yılmaz Erdoğan, Mehmet Ali Erbil, yazar Ayşe Kulin, Sezen Aksu, Leman Sam ile Emel Müftüoğlu, manken Nefise Karatay ve menajer Stelyo Pipis akla gelen isimler. Bebek semtinde şarkıcı Tarkan, oyuncu Pınar Altuğ, şovmen Okan Bayülgen ve manken Cansu Dere gibi ünlülere rastlamak mümkün. Cem Yılmaz ve Levent Yüksel, Levent Mahallesi'nde yaşıyor. Beyoğlu: Cihangir, manzaralı dairelerde üst gelir grubundan, eğitimli insanları barındırdığı kadar, barlarda çalışan solist, işletme sahibi, konsomatris ve hayat kadınlarının da yaşadığı bir semt. Travestiler ve gay'lere sıklıkla rastlanıyor. Cihangir'de karşılaşabileceğiniz ünlüler arasında şovmen Ata Demirer, oyuncular Olgun Şimşek, Hale Soygazi, Yelda Reynaud, Fikret Kuşkan, Güven Kıraç, Selçuk Yöntem ile Deniz Türkali, yazar ve şair Murathan Mungan ile yazar Orhan Pamuk bulunuyor.
Beykoz: Otel ya da motelin bulunmadığı semt, depremden sonra sağlam zeminli yerlerden biri olarak rağbet gördüğü için lüks konutlar inşa edilmiş. Semt şarkıcılar, oyuncular ve geliri yüksek avukatlar, doktorlar ile işadamları tarafından tercih ediliyor. Acarkent ve Beykoz Konakları'nda şarkıcılar Ebru Gündeş, Emre Altuğ, Sibel Can ile Kenan Doğulu, manken Çağla Şikel, oyuncu Behzat Uygur ve futbolcu Rüştü Rençber gibi isimler yaşıyor. Nalan ve Sertab Erener ise Anadolu Hisarı sakinlerinden. Kadıköy: Fenerbahçe, Kalamış, Caddebostan, Suadiye ve Şaşkınbakkal semtleri üst gelir grubuna hitap ediyor. Lüks konutlarda ikamet edenler daha çok işadamları, avukatlar, sanatçılar ve mali konularla ilgili meslek sahipleri. Sahrayıcedid, Erenköy, Acıbadem, Göztepe semtlerinde orta gelir grubundan memur, doktor, avukat ve mühendisler yaşıyor. Bağdat Caddesi'nde dolaşırken pek çok ünlüye rastlamak mümkün. Çağla Kubat, Tülin Şahin, Özlem Yıldız, Bülent Ersoy, Neco ile Harun Kolçak, Billur Kalkavan ve Ekrem Bora bunlardan birkaçı. Şişli: Osmanbey, Kurtuluş, Harbiye semtlerini de içine alacak şekilde genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, işyerlerinin bu ilçede ikamet etmek isteyenleri uzaklaştırdığı söylenebilir. İlçe, tekstil işinde olanların, işyerine yakın konut arayışına cevap veriyor. Azınlıklar ve eski İstanbul aileleri çoğunlukta. Oyuncular Nedim Saban, Nejat İşler ile Hande Ataizi ve yazarlar Selim İleri ile Ahmet Ümit ilk akla gelen ünlü isimlerden.

Neslihan TUNÇ

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Göz kamaştıran sonbahar
 Yeni sezonda iddialı olun
 Son indirim fırsatı
 Ejderha Beckham
 Dantelin cazibesi
 Kristalin büyüsü
 Atlasjet'e CIP salonlar geliyor
 En iyi hostesler Asya'da
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Cep telefonlarına güvenlik engeli
 Güvenlikte sınır tanınmıyor
 Yeni çektiği filmi konuşmak istedim 'Vadem doldu' dedi
 Paraşütlü Cirrus Türkiye'de
 Boeing en sessiz için yarışıyor
 Lufthansa'nın Türkiye stratejisi
 Harika çocuk harika sonuç
 Üç yıl içinde Türkiye şampiyonu oldular
 Pistteki hız onlara yetmiyor
 Denizi olmayan şehri kim sever ki!
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
YASEMİN TAŞKIN
Rüzgar Gülleri Tartışması
İtalya'da çevreciler temiz...
BELKIS KILIÇKAYA
Fransızlar Ve Tatil
1930'larda Fransızlar, geri...
FİKRET AYDEMİR
Sen Dinlemezsen Polis Dinler
Belçika'da emniyet...
STELYO BERBERAKİS
80 yaşında bir çocuk
Politika ve sanatla iç içe geçmiş...
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY'nin imajı
Türk Hava Yolları (THY) yönetimi yolcu ve...
TURGAY NOYAN
Bu bir denizci yazısıdır
Bir ülkenin deniz gücü dört...
'Dünyanın çözemediği olayları çözüyoruz' demek çok abartılı
Adli Tıp Enstitüsü'nün iki ay önce göreve atanan yeni müdürü Prof.
Herkes gidecek benim adım taş gibi kalacak
Memduh Ün'ün çektiği "Sinema Bir Mucizedir" filmiyle,...
Bir gün televizyona çıktılar hayatları değişti
Bir televizyon programına katıldım ve artık hayatımda hiçbir şey eskisi gibi...
Kral ve haremi
Afrika'nın gözden uzak bir köşesinde Boğaz'ın balıklarına inciler saçan, her...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.