kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu din adamları şaşırtıyor
Bu din adamları şaşırtıyor

Trabzon'da bir imam camide doğum günü kutluyor. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı "Camilerde jimnastik bile yapılabilir" diyor. Hatay Müftüsü ise Davut Yıldızı, haç ve hilalden oluşan amblemde üç dini buluşturuyor.

Biri Trabzon'da görevli imam Sait Topçu, diğeri Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ahmet Yaman ve üçüncüsü de Hatay Müftüsü Mustafa Varlı... Bu üç ismin yaptıkları ise örnek olacak nitelikte. Onlar, dinin adının tutuculukla eşanlamlı hale getirilmesine karşı durarak günlük ihtiyaçlara göre yeni düzenlemeler yapılabileceğini gösterdi. Hem düşünceleri hem de uygulamalarıyla dine bakış açısını değiştiren Topçu, Yaman ve Varlı ne mi yaptı? Trabzon'un Maçka İlçesi Şahinkaya Beldesi'nde 17 yıllık cami imamı Sait Topçu, çocukların doğum gününü camide kutladığı için övgü alıyor. Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ahmet Yaman "Uygun mekan bulunmadığı zaman camilerde jimnastik bile yapılabilir" diyerek imam Topçu'yu destekliyor. Hatay Müftüsü ve Evrensel Değerleri Koruma Derneği Başkanı Mustafa Varlı ise kentte 20-25 Eylül arasında gerçekleştirilecek Medeniyetler Buluşması Sempozyumu'nun ambleminde, Yahudiliği simgeleyen Davut Yıldızı'nı, Hıristiyanlığın simgesi haçı ve Müslümanlığın sembolü hilali kullanarak, birlik ve beraberlik mesajı veriyor.

AMACI CAMİLERİ SEVDİRMEK
Yaz ayları gelince camilerde düzenlenen Kuran kurslarına giden çocukların sayısı da bir hayli arttı. Ancak, Trabzon'un Maçka İlçesi Şahinkaya Beldesi Fatih Camii'ne giden çocuklar için bu kurslar biraz daha farklı oldu. Çünkü onlar Kuran eğitiminin yanı sıra kendilerinin ve arkadaşlarının doğum günlerini de bu camide kutladı. Kiminin doğum günü belki de ilk kez hatırlandı. Caminin imamı 38 yaşındaki Sait Topçu'nun bu davranışı özellikle çocukların büyük ilgisini gördü. Amacının camileri çocuklara sevdirmek olduğunu belirten 17 yıllık imam, "Biz küçükken camiler bize sevdirilmedi. Gürültü yaparız diye camilerden kovulduk. Camiler, büyülü, sırlarla dolu, gizemli bir yer gibi gösterilerek korkutulduk. Ben yapılması gerekeni yapıyorum. Çocuklara camiyi sevdiriyorum. Onlara caminin her istediklerinde gelebilecekleri bir mekan olduğunu öğretmeye çalışıyorum" diyor. Çağdaş imam Topçu, camilerin işlevinin yalnızca namaz kılmakla sınırlanmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söylüyor: "Hıristiyanlar nasıl dini nikahlarını kiliselerde y a p t ı r ı y o r s a , Müslüman çiftler de dini nikahlarını camilerde yaptırsın. Evde de yapılabilir ama bu şekilde yapıldığında her kesimden insan camiye gelebilir ve İslam dinine daha yakınlaşabilir. Camilerde daha yoğun sirkülasyon olmalı."

HZ. MUHAMMED ÖRNEĞİ
Peygamber döneminde yaşanan İslam dininin daha çağdaş olduğunu belirten imam Topçu, "Yapılması gereken şey gerçek eğitimcilerle gerçek dinin yaşatılması için hurafelerden arındırılmış İslam dinine kavuşmaktır. Peygamberimiz Hz. Muhammed, sabah sporu olarak eşi Hz. Ayşe ile birlikte koşu yapıyordu. Ben hanımımla sabah koşusuna çıksam, görenler 'İmam kafayı yedi' der" sözleriyle anlayıştaki farklılığı ortaya koyuyor. Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yaman da, camilerin sadece ibadet mekanları olmadığını söylüyor. Camilerde doğum günü gibi kutlamaların yapılabileceğini belirten Yaman, şöyle devam ediyor: "Eğer uygun bir mekan yoksa cami adabına uygun bir şekilde bu kutlamalar, buralarda da yapılır. Camiler ilk yapıldığında tüm toplumsal ihtiyaçların giderildiği bir mekandı. Yani işlevi öncelikle ibadethane olmakla birlikte bir eğitim kurumu, mahkeme salonu, devlet dairesi, bakanlık, hazine ve hatta kültür sarayı salonu olarak bile kullanılıyordu." Doç. Dr. Yaman, Hz. Muhammed'in yabancı heyetleri camide kabul ettiğini de belirterek, "Camilerde davalara baktığı, nikah kıydığı bilinmektedir. Hatta bir defasında da Sudanlı bir topluluğun halk oyunları gösterisini eşi Ayşe ile birlikte Medine mescidinde izlemiştir. Eğer kıyafetiniz uygunsa ve uygun başka bir mekan yoksa camilerde jimnastik bile yapabilirsiniz" diyor. İslam diniyle çelişmeyecek sosyal ve kültürel etkinlikler için uygun mekan bulunamadığı takdirde camilerin kullanılabileceğini yineleyen Yaman, şu uyarıda da bulunuyor: "Camiye gerekli saygıyı göstererek İslam'ın öngördüğü haram-helal anlayışına bağlı kalmak şartıyla bunlar camide icra edilebilir. Buna örnek olarak mesela Hıdırellez şenlikleri, düğünler gösterilebilir. Bunları yaparken cami adap ve kurallarına uymak zorundayız." Günümüzde camilerin sadece erkeklerin gittiği ibadet yeri gibi görüldüğünü söyleyen Yaman, "Cami balkonu ve son cemaat yeri her zaman kadınlarındır. Kadınlarımız ibadet yaparken evi tercih ettiği için camiler erkeklere bırakılmıştır" diyor. Hatay Müftüsü ve Evrensel Değerleri Koruma Derneği Başkanı Mustafa Varlı ise 20-25 Eylül tarihleri arasında Hatay'da düzenlenecek olan 1. Antioch Medeniyetler Buluşması Sempozyumu öncesinde hazırlanan amblemle üç dinin sembollerini bir araya getirdi. Yahudiliği temsil eden Davut Yıldızı, Hıristiyanlığın sembolü haç ve Müslümanlığı simgeleyen hilalin kullanıldığı amblemde, birlik ve beraberlik mesajı veriliyor. Hatay'da barış düşüncesini gelecek nesillere aktarabilmek için gayret gösteren Evrensel Değerler Komisyonu'nu kurduklarını ve dernek statüsüne geçtiklerini belirten İl Müftüsü Varlı, "Valimizin de teşvikiyle Hatay'da yaşanan barış ortamının tüm dünyaya ilan edilmesi ve tanıtılması için bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik" diyor.

MEDENİYETLER BULUŞMASI
Kentlerinde 13 ayrı medeniyetin yaşadığını anlatan Müftü Varlı, sempozyum öncesi çalışmaları hakkında şu bilgileri veriyor: "Ankara'da Başbakanımızın katılımıyla bir resepsiyon verdik. Aralarında bürokratlar, yabancı misyon şefleri ve tüccarların da bulunduğu bin 200 kişi resepsiyonumuza katıldı. Sayın Başbakanımız projeyi himayesine aldı." Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi aracılığı ile Papa 16. Benedikt'i de yapılacak sempozyuma davet ettiklerini belirten Varlı, bu etkinlikten umutlu: "Papa'nın gelebileceğine dair şifahen haber aldık. Ancak resmi olarak henüz bir cevap alamadık. Ama Papa 16. Benedikt büyük ihtimalle 1. Antioch Medeniyetler Buluşması'na katılacak. Papanın yanında İtalya, İspanya, Fransa başbakanlarının, diğer Avrupa ülkelerinin başbakanları, siyasi, sanatsal ve din temsilcilerinin katılımını bekliyoruz."

MÜSLÜMAN TERÖRİST İMAJI
1. Hatay Antioch Medeniyetler Buluşması'yla Hatay'ı dünyaya tanıtmaya hazırlandıklarını vurgulayan müftü, barış mesajı vereceklerini söylüyor: "11 Eylül'e Amerika'da ve son dönemlerde İngiltere'de yaşanan patlama olaylarından sonra Müslümanlar terörist ya da İslam dini terörizm merkezi gibi algılanmaya başladı. Bunun tamamen yanlış olduğunu ortaya koymak istiyoruz."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir gün televizyona çıktılar hayatları değişti
 Kral ve haremi
 Katılımcıların gözünden Ermeni konferansı
 Türk lokumu Nejla Ateş
 Zamanından önce bir Avrupa kenti
 Jüponlu Evliya Çelebi
 Rumeli Kavağı Telli Baba sayesinde yenilendi
 Dünyanın etrafında 120 tur
 Atlantik'te tek başına
 Tapınaktan Rumelihisarı'na
 Kanseri yendi ekrana döndü
 Türk tıp dünyası bitkileri hiç tanımıyor
 Vicdan-cüzdan ikilemi yaşamayan adam
 Yoksulluktan kaçarken özgürlükten oldular
 İç Anadolu'da da tarih olur: Bir Ankara öyküsü
 Vahdettin Atatürk'ün ölüm emrini imzaladı
 Öyküleri iç burkuyor
 Doktorun estetik yaptığı kişi ya bir suçluysa?
 Hiç kimse orkestrayı İbo gibi onore etmedi
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Hep böyle kal...
Sararmış fotoğrafların yerini cep...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sığ sularda eğlence
Futbol maçlarını istisnalar hariç...
REFİK DURBAŞ
Köşe yazısı ve yazarı...
Lisede okurken mesleki düşlerim...
Göz kamaştıran sonbahar
Göz kamaştıran sonbahar
Cezbedici şıklığın göz kamaştırdığı, asil ruhun öne çıktığı bir sokak...
Yeni sezonda iddialı olun
Yeni sezonda iddialı olun
Yeni mevsim, yeni temalar. Stefanel'in 2005 sonbahar kış koleksiyonu,...
Köylü peynirini pazarda satamayacak
Köylümüz evinde yaptığı reçelini peynirini satamayacak. Çünkü yerel artizan...
Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
Bir an önce mutfak misyonerlerimizin Anadolu'nun dört bir köşesinden kağıda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.