kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bostancı sınır kapısı açıldı
Bostancı sınır kapısı açıldı
"Tanıma şartı yok, Türkiye gerekli koşulları yerine getirdi"

Bostancı sınır kapısı açıldı

Bostancı sınır kapısı, bugün öğle saatlerinde iki taraflı geçişe fiilen açıldı. Sınır kapısı sabah 08.00'de Türk tarafından geçişlere resmen açıldı, ancak sabah saatlerinde Rum tarafının hazır olmaması nedeniylegeçiş yapılamadı. İki taraflı geçiş, BM'nin devreye girmesiyle saat 12.30 itibariyle fiilen başlayabildi.

Sınır kapısının ilk açılış gününde sabah bazı sorunlar çıktı. Türktarafından vatandaşların geçişine izin verilirken, ara bölgede bulunan M Barış Gücü askerleri, ''Bize geçişlerin yapılabileceğine ilişkin herhangi bir talimat gelmedi''
gerekçesiyle vatandaşların Rum kesiminegeçmelerine izin vermedi.

Bostancı sınır kapısından işlemlerini tamamlayarak Rum kesimine geçmek isteyen Aydınköylü Ahmet İlhan ile Barış Gücü askeri arasında tartışma çıktı. Barış Gücü tarafından ara bölgeye konulan tel örgüyü aracıyla çekmeye çalışan, ancak başarılı olamayan İlhan, bu kez barikatı yaya olarak geçmeye çalıştı, ancak Barış Gücü askerleri İlhan'a yine izin vermedi. Olay, daha fazla büyümeden tatlıya bağlandıve İlhan vatandaşlar tarafından sakinleştirildi.

Bostancı sınır kapısının açılışı nedeniyle KKTC Cumhuriyet MeclisiBaşkanı Fatma Ekenoğlu, KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat, KKTC Tarım ve Orman Bakanı Hüseyin Öztoprak, Merkez Kaymakamı Taylan Özgeç, Güzelyurt Kaymakamı Cemal Türkler ve bazı yetkililer, bölgede incelemelerde bulundu.

Türk makamları tarafından resmen açılan sınır kapısında, aynen diğer sınır kapılarında olduğu gibi polis memurları ile gümrük memurları görevlerine başladı.

Öte yandan sabah saatlerinde, Türk kesiminden Rum kesimine geçmek isteyen Türk vatandaşları gibi, Rum kesiminden Türk kesimine geçmek isteyen Rum vatandaşlar da Rum kesimi tarafında kuyruklar oluşturarak,geçişlere izin verilmesini bekledi.

Bostancı sınır kapısında bekleyen vatandaşlarla konuşan ve kendilerine bilgi aktaran BM Bilgi İşlem Asistanı Ersin Öztoycan, sabah saatlerinde kapının iki taraflı geçişe açılmasından önce yaptığıaçıklamada, geçişlerin yapılabilmesi için bazı koşullar bulunduğunu belirterek, bu koşulları, ''3 tondan büyük araçlar geçemez, yolun dar olması nedeniyle 15 dakika Türk tarafından, 15 dakika Rum tarafından geçişler aralıklı olarak yapılacak ve yaya geçişleri olmayacak'' diye sıraladı.

KKTC İÇİŞLERİ BAKANI'NIN AÇIKLAMASI

Bunun ardından, sınır kapısında incelemelerde bulunan KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat'tan, kapının 12.30 itibariyle geçişlere açılacağı açıklaması geldi ve o saatte ara bölgedeki tel örgüler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların, ''Kıbrıs'ta barış engellenemez'' sloganları ve alkışlarıyla kaldırıldı.

Bakan Murat, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Türk tarafı açısından Bostancı sınır kapısının bugünden başlayarak 24 saat koşulsuz açık olacağını vurguladı. Murat, Türk tarafının buna hazır olduğunu, ancak Rum tarafının hazır olmamasından dolayı, Rumlar anlaşma gereklerine uyuncaya kadar, kendilerinin BM'nin koyacağı tedbirlere uyacaklarını kaydetti.

Murat, hükümetinin daha önce taraflar arasında yapılan anlaşmalar gereğince Bostancı sınır kapısının bugün itibariyle açılacağını söylediğini anımsatarak, hükümetinin sözünde durduğunu ve kapının bugün açıldığını ifade etti.

Sınır kapısının bugün Türk tarafınca açıldığını, ancak tarafların anlaşmasının gereklerinin Rumlar tarafından yerine getirilmediği, BM tarafından da daha önceden yapılması gereken işler yapılmadığı için ara bölgede sorunlar ve sıkıntılarla karşılaşıldığını belirten Murat, ''Bu sıkıntıdan dolayı da bazı önerileri oldu. Bizim açımızdan tabii ki bu önerilerin, Rum tarafı anlaşmaya uyuncaya kadar bizim açımızdan da bir sakıncası olmadığını bildirdik'' dedi.

Murat, bugün öğle saatlerinden itibaren vatandaşların rahatlıkla Bostancı sınır kapısından geçiş yapabileceklerini, ancak vatandaşlarınsigorta işlemlerini Rum tarafındaki sorunlardan dolayı 1 hafta gibi bir süre içinde yapamayacaklarını belirterek, vatandaşların bu konudaki tedbirlerini almalarını istedi. KKTC İçişleri Bakanı Murat, sınır kapısının saat 06:00'da işçilerin geçişine açık olacağını ve bu konuda herhangi bir sorun olmadığını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Erdoğan'ın Irak yaklaşımı doğru"
 Silah ruhsatına düzenleme
 Karlıova'da 51 muhtar istifa edeceklerini açıkladı
 Biri bizi durdursun artık!
 Bıraktığı en kötü miras silahlanma
 Yurtta bayram
 Batman konuşuldu
 Üç terörist yabancı
 Org. Sarıışık: Provokasyona gelinmemeli
 Neredeydiniz?
 İlaçlama uçağının biri tele çarptı, biri suya düştü
 Sınırda ortak operasyon
 Mezuniyet sevinci
YILMAZ ÖZDİL
Törerizm...
Artık gelenek oldu.
Her düğünde biri...
UMUR TALU
Haybeye maganda değil!
Adı çıkmış "maganda"ya, ama...
FATİH ALTAYLI
Değiştirin şu ateşli silahlar yasasını
Haber ...
ERDAL ŞAFAK
Hepimizin hayatı namlunun ucunda
Bireysel silahlanma,...
Katrina yıktı geçti
"Hırçın Kız" Katrina kasırgasının New Orleans'ı vurması bekleniyordu.
'Chirac tribünlere oynuyor'
İşte AB diplomatları Chirac'ın son açıklamaları için bu yorumu...
Balkan mafyası
Balkan mafyası
Sebat-Kayseri maçıyla patlayan bahis skandalının arkasından Balkan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu