kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Miraç Kandili bu gece
Miraç Kandili bu gece

Miraç Kandili bu gece kutlanıyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu kutsal gece ile ilgili olarak bir mesaj yayınladı. Bardakoğlu'nun mesajı şöyle:

31 Ağustos 2005 Çarşamba gününü Perşembeye bağlayan gece, nice ilahi hikmet, sır ve bereketi içinde barındıran Miraç kandilidir. Böylesi ilahi hikmet ve manalarla dolu bir geceyi idrak etmenin mutluluğunu hep birlikte yaşamaktayız.
Kelime anlamıyla "gece yolculuğu" manasına gelen İsra ve "yükselmek, yükseğe çıkmak, yükselmeyi sağlayan vasıta" anlamlarına gelen Miraç; alemlere rahmet olarak
gönderilen Sevgili Peygamberimize, Mekke döneminde bir gece, Yüce Yaratan'ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa etmesi için önce Mescid-i Aksa'ya, oradan da semaya yaptırılan hikmet yüklü yolculuğu ifade eder. İsra suresinin başlangıç âyetlerinde bu kutlu yolculuğun ilk aşaması şöyle anlatılır: "Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram'dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir."
Miraç hadisesi, ilahi kudret ve lütfun bir tezahürü olması yönüyle müminler için madde ve ötesini birlikte düşünme ve algılama imkanı, Allah'a olan iman ve Hz. Peygamber'e bağlılıklarını pekiştiren bir sınav, Peygamber Efendimiz için de Yüce Mevla'nın yardım ve desteğine mazhar olarak risalet görevinde moral kazanma vesilesi olmuştur. Yaratılanların en şereflisi olan Hz. Peygamberin, Rabbinin huzuruna kabul edilişini temsil eden İsra ve Miraç mucizesi bizlere, insanın, ilahi rızaya ve desteğe ulaştığında akıl ve idraki zorlayan derecede nice üst derecelere ulaşabileceğini gösterdiği gibi mana aleminde yükselip ilahi rahmet ve huzura erişmenin, öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlaki erdemlere yükselişten, her şeyin sahibi olan Yüce Allah'a bağlılık ve boyun eğmeden geçtiğini de hatırlatmaktadır.
Miraç gecesi farz kılınan beş vakit namazın "Müminlerin miracı" olarak nitelendirilmesi de, namazın böyle bir yükselişte ne derece etkin ve önemli bir ibadet olduğunu gösterir. Gerçekten sadece bedeni ile değil özüyle, gönlüyle, duygu ve düşüncesiyle Allah'a yönelen ve namazda Rabbi ile baş başa kalmanın mutluluğunu yakalayan bir mü'min, daima O'nun gözetimi ve desteği altında olduğunu hatırından hiç çıkarmayacak, bu bilinçle hayatının bütününe farklı bir anlam yükleyecektir.
Maddi anlamda yükselişi hedefleyen ve bu yönde de önemli mesafeler kat eden çağımız insanı, üzülerek ifade edelim ki manevi alanda aynı derecede başarılı olamamıştır. İnsanoğlunun peygamberlerin Yüce Allah'tan getirdiği ilahi davetin özüne uygun davranmaması ve onun feyz dolu ışığından uzaklaşması, manevi alandaki yükselişinin en büyük engellerinden biridir. Ümit ve temenni ediyorum ki, içinde yaşadığımız üç ayların manevi iklimi, kutsal gün ve geceler, bireysel ve toplumsal hayatımızda birbirimizle kaynaşma, daha da önemlisi kendimizle buluşma, Yüce Yaratanımızın bize ne kadar yakın olduğunu kavrama fırsatları olsun. Bu gece idrak ettiğimiz kandil vesileyle geçmişimizin muhasebesini yaparak geleceğimizi daha aydınlık kılabilirsek, sadece çevremizdeki insanlara değil bütün kainata sevgi, dostluk, hikmet ve rahmet penceresinden bakmaya başlayabilirsek, bize sunulan bu altın fırsatı iyi değerlendirmiş, birey ve toplum olarak Miracı gerçekten idrak etmiş oluruz.
Akıp giden zamanın bu önemli duraklarında ümitlerimizi tazeleyelim, Yüce Yaratanımıza dönüp dua edelim. Çünkü dua ve tövbe, gönlü arındırmanın, kendini bulma ve bilmenin, ilahi huzura kabulün en güzel yollarından biridir. İlahi rahmete kavuşmanın bir diğer yolu da O'nun yarattığı kullarına karşı merhametli, sevgi ve saygı dolu olmaktan geçer. Bunun için de dost ve yakınlarımızı bu vesileyle arayıp gönüllerini alalım, dargınlık ve kırgınlıklara son vererek gönülleri tamir edelim, toplumsal hayatımızda barış ve dostluğu esas alalım, fakir ve muhtaçlara imkanlarımız nispetinde yardım elimizi uzatarak sevinci ve kederi aynı duyarlılıkla paylaşabilme erdemini yakalayalım.
Bunalan ruhlara, manevi hayatın ihmaliyle daralan kalplere bu gecenin huzur getirmesi dileğiyle, aziz milletimizin Miraç kandilini tebrik ediyor, bu gecenin insanlığın barış, huzur ve mutluluğuna, bütün müminlerin de arınmasına ve affına vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.
Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU
Diyanet İşleri Başkanı

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Giresun'da "kurusıkı" yasağı
 İsmail ve İrem'in yeni bir ailesi var
 'Müslüman ordular Avrupa'ya girecek'
 Güneş arabaları
 Çok acele aşk mektubu aranıyor
 İpucu 'beyaz mendil'
 Bursalı Neron yine işbaşında
 Yankesicinin başına 'talih kuşu' kondu
 Sualtı âşığı milli oluyor
 Urcan'ın sahibi yaşamını yitirdi
 Kapkaççı, polisin parmağını kırdı
 Azrail küçük Karim'in peşini bırakmadı
EMRE AKÖZ
Kurtuluş Savaşı'na romantik bir bakış
Dün 30...
MEHMET BARLAS
Otomobil markaları mı Karlofça'nın koşulları mı?
Okulda...
SAİT GÜRSOY
Karşılaştırmalı edebiyatçılar öğretmenlik hakkı...
SAVAŞ AY
"Roman çocuğundan orkestra şefi mi olur?"
Duyunca canım...
HINCAL ULUÇ
Kenan Işık, "Doğrusu"nu yapamadı!..
Cengiz Özdemir,...
İLKER SARIER
Biz nerede yanlış yaptık?
Günlerdir, akide şekeri gibi...
Balkan mafyası
Balkan mafyası
Sebat-Kayseri maçıyla patlayan bahis skandalının arkasından Balkan...
Geldesin gelirim gitdesin giderim
Geldesin gelirim gitdesin giderim
Fatih Hoca'nın döndüğü gün Milli Takım'a çağrılacağıma inancım...
Sessiz devrim oldu ama tatmin olmayacağız
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün gece TV kanallarından yayınlanan...
Güler, "CHP'den daha solda" deyip Anavatan'a katıldı
CHP'yi 'Sağa kaymakla ve tutucu olmakla' suçlayarak istifa eden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu