kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kafkas petrolü Ceyhan’da yapımı süren bu limana akacak.
Petrol akmadan 300 köy ihya oldu
Balıkçılara para desteği
Köylerin yüzü güldü

'Siyah altın' piyangosu!

Bakü-Ceyhan boru hattının geçtiği 10 ildeki 300 köye petrolden önce elektrik; iş ve eğitim imkânı geldi.

Hattın bin 76 kilometrelik Türkiye ayağı tamamlandı. Dünya Bankası destekli kalkınma projesiyle birlikte hattın geçtiği 300 köye yatırım atağı başlatıldı.

259 köye iş alanı yaratıldı, 28 bin kişi özel kurslara yazıldı, 226 bin hayvanın tedavisi yapıldı, 48 köye kooperatif kuruldu ve 41 köyün okulu onarıldı.


Petrol akmadan 300 köy ihya oldu

Kafkas petrolü Ceyhan'a inmeden, boru hattının geçtiği 300 köye yatırım yapıldı. Eğitim, kalkınma ve sağlık için 11 milyon dolar kaynak ayrıldı.

Dünyanın en büyük projelerinden biri olan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin Türkiye ayağı tamamlandı. Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırmayı amaçlayan projeden yılda 300 milyon dolar gelir elde etmesi hedefleniyor. Her yıl 50 milyon ton petrolün ihraç edileceği ve Ceyhan'ı Hollanda'nın Rotterdam'ı gibi önemli bir petrol limanına dönüştürecek proje, Türkiye'den bin 76 kilometrelik bir yoldan geçerek Ceyhan'a ulaştı. Ve boru hattının yolunun üzerinde bulunan köylere yatırım atağı başladı. Dünya Bankası'nın desteğiyle gerçekleşen projenin şartları gereği, petrol borularının geçtiği hattın 4 kilometrelik çevresi ve etkilenen tüm yerleşim birimleri desteklenecek alan olarak kabul edildi. Belirlenen 10 şehirde 300 köye kalkınma, eğitim ve sağlık hizmetleri için 11 milyon dolarlık kaynak ayrıldı. Köy köy dolaşan boru hattının 'kırsal kalkınma uzmanları' isteyen köye kooperatif kuruyor, okulları onarıyor, futbol sahaları inşa ediyor, su götürüyor, çocukların eğitim almalarını sağlıyor, köylerin kalkınmasınıhedefliyor. İki yıldır devam eden bu destek programı 2007 yılına kadar sürecek.

PROFESYONEL DESTEK
Ceyhan'daki liman çalışmaları sırasında balık rezervlerinin zarar görmesi üzerine, Gölovası köyünde kooperatife kayıtlı 50 balıkçıya 20'şer milyar lira tazminat ödendi. Balıkçılar bu tazminatları nerelerde değerlendirmek istediklerini bildirdiler. Ve onların adına görevliler tek tek istekleri yerine getirdi. Boru hattının sağladığı maddi destek dışında köylerin kalkınması için ayrılan bütçenin yanı sıra uluslararası yardım kuruluşlarından da ek destekler sağlanıyor. Bu destekleri boru hattının profesyonel görevlileri buluyorlar. Ardahan'ın Kalkankaya Köyü'nde Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC), köylülerin önceliklerine ve gereksinimlerine uygun bir dizi proje geliştirmek için Kalkankaya köylüleriyle beraber çalışıyor.

EVLERİNE SU GELDİ
Hayatının çoğunu bu köyde geçirmiş olan Zeynep Uslu şöyle diyor: "Yıl boyunca yapmamız gereken en zor iş, evlerimize köy çeşmesinden su taşımaktı. Özellikle kış mevsiminde, suyun az aktığı zamanlar çok güçlük çekiyorduk, çünkükovaları doldurmak uzun zaman alıyordu ve dondurucu soğukta uzun bir kuyrukta beklemek gerekiyordu. Ama, suyla bağlantılı tüm ihtiyaçlarımız için, yani bulaşık ve elbiseleri yıkamak, çocukların banyo suyunu hazırlamak için bunu yapmak zorundaydık." Artık tüm bu dertler geride kaldı, Zeynep Uslu'nun da mutfağına su geldi.

KÖYLÜLERLE ORTAK PROJE
Boru hattının etrafındaki köyler için uzun ve kısa dönemli kalkınma projeleri geliştirip her gün tek tek köyleri dolaşan görevliler, hangi köye öncelikli olarak ne yardımı götürüleceğine karar veriyorlar. Gerekirse bu projeler için uluslararası yardım kuruluşlarından ek kaynaklar da alıyorlar. Geliştirilen projelerde köylülerin de çalışması sağlanıyor. Emekleri ve gerekirse küçük maddi katkıları ile bu projeler gerçekleştiriliyor. Böylece köylülerin projeyi benimsemesi sağlanıyor. Boru hattının toplumsal hizmet görevlileri köylerde yaşıyorlar. Büyükşehirlerden gelerek boru hattı boyunca köylere dağılan yardım konusunda çalışanların çoğu masterlı ve bu konuda uzman idealistlerden seçildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Batman'da izinsiz yürüyüş arbedesi
 Bir özür dileyen bile olmadı
 'Çocuklarımı odacı sünnet etti'
 Yaz ortasında sel felaketi vurdu
 Oğlu gözlerinin önünde öldü
 82 bin tarihi eser kurtarıldı
 Bilkentli Özge Maraş'ın idolü
 Suriye'den 3 PKK'lıya hapis
 Gümrük vergisi borcuna yurtdışı yasağı
ÖMER LÜTFİ METE
Yoksulluğun stratejik istismarı
Son MGK bildirisi...
UMUR TALU
Dere, tepe düz...
"Bi yere gidiyorum,...
FATİH ALTAYLI
ATO anketleri inandırıcı mı?
Ankara Ticaret Odası...
MEHMET ALTAN
Küreselleşmenin yeni ideolojisi: Pan-hümanizm
Osmanlı...
ERDAL ŞAFAK
Osmanlı modeli Atatürk devrimi
Bize pek yansımıyor ama...
'İç savaşı' imzaladılar
Kürt ve Şiiler'den Sünniler'e rest... 'İstediklerimiz olmazsa iç...
Türkiye karşıtı Merkel bir türlü vazgeçmiyor
Çok değil sadece bundan bir hafta önce "Türkiye'yi seçim...
Karakolda bitti
Karakolda bitti
21 şut çeken, 56 orta yapan Beşiktaş, Diyarbakır karşısında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu