kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyanın etrafında 120 tur
Dünyanın etrafında 120 tur

Afrika'da korku dolu bir safari ya da balta girmemiş ormanlardaki maceralar sıradışı tatil tanımından çıktı. Artık atmosferin dışına çıkıp dünyayı tepeden izleyebilirsiniz.

Hemen herkesin tatille ilgili en büyük hayali dünya turu yapmaktır. Ancak öyle alternatifler var ki dünya turu bunların yanında çok sıradan kalıyor. Uzaya çıkıp dünyayı tepeden izlemeye ne dersiniz? İlk bakışta hayal ürünü gibi gelen bu öneri, Moskova'daki bir merkezde gerçekleştiriliyor. Üstelik Türkiye'den bu merkeze tur düzenleyen bir firma bile var. Yani yeteri kadar paranız varsa, uzun yıllar boyunca astronot eğitimi almanıza gerek yok. Tatilinizin bir haftasını da uzayda geçirebilirsiniz! Buklamania Outdoor Sports'un düzenlediği turlar "jet uçuşları" kategorisi altında toplanıyor. Uzay sınırı uçuşları, yerçekimsiz uçuşlar ve uzay uçuşları bu kategoride yer alıyor. Aslında Buklamania 5 yıldır ülkemizde bu turları düzenlemek için duyurular yapıyor. Ancak şimdiye kadar pek çok kişi bilgi almak için arasa da hiç giden olmamış. Bundaki etkenin tur fiyatları olduğunu fark etmemek ise imkansız. Çünkü, ücretler çıkacağınız yüksekliğe göre 3 bin dolardan başlayıp 20 milyon dolara kadar uzanıyor. Buklamania'nın kurucularından Okan Yenigün, bu turları düzenlemeye nasıl başladıklarını şöyle anlatıyor: "Space Adventures adlı bir Amerikan firması, Rusya'da bu turları gerçekleştiriyor. Türkiye'de de bir organizasyon şirketi onların temsilciliğini yapıyor. Bu organizasyon şirketi seyahat acentesi olmadığı için bize öneride bulundu. Biz de ilginç geldiği için 'Neden olmasın?' dedik. Yani yetkili acenteyiz. Zaten Türkiye'de bizden başka yetkili de yok. Şimdiye kadar hiçbir Türk'ü göndermemiş olsak da, umudumuz devam ediyor. Çünkü yurtdışında jet uçuşlarına çok ilgi var. Neden bizde de olmasın!" Eğer uzayla ilgileniyorsanız, merak derecenize veya maddi olanaklarınıza göre bir tur seçmeniz mümkün. Bunlardan biri yerçekimsiz uçuşlar. Yurtdışında en çok talep gören turların başında bu uçuşlar geliyor. "Zero Gravity" adı verilen kargo uçağıyla tüm yolcular havalanıyor. Bu uçağa en fazla 15 kişi alınıyor. Uçak havada sürekli dalıp çıktığından kendinizi yerçekimsiz bir ortamda gibi hissediyorsunuz. Benzer bir duyguyu lunaparktaki gondollara bindiğinizde de hissedebilirsiniz. Tek bir farkla; çok daha yüksekteniz. Hem de bu gezi çok daha uzun süre gerçekleşiyor. Bu turun fiyatı 5 bin 400 dolar.

TEK YOLCULU UÇAKLAR
Bir diğer tur ise atmosfer sınırında gerçekleşiyor. Uçakta pilotla baş başa kaldığınız bu gezide tam anlamıyla dünyayı tepeden izliyorsunuz. Bu uçuşlar çeşitli jetlerle gerçekleştiriliyor. L-39 Albatros, MIG-21, MIG-23, MIG-25, MIG-29, Su-30 bunların arasında. Farkları ise kapasitelerinden kaynaklanıyor. Örneğin L-39 Albatros'u Doğan marka bir otomobil olarak kabul edersek, Su-30 da bir Ferrari olabilir. Rus ordusu tarafından temel eğitim uçağı olarak seçilen L-39 Albatros, diğer jetlere göre en uygun fiyatlı olanı. Turun fiyatı 3 bin 395 dolar. MIG'lerde ise fiyatlar biraz daha yüksek. En popüler savaş uçaklarından biri olan MIG-21, küçük ve hafif olduğu için manevra kabiliyeti çok yüksek. MIG-23 ise süpersonik savaş ve bombardıman uçağı. MIG-29'u da dünyanın en güvenilir uzaklarından biri olarak değerlendirebiliriz. Performans bakımından F-16'larla kıyaslanabiliyor. Bu turların ücreti sırasıyla 5 bin 695, 6 bin 795 ve 10 bin 495 dolar. Turların arasında en ilgi çekici olan ise şüphesiz uzay uçuşları. Uçuş öncesi eğitimlere 200 bin dolar ve uzay uçuşuna 20 milyon dolar verdiğiniz takdirde, siz de dünyadaki üçüncü uzay yolcusu olabilirsiniz. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda astronot ve kozmonot eğitiminden sonra uzaya çıkan ilk iki kişi Denis Tito ve Mark Shuttleworth'tü. Bir eşi daha olmayan bu tur 14 gün sürüyor. Uzayda dünyanın etrafı 120 kez dolaşılıyor. Bu programa katılmak için bir dizi sağlık testinden de geçmek gerekiyor. Kozmonot eğitimlerindeyse bir kozmonotun gördüğü tüm eğitimlerden geçiliyor. Bunun içinde "Zero Gravity" uçuşu da, uzay sınırı uçuşu da var. Tüm bu uçuşlar sırasında yolculara VIP statüsü uygulanıyor. Yani yeryüzünde de hayatınızın en güzel günlerini yaşayabilirsiniz. Çünkü son derece lüks bir otelde ağırlanıyor ve limuzinle yolculuk ediyorsunuz.

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir gün televizyona çıktılar hayatları değişti
 Kral ve haremi
 Katılımcıların gözünden Ermeni konferansı
 Bu din adamları şaşırtıyor
 Türk lokumu Nejla Ateş
 Zamanından önce bir Avrupa kenti
 Jüponlu Evliya Çelebi
 Rumeli Kavağı Telli Baba sayesinde yenilendi
 Atlantik'te tek başına
 Tapınaktan Rumelihisarı'na
 Kanseri yendi ekrana döndü
 Türk tıp dünyası bitkileri hiç tanımıyor
 Vicdan-cüzdan ikilemi yaşamayan adam
 Yoksulluktan kaçarken özgürlükten oldular
 İç Anadolu'da da tarih olur: Bir Ankara öyküsü
 Vahdettin Atatürk'ün ölüm emrini imzaladı
 Öyküleri iç burkuyor
 Doktorun estetik yaptığı kişi ya bir suçluysa?
 Hiç kimse orkestrayı İbo gibi onore etmedi
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Hep böyle kal...
Sararmış fotoğrafların yerini cep...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sığ sularda eğlence
Futbol maçlarını istisnalar hariç...
REFİK DURBAŞ
Köşe yazısı ve yazarı...
Lisede okurken mesleki düşlerim...
Göz kamaştıran sonbahar
Göz kamaştıran sonbahar
Cezbedici şıklığın göz kamaştırdığı, asil ruhun öne çıktığı bir sokak...
Yeni sezonda iddialı olun
Yeni sezonda iddialı olun
Yeni mevsim, yeni temalar. Stefanel'in 2005 sonbahar kış koleksiyonu,...
Köylü peynirini pazarda satamayacak
Köylümüz evinde yaptığı reçelini peynirini satamayacak. Çünkü yerel artizan...
Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
Bir an önce mutfak misyonerlerimizin Anadolu'nun dört bir köşesinden kağıda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.