kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bez afiş artık yasak
Bez afiş artık yasak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, siyasi partiler de dahil il genelinde görüntü kirliliğine yol açan bez afişlerin asılmasını yasakladıklarını bildirdi.

Topbaş, Emirgan'daki Beyaz Köşk'ün bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, çevre çalışmaları ve yatırımları hakkında bilgi verdi.

Kentin 50 yılda 12 milyonluk göç alması nedeniyle başta çevre kirliliği olmak üzere birçok sorun yaşadığına işaret eden Topbaş, ''Yaşanan olumsuz gelişmeler sonucu 238 kilometre sahili olan bir kent, sahil kenti olma özelliğini
yitirdi. Dere ve ırmakları kirlendi.Çevre kaynakları hızla tüketildi'' dedi.

Topbaş, 1994'den itibaren yapılan çalışmalarla çevre kirliliğinin önlenmesi ve yaşanabilir bir kentin oluşturulmasında ciddi mesafeler aldıklarını anlatarak, şunları söyledi:

''Dere ıslahı, atık suların arıtılması ve katı atık konusunda ciddi çalışmalar yapıldı. Bunun sonucunda sahillerimizin 138 kilometresinde denize girilebiliyor. Hava kirliliği yok denecek kadar azaldı. Ciddi ağaçlandırma çalışması yapıldı. Sadece bu yıl 100 bin ağaç, 600 bin lale diktik. Eski yeşil alanlar yeniden düzenlendi, 3 milyon 126 bin metrekare yeni yeşil alan oluşturduk.''

Kadir Topbaş, 41 beldeye 41 park kampanyası çerçevesinde devam eden park çalışmalarının 2 yıl içinde tamamlanacağını, her gün 33 milyon metrekarelik parkın bakımının yapıldığını, parklardaki güvenlik çalışmalarının devam ettiğini, park ve caddelerin aydınlatma ihalelerinin sürdüğünü, sahillerden de 326 metreküp katı atık toplandığını dile getirdi.

Topbaş, balıkçılara yönelik olarak da ''Balık tutamadığınız zaman çöp tutun'' sloganıyla çöp toplama kampanyası başlatacaklarını bildirdi.

Geçen yıl Büyükşehir Belediyesi bütçesinden Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne 85 trilyon lira, bu yıl da 120 trilyon ayrıldığını kaydeden Topbaş, gelecek yıl bu rakamın 200 trilyon liraya çıkarılacağını, bu yıl 4 trilyon lira olan Mezarlıklar Müdürlüğü bütçesinin de gelecek yıl 35 trilyon lira olacağını ifade etti.

İSTANBUL'UN ÇİÇEKLERİNİ KÖYLÜLER ÜRETECEK

Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'un çiçek ihtiyacının su havzalarındaki köylüler tarafından karşılanması için bir çalışma başlattıklarını anlatarak, şöyle dedi:

''Su havzalarını organik tarıma açarak köylülere alım garantili çiçek tohumları ektireceğiz. Katı atıklardan elde edeceğimiz organik gübreyi de çiçeklerin yetiştirilmesinde kullanılmak üzere köylülere vereceğiz. Bu proje hem kent ekonomisine ciddi katkı sağlayacak, hem de İstanbul çiçek ihraç eder hale gelecek. Ayrıca köylülerin de mağduriyeti önlenecek.''

Topbaş, Çobançeşme'deki fidanlığın uluslararası ölçekte çiçek ve fidan mezat alanı olması için proje çalışması yaptıklarını, ayrıca Sarıyer Çayırbaşı'ndaki İl Özel İdaresi'ne ait fidanlığı sertifikalı bahçıvan yetiştirecek bir okul haline dönüştürmek üzere talep ettiklerini söyledi.

Katı atık yönetimi konusunda ciddi mesafeler aldıklarını, 26 vahşi çöp depolama alanının rehabilite edilerek park haline dönüştürüleceğini kaydeden Topbaş, İstanbul'da doğalgaz kullanım oranını yüzde 90'lara çıkararak hava kirliliğini önlediklerini vurguladı.

KENTİN GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ HARİTASI ÇIKARILIYOR

Topbaş, kentin gürültü kirliliği haritasını çıkarma çalışmaları yaptıklarını ve başta tarihi yarımada olmak üzere gürültünün yaşam alanlarından uzaklaştırılması için çalışmaların sürdüğünü anlattı.

İstanbul'un bundan sonra nasıl bir kent olacağını planladıklarını belirten Topbaş, ''İstanbul artık bir yönetim, finans, fuarcılık ve kongre merkezi, ihtisas üniversitelerinin ve ihtisas hastanelerinin merkezi olma yolunda önemli adımlar atıyor'' diye konuştu.

Topbaş, kentte kaçak yapılaşmanın sıfır noktasına geldiğini, kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü, ucuz konut projesiyle de artık kimsenin altyapısı olmayan alanlarda gecekondu yapmak istemediğini kaydetti.

BEZ AFİŞ YASAK

Kadir Topbaş, siyasi partiler de dahil il genelinde görüntü kirliliğine yol açan bez afişlerin asılmasını yasakladıklarını açıklayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hiçbir siyasi parti, dernek ve kuruluş, bez afişle tanıtım olayına girmeyecektir. Bu bir medeniyet ölçüsüdür. Reklam ve tanıtım için bilboardlar ve radyo-televizyon gibi iletişim araçları kullanılacak. Gelişmiş hiçbir kentte bu görüntüler yok. Bütün siyasi partilerimizden ve sivil toplum kuruluşlarından bu konuda destek bekliyoruz. Uygulamayı pazartesi gününden itibaren tüm siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarına yazılı olarak bildireceğiz. Asmaya devam edenlerin ilanları kesilip alınacak. Devam edilirse daha ciddi tedbirler alacağız.''

Topbaş, çevreyle ilgili başta BM olmak üzere dünyada birçok örgütün çalışma yürüttüğünü ve çeşitli kararlar aldığını da ifade ederek, 8 Eylül'de New York'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile çevre konusunda alınan kararlara ilişkin yerel yönetimler olarak görüşme yapacaklarını sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Milli maçlar ATV-Kanal 1'de
 Bursa'da patlama: 1 ölü
 Erdemir grevi ertelendi
 Şemdinli'de patlama: 3 yaralı
 Okullar 12 Eylül'de açılıyor
 Prangalı kadından mektup var
 'Vekil olmasam burada döverdim'
 Suudiler bu kez tarihi köprüyü yıkıyor
 Osmanlı'nın 'görünmez' olacağını haber verdi
 Depodan kongre merkezine
 Folklorcuların Erdoğan şansı
 Ünite dergilerine izin yok
 Döviz bürosunun sahibi öldürüldü
 Alacak meselesi: İki ölü, iki yaralı
 Tanker faciası sanığı Ağır Ceza'da yargılanacak
 Gecekondu yıkımında olağanüstü önlem
 Askeri bölgedeki yangında 15 hektar alan zarar gördü
 Ünlülerin balıkçısı toprağa verildi
 Kadıköy'de şüpheli çanta paniği
 Önce minibüs, sonra otomobil çarptı
 Geç gelen itfaiye ekiplerine tepki
REHA MUHTAR
Şerefsizce bir intikam mı?
Bir erkek bu...
MEHMET BARLAS
"Can sıkıntısı krizi" hızla tırmanıyor
Koalisyonlarla...
SAVAŞ AY
Bu çocuğun klarneti olsun diyen kim olacak
Dünyalar...
HINCAL ULUÇ
Atina Olimpiyat yaptığına pişman..
EMRE AKÖZ
Çifte standart
Gelişmiş ülkelerde olup bitenleri izlemek...
Yeneriz çünkü...
Yeneriz çünkü...
Milli futbolcular Terim'in dağıttığı ankette bu soruya en çok "Başka...
Halk bizden zafer ister
Halk bizden zafer ister
Hakan Şükür, "Türkiye bizden Danimarka'yı yenmemizi bekliyor,...
Bakan'dan ikinci perde
Devlet Tiyatroları'nda "Arı kovanına çomak soktuk" diyen Bakan Koç,...
Pamuk 16 Aralık'ta hâkim karşısında
Yazar Orhan Pamuk hakkında, İsviçreli bir gazeteciye Ermeni tehciri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu