kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Müzakereler başlayacaktır

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ekim ayında Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin başlayacağını belirterek, ''Çünkü AB'nin liderleri, bugün iç politikada karşılaştıkları bazı sıkıntılar ya da konjonktürel problemlerden dolayı, dünyayı ilgilendirecek stratejik politikaları gölgeleyecek, göz ardı edecek davranışa girmeyecek kadar basiretlidirler'' dedi..

Abdullah Gül, babası Ahmet Hamdi Gül'ün Kayseri'deki bağ evinde gazetecilerle sohbet etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, 3 Ekim'de Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlayacağından şüphesinin olmadığını söyledi. Türkiye'nin gayet dikkatli ve bir Avrupalı gibi hareket ettiğini ve üzerine düşen sorumlulukları vaktinde yerine getirdiğini ifade eden Gül, şunları söyledi:
''17 Aralık kararına bakarsanız, o karara imza atan devlet ve hükümet başkanları bugün işbaşındadır ve Avrupa'yı yöneten liderlerdir. Türkiye, o kararda yapması gereken
ne varsa yerine getirmiştir. Bunu en iyi tespit eden de AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn'dir. Dikkatli bir şekilde üst üste yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin üzerine düşen her şeyi yerine getirdiğini ve müzakerelerin başlayacağından da hiç şüphesinin olmadığını o da tekrar söylemektedir. Hatta bütün AB üyesi ülkeleri dolaşarak bu açıklamayı yapmaktadır. Dolayısıyla müzakereler başlayacaktır. Çünkü AB'nin liderleri, bugün iç politikada karşılaştıkları bazı sıkıntılar ya da konjonktürel problemlerden dolayı, dünyayı ilgilendirecek stratejik politikaları gölgeleyecek, göz ardı edecek davranışa girmeyecek kadar basiretlidirler.''

Abdullah Gül, Türkiye'nin özellikle global açıdan AB'ye, dünya barışına, Avrupa'nın daha güçlenmesine, ekonomik, stratejik, güvenlik meseleleri açısından katkılarının çok farklı olduğuna işaret ederek, AB'nin bütün liderlerinin bunu en iyi şekilde bildiklerine emin olduğunu kaydetti.

17 Aralık kararları alınırken bütün bunların dikkate alındığını dile getiren Gül, ''Bu açıdan ben bazı konjonktürel problemlerden ya da sıkıntılardan dolayı bu büyük stratejik vizyonun kurban edileceğine ihmal vermiyorum'' dedi.

KIBRIS SORUNU
Dışişleri Bakanı Gül, son günlerde Kıbrıs ile ilgili açıklamaların tutarlı olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:
''Şundan dolayı, Türkiye ve Kıbrıs Türkleri, bu problemin çözümü için dünyayı şok edecek şekilde üstlerine düşeni yapmışlardır. Bununla şunu söylemek istiyorum, başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere AB ve bütün dünyanın üzerinde mutakabata vardığı bir planı reddeden Rumlar olmuştur. Dolayısıyla Avrupalılık ruhuna aykırı hareket eden, AB'nin ilke ve prensiplerine aykırı eden Rumlar olmuştur. AB'nin üyelik dayanışması muhakkak anlaşılır bir şeydir ama üyelerden birinin AB'nin ilkelerine de aykırı davranışlarında, üyelerden birinin yanlışlarında (Dayanışma içinde olacağız) demek, AB değerlerine aykırıdır. Dolayısıyla Rumların, bu problemi AB'nin içine getirmelerinin faturasını Rumlar ödemektedir. Bu açıdan Türkiye, Kıbrıs Türkleri üzerine düşeni yapmışlarsa, bundan sonra da yapmaya barış için devam edecektir.''

AB ülkelerinin, birliği bu problemlerle sıkıntıya sokanlara ''Sizin yüzünüzden büyük meseleler, dünya meseleleri sıkıntıya girmektedir'' diye sormaları gerektiğine işaret eden Gül, ''Onun için Türkiye'yi hiç kimsenin suçlamaması gerekir. Ayrıca AB ilke, prensip ve ruhuna aykırı olan bir uygulamayı üyelerinden biri yapıyorsa, bunun da dikkatini çekmeleri gerekir'' diye konuştu.

''AMBARGO, AB RUHUNA AYKIRI''
Abdullah Gül, Kıbrıs'a yönelik ambargonun, AB'nin ruhuna, ilkelerine aykırı olduğunu da belirterek, şöyle konuştu. ''Bildiğiniz gibi bir süredir bütün dünyaya ilan ettiğimiz bir şey var. (Kıbrıs'taki bütün kısıtlamaları kaynağından kaldıralım, bununla bütün kesimlerin, bütün ülkelerin birbirine uyguladığı kısıtlamaları aynı anda hep beraber kaldıralım) diyoruz. Bu, AB ruhuyla beraber olan, ona çok uygun düşen bir tekliftir. Bu teklifi de yine reddeden, AB'ye bir şekilde üye olmuş bir ortaksa, onun da dikkatini, AB
liderlerinin ve ülkelerinin çekmesi gerekir.''

ABD'NİN PKK KONUSUNDAKİ DESTEĞİ
ABD'nin Avrupa'daki PKK/KADEK üyelerini yakalama eğilimlerinin doğru olup olmadığını ve açıklamaları inandırıcı bulup bulmadıklarına ilişkin soru üzerine de, ''Bazı gayretleri var ama önemli olan, niyet ve gayretlerin netice vermesi. Göreceğiz, takip edeceğiz. Bu konularda biz biraz temkinli hareket etme durumundayız. Açıklamaları, söylenenleri, niyetleri izlemek ve yakından takip etmek durumundayız'' diye konuştu.

Abdullah Gül, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'dan çekilmesiyle ilgili olarak da bunu desteklediklerini, ancak bütün bunların, barışın kalıcı olabilmesi için bir yol haritasına uygun olarak yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Gül, Irak'a asker talebi olup olmadığının sorulması üzerine de böyle bir olayın söz konusu olmadığını bildirdi. Irak'taki yeni yapılanmada Türkmenlerin bu siyasi sürece girmesi gerektiğini dile getiren Gül, herkesin kendi vatanına sahip çıkması gerektiğini ve bundan sonraki mücadelenin siyasi mücadele olduğunun herkesin farkında olması gerektiğini vurguladı.

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, ''Türkiye'nin AB'ye alınmayacağı'' yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de Gül, ''Bunları konuşmak ona düşmez. Bu bizim kendi politikamız'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Türkiye'nin üyeliği reddedilsin
 Keramet kadınlarda
 'İçte çürüme başlarsa durdurmak çok zordur'
 'Türkiye'de hiç kimse öteki değil'
 'MGK bildirisi önemli sonuç doğurmaz'
MAHMUT ÖVÜR
Saadet Partisi'nde 'mecburi' kongre
3 Kasım seçimlerinde...
YAVUZ DONAT
Muammer Öztekin
Konya-1. Organize Sanayi'de "tarım...
Greenpeace'yasaklı Boğaz içinde yelken açtı
Sık sık ilginç eylemleriyle gündeme gelen Greenpeace, bu kez de özel...
Yarım saatte karne
Emekli Sandığı üyeleri, bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına yarım...
Bir aydır aranan Türk hacker yakalandı
Bir aydır aranan Türk hacker yakalandı
FBI tarafından takibe alınan ve bugüne kadar 116 ülkede...
Bir elleri 'tetikte' fuarı geziyorlar...
Bir elleri 'tetikte' fuarı geziyorlar...
4'üncü Uluslararası Av ve Doğa Sporları Fuarı meraklıların akınına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu