kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Komplolar

Kaç kişinin ilgilendiği bilinmez ama geçen günkü gazetelere haber yansımıştı. Yeni bir kitabın yazarına göre Shakespeare'in piyeslerindeki dizelerin şifresini çözdüğünüz zaman büyük ozanın o dönem İngiltere'de yasak olan Katolikliğin propagandasını yaptığını anlıyorsunuz.
Bu teoriye de yer verdiği yazısında Guardian gazetesinin yorumcusu Poly Toynbee komplo teorisyenliğinin alıp başını gittiğinden şikayet ediyordu. Demek ki komplo teorileri gelişmişaz gelişmiş demeden tüm toplumları etkisi altına alıyor. Gene demek ki herşeyi açıklama gücüne sahip komplolar, insanlığın yeni afyonu haline geliyor. Türkiye'de çok satanlar listesine veya internetten gelen mesajlara bir göz atmak bu tutkunun ülkemizde de ne denli yaygın olduğunu gösteriyor.
Bir konuyu enine boyuna öğrenmek ve anlamak zahmetinden insanı kurtardığı için komplonun cazibesi yüksek. Üstelik komplo teorileri geçerli değilse bile etraf komplo kuranlarla dolu. Muhayyile sınır tanımadığı için de istediğiniz kadar senaryo kurabilirsiniz. Son tahlilde insanların ya da toplumların başlarına her geleni komplonun varlığına bağlamaları büyük ölçüde özgüven eksikliğinden kaynaklanır. Bir de kendi kaderi üzerinde hakimiyeti olmadığı düşüncesiyle insanlar ve toplumlar sorumluluklarını başkalarına, çoğunlukla da güçlü olduğuna inandıklarına yükler. Balkanlar'ı kana bulayan Sırplar bile sonuçta büyük bir komplonun kurbanı olduklarına inanıyor.

Çevre,
değişim, savaş
Ortadoğu'da olup bitenleri de strateji kisvesi altında komployla açıklamaya çalışmak mümkün. Ama uluslararası ilişkilerin analiz araçları olayları anlamaya yeterince yardımcı oluyor. Irak'tan başlayarak Türkiye'nin çevresinin kökten değişmesi tüm bölgede rahatsızlık yaratıyor. Arap ülkeleri ve devlet sistemi, yerleşik iktidar yapılarını tehdit eden yeni yapılanmadan nefret ediyor.
Anayasa sürecine veya Irak'ta istikrarın sağlanmasına zerre katkıda bulunmamaları o yüzden. Ama sonuçta savaş ateşiyle sarılacak bir Irak onları da içine çekecek ama değişime uyum göstermektense beyhude yere buna direnmeyi toplumlar da, devletler de tercih ediyor. Sebebini de anlamak kolay. Elden gidecek iktidar çok büyük ve muktedirler bunu yapmaya hiç niyetli değiller. Türkiye'de ise Arap devletlerinden çok farklı konumuna rağmen gene bu değişiklikten ölümcül korku duyanlar var. Parçalanma kaygısını ön plana çıkaran bu yaklaşımlar nedeniyle neredeyse ABD'nin Irak Savaşı'nı yalnızca Türkiye'yi bölmek, parçalamak için yaptığını bile iddia edenler çıkacak.

İşlevsel
olmaz
Halbuki ABD'nin Irak'taki başarısızlığı bir bakıma Türkiye'yi eskisinden daha değerli ve önemli bir bölgesel aktör haline getirdi. ABD ile ilişkilerdeki sıkıntının tümüyle giderilmemiş olması, Irak Kürtleri'nin özellikle başlangıçta ABD'nin müsamahasına mazhar olmaları, PKK'ya karşı askeri bir hamlede bulunulmaması bu gerçeği değiştirmiyor.
ABD'nin Irak Savaşı İran'ı güçlendirdiği ölçüde, Amerikan stratejik çıkarları diğer çevre ülkelerin ABD ile dost ve istikrar içinde olmasını gerektirecektir. Bağımsız Kürdistan, ABD çıkarlarına uygun hareket edecek gibi görülse de yeni bir devlet olmanın zaafları, etrafının hasım devletlerce çevrili olması böyle bir devleti işlevsellikten uzak tutacaktır. Gerçi ABD'nin ne kadar hatalı adımlar atabileceği Irak'ta ayan beyan ortaya çıktı. Gene de Türkiye'nin merkezi öneminin kolaylıkla gözardı edilmeyeceğini düşünmek için yeterli neden var.
Bu gücü ülkenin çıkarlarına uygun kullanabilmek için komploların rehavet verici dünyasından çıkıp, kafa çatlatan analizlere dalmak alternatifler üzerinde düşünmek gerekecek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Eylülün gölgesi   / 28-08-2005
 Tercih zamanı   / 25-08-2005
 Gazze'den sonra   / 21-08-2005
 Kürtler'le dans   / 18-08-2005
 Açılım   / 14-08-2005
 Tercih   / 31-07-2005
 İmtiyazlıların başkaldırısı   / 28-07-2005
 Kestirmecilik   / 24-07-2005
 Teröre akıllı çözüm   / 21-07-2005
 Kapan   / 17-07-2005
SOLİ ÖZEL
Komplolar
Kaç kişinin ilgilendiği bilinmez ama geçen...
Yeneriz çünkü...
Yeneriz çünkü...
Milli futbolcular Terim'in dağıttığı ankette bu soruya en çok "Başka...
Halk bizden zafer ister
Halk bizden zafer ister
Hakan Şükür, "Türkiye bizden Danimarka'yı yenmemizi bekliyor,...
Bakan'dan ikinci perde
Bakan'dan ikinci perde
Devlet Tiyatroları'nda "Arı kovanına çomak soktuk" diyen Bakan Koç,...
Kanser hastaları için duayla tedavi geliyor
Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu, kanser tedavisinde...
Maganda terörünü önleyin talimatı
Başbakan Erdoğan çok sayıda insanın ölümüne neden olan bireysel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu