kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türkçe düşünen' yazarın notları
'Türkçe düşünen' yazarın notları

Feyza Hepçilingirler, kullandıkları dili düşünce ve yaşama biçimi olarak görenlere, Türkçe'nin zenginliğini gösteriyor. Ünlü yazar Jeffrey Archer'ın iki kitabı aynı anda okuyucunun karşısına çıkıyor.

Türkçe ustası Feyza Hepçilingirler'in Türkçe Günlükleri "Yıldızların Suya Döküldüğü", dilin yalnızca bir araç değil, bir düşünme ve yaşama biçimi olduğuna inanan okurlara sesleniyor. Günlük hayattaki Türkçe kullanımlarından, Türkçe'nin zenginliğinden ve bozuluşundan edebiyatın, yazarların dünyasına uzanan renkli bir yolculuk sunuyor Hepçilingirler bu kitabında. Bu yazılarda tartışılan konular günübirlik olup bitenlerin sınırlarında kalmıyor. Kitapta yer alan denemelerden bazıları şöyle; Güzel Türkçe Yaşatır, Türkiye İstanbul'dan İbaret Değil, Kısaltmalar Nasıl Okunur?, Yabancı Sözcüklerin Yazımı, Türkçe'yi İngilizce Tartışmak. Bu kitabı Everest Yayınları okuyucuya sundu.

GERİLİM VE ENTRİKA

Usta bir öykü anlatımcısı Jeffrey Archer dünya çapında çok satan birçok romanın yazarı. Archer, bu kez iki ayrı yayınevinden iki ayrı eser ile okurun karşısına çıkıyor. Jeffrey Archer'ın kitapları, çoğunlukla iyi satılabileceği önceden rahatlıkla tahmin edilebilen ürünlerdir. İnsan bir sonraki yeni kitabın çıkmasını, seks, cinayet, hiç beklenmedik, şaşırtan politik gerilimler ve entrikalarla karşılaşacağını bilerek hevesle bekler. Okuyucu, Archer'ın kitaplarında, sözde üstü kapalı bir şekilde bahsedilen, gerçek baş belalarıyla karşılaşır. Jeffrey Archer'ın sağlam karakterleri vardır ve kolay anlaşılır ama asla fazla derine inip sıkıcı hale gelmeyecek şekilde incelenmişlerdir. Yazarın lezzet dolu bir anlatımı vardır. Archer'ın "Kader Ortakları" isimli romanı Altın Kitaplar, "Zirvede Savaşanlar" adlı politik romanı ise Erko Yayıncılık tarafından yayımlanıyor. Hızlı tempolu, iç içe geçmiş, oya gibi işlenmiş gerilimlerle bezeli "Kader Ortakları", büyük ustanın neden böylesine ünlü bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Archer bu kitabında 1940 ve 60'lı yıllar arasındaki bir aile öyküsünü anlatıyor. "Kader Ortakları" akademik rekabetler, edinimler, politik zaferler ve ekonomik başarılardan oluşan bir kokteyl. Yazar okurlarını karakterlerinin kalbinden, senatoya, finans dünyasına ve mahkeme salonlarına taşıyor.

POLİTİK İHTİRASLAR
Roman, doğumda birbirlerinden ayrılan ikiz kardeşlerin öyküsünü anlatıyor. Öykü, Connecticut Hartford'da geçiyor. Bir sigorta satıcısının ikizleri olan bebeklerden birisi, para içinde yüzen fakat çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olamayan milyoner bir aileye veriliyor. İkizlerin ebeveynlerine çocuklardan birinin öldüğü söyleniyor. Bir ilkokul öğretmeni olan anne yıllarca, ölen oğlunun yasını tutuyor. İkizler, Nat Cartwright ve Fletcher Davenport ayrı okullara ve kolejlere devam edip, farklı meslekleri seçiyor. Vietnam Savaşı'na katılan Nat, kahramanca davranışları nedeniyle Mor Kalp Madalyası kazanıp finans dünyasında kendisine iyi bir isim yapıyor. Fletcher ise olağanüstü başarılı bir ceza avukatı oluyor. Her iki genç de Hartford'tan fazla uzaklaşmıyor ve birbirlerinin şöhretlerinden haberdar oluyorlar. Nat Cartwright kolejde tanıdığı bir bilgisayar dehası olan Koreli Su Ling ile evleniyor. Flecther da çok genç yaşında ilk bakışta aşık olduğu, en iyi arkadaşının kız kardeşi Annie ile evleniyor. Aileler iki genç arasındaki benzerlikleri fark etse de, çocuklar tek yumurta ikizi olmadıkları için kimse aralarındaki ilişkiyi bağdaştıramıyor. Korkunç bir araba kazası sonuncunda her iki kardeşin de çok nadir bulunan aynı kan grubundan oldukları meydana çıkınca doktor gerçeği itiraf etmek zorunda kalıyor. Fakat bu kez de ikizler kan bağını gizli tutmaya karar verince romanda gerilim artıyor. Archer'ın "Zirvede Savaşanlar" romanında birbirinden farklı dört gencin politik ihtiraslarıyla dolu yaşamı göz önüne seriliyor. Yazar, bu romanında da politikadaki entrikaları, yükseliş ve düşüşleri, İrlanda sorunu sonucu gerçekleşen suikastleri, banka düzenindeki karanlık noktaları aldatma ve aldatılmaları pek çok gerçek kişiyi de katarak gerilim dolu aynı zamanda eğlendirici ve çok kolay okunan tarzda anlatıyor. Demir Leydi Thatcher bile kitabın kahramanlarından biri.

ÖZEN YULA YKY'YE GEÇTİ
Cogito'nun yeni sayısında, Bilgi Üniversitesi'nin davetlisi olarak, "The Theft of History" (Çalıntı Tarih) adlı bir ders vermek üzere İstanbul'a gelen Jack Goody ile yapılan söyleşiyi okuyabilirsiniz. Cambridge'li ünlü antropologla, yazının ve "ad"ın anlam dünyamızdaki işlevinden Avrupa kavramının eleştirisine, Levi-Strauss ve öğrencileriyle tartışmasından insan bilimlerinin kökenlerine farklı konularda oldukça zevkli bir söyleşi yapılmış. Cogito etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Kadınlar, Kimlikler, Hafızalar" başlıklı dizisinden seçilen üç konuşmanın metinleri de bulunuyor. Çağdaş Türk tiyatrosunun en önemli genç kuşak yazarlarından Özen Yula, yeni kitabı "Tanrı Kimseyi Duymuyor" ve tüm yapıtlarıyla Yapı Kredi Yayınları'nda. Yazarın 14 öyküden oluşan yeni kitabı, önümüzdeki ay okurla buluşuyor. Yazar Feyza Hepçilingirler, Türkçe'nin doğru kullanımı için verdiği mücadeleyi sürdürüyor.

Sayım Çınar

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 En gürültülü yer Mecidiyeköy
 Hayata hayvanlarla tutundular
 İstanbul Park'ta 'güneş' hızıyla yarışacaklar
 Karayollarına göre mıcırlar serbest sürücüler kusurlu
 Kim Bu Kültür Baronları?
 Bu çocuğa dikkat edin
 Beyonce'yi korkutuyor
 Sevgiliye sanal takip
 Bomba peşinde koşup kızımavakit ayıramıyorum
 Şatoda tüyler ürpertici gezi
 Festival coşkusuna ortak olun
 Fas'ı merak edenlere
 Anderson'ın şovu
 Yerinizi şimdiden ayırtın
 Denizin bereketi her eve girecek
 Avşar, kızına nasıl bir evlilik önerecek?
 Haftanın Kitapları
 Dışarı Çıkmadan Önce
 ABD askerlerinin yüzükleri Ankara'dan
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Hepsi bende baş ağrısı yapıyor
Bülent Ersoy şan şöhret...
SUNAY AKIN
Kız Kulesi'ndeki babaanne!
Amerika'nın Chicago kentinde,...
ALİ POYRAZOĞLU
Zihnimizin müzesi
Zihin arada bir kendine ziyafet çeker.
Bayan Margarita'nın efsane içkisi
Tekila, portakal likörü ve limon suyu... Ağız kısmı tuza bulanmış bir kadehte...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.