kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gerine gerine gerilim izleyin
Gerine gerine gerilim izleyin

Geçen yüzyıl müziğin seyrini değiştiren iki isimden biriydi Ray Charles. Tabii ondan daha yaşlı "baba" Louis Armstrong kadar "ağır" olamadı ama vokalleri ile ondan sonra gelen nicelerine çığır açtı. Olağanüstü hareketli, acı ve coşku karışımı bir hayat yaşadı. İşte Taylor Hackford'un filminde dolu dolu bu hayat var. Yoksulluğun dibinde kör bir çocuk, Florida'dan çıkacak ve dünyayı kendi kişiliğiyle, dehasıyla fethedecektir. "Ray" (Universal / Tiglon), sadece büyük sanatçıyı değil, ona kapılar açan Ahmet Ertegün'ün de hikayesi aynı zamanda. Jamie Foxx'un olağandışı oyunuyla yücelen filmde gözyaşlarına boğulacak ve müziğe doyamayacaksınız. Müziğe doymak isteyenler için bir Ray DVD'si daha var: "Genius - A Night For Ray Charles" (Dahiye Adanmış Bir Gece, Universal / Tiglon), çok özel bir gecede, üstadın Elton John, Norah Jones, Stevie Wonder, BB King ve Al Green gibi "müritler" ile düetlerini içeriyor. Sinema fanatikleri için bu hafta güzellikler var. "Following" (Momentum / Palermo) bizde pek adı sanı duyulmamış bir film ama bilenleri için paha biçmesi zor bir yapıt. Arkasında "Memento" ve "Insomnia" yönetmeni Chris Nolan'ın imzası var. İlk filmi ve siyah -beyaz. Bill, Londra sokaklarında kimi gözüne kestirirse peşine takılıp uzaktan izleyen bir yazar. Bunu yaşadığı ilham krizini aşmak için yapıyor. Ama bir gün izlediği adam usta bir hırsız çıkınca o da "cazibeye" kapılıyor ve... Nolan'ın daha ilk kareden yeteneğini sergilediği bu alışılmamış thriller, gerçekten değer.

SIFIR İPUCU
"Suspect Zero"
(Şüpheli Yok, Umut Sanat / Palermo) da aynı ölçüde çarpıcı ve ülkemizde göremediklerimizden. Ben Kingsley ve Aaron Eckhardt'lı bu thriller, hem "Seven"ı çağrıştırıyor, hem de "Memento"yu. Bir seri katil muammasıyla karşı karşıyayız: New Mexico'da bir dizi cinayet, FBI ajanı Kingsley'i kendine çeker. Peşinden iki ajan daha araştırmaya katılır. Cinayetlerle ilgili tek bir ipucu yoktur. Birer mesaj dışında... Görsel olarak sarsıcı, şiddet dozu yoğun, sapasağlam bir thriller. Düşük bir maliyetle büyük gişe işi yapan "Open Water" (Açık Deniz, PRA / Tiglon) de neredeyse bir buçuk saate yakın bir süre engin bir denizde geçen iki kişilik gerilimin simgesi. Karayiplerde sualtı dalış gezisine çıkan Daniel ve Susan denizin ortasında tekneleri tarafından yanlışlıkla terkedilir. Kimse onları bıraktıklarını anlayamayacaktır. Çift artık denizde soğuk ve köpekbalıkları ile başbaşa kalmıştır. Etkisini bir an bile yitirmeyen, alabildiğine gerçekçi bir öykü.

ÇAKAL'IN SUİKASTI
"Nerede o eski gerilimler?" diyenlere de mutluluk vesilesi var: Usta yönetmen Fred Zinnemann, bizde de çok satan Frederick Forsythe yapıtını sinemaya aktaralı 33 sene oldu ama "Çakalın Günü" (The Day of the Jackal, Universal / Tiglon) yalınlığı, belgesel gibi tarzıyla hala tüyler ürpertiyor. Malumunuz, bu, Fransa Cumhurbaşkanı De Gaulle'ü öldürmeye kalkışan bir kiralık katilin öyküsü. Çakal rolüyle Edward Fox'un tarihe geçtiğini de unutmayalım. Daha "yeni" bir kiralık katil filmi, Daryl Hannah'nın başrolü oynadığı "The Job" (Görev, Avşar / Esen), seksi bir kadın katili "dikkatimize" sunuyor. CJ rumuzlu bu arkadaş artık işinden bezmiştir ve son bir "sipariş"i kabul eder. Tam işe el attığında hamile olduğunu farkeder! 20 kilo eroini pazarlamak isteyen Troy adlı bir bitirimi ortadan kaldıracakken, adamın sevgilisi de hamile çıkmaz mı? Tabii bizimki zor bir etik meseleyle karşı karşıya kalacaktır. Şöyle böyle bir çalışma. Hannah'nın harikalar yarattığını da söyleyemeyeceğim.

Melis Akman

DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 New Orleans'ta aile sırları, büyü ve dehşet
 Fransız usulü bulvar komedisinden perdeye
 Tatlı Cadı eskisi kadar tatlı değil
 Sert serüvenler ölümsüz ustalar
 Bildiğiniz Mitterand bu kez çok farklı
 Sevginin geldiği yer önemli değil
 Siyah eve beyaz damat gelince
 Demokratik, meşru ve ahlaki bir hakkı kullanmak
 Cole Porter Ve Müzikaller
 Aile girdapları, Hopper ve Fellini
 Küçük Charlie harikalar ülkesinde
 Bir adam, iki kadın, bir tutku
 Özel efektler harika özgürlük pek yok!
 Evet'te hayır vardır!
 Ölüler ezilmişlerin intikamını alıyor
 Yine uzun saçlı kız çocukları
 İnce gerilim ve kadın dünyası
 Kopya çekerken yakalanana sıfır!
 Sinema tarihinin en güzel akımı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Bayan Margarita'nın efsane içkisi
Bayan Margarita'nın efsane içkisi
Tekila, portakal likörü ve limon suyu... Ağız kısmı tuza bulanmış bir...
En gürültülü yer Mecidiyeköy
Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'nin birtakım zorunlu...
Hayata hayvanlarla tutundular
Evde 3 kedi, 2 köpek ve 8 aylık bebekleriyle birlikte yaşayan Özlem...
Hem papaz hem garson
Beş yıl öncesine kadar namaz kıldığını söyleyen Turgay Papakçı şimdi hem papaz...
Türk kadını modaya kendi kurallarını koymalı
Tasarımları, Londra'da ünlü mağazaların vitrinlerini süsleyen Bora Aksu,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.