kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mortgage'ta mutabakat sağlandı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınan ''uzun vadeli, uygun koşullu'' Konut Finansman (mortgage) sistemine ilişkin yasa taslağında, büyük ölçüde mutabakat oluştuğunu bildirdi..

Şener, dün yapılan EKK toplantısına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Konut Finansman sistemine ilişkin yasa taslağı üzerinde
bazı maddelerin redakte edilmesi ve bazı küçük düzenlemelere ihtiyaç
duyulduğunu söyledi. Bakan Şener, taslağın bunların tamamlanmasının ardından, açılması sonrası TBMM'ye tasarı olarak sunulabilecek duruma geleceğini kaydetti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ''uzun vadeli, uygun koşullu'' Konut Finansman (mortgage) Sistemi'nde sabit ve değişken faiz opsiyonu olacağını, kullanıcının bu
iki tipten birini seçebileceğini bildirdi.

Hükümetin göreve geldiği günden bu yana istikrarı temel öncelik olarak kabul ettiğini ve ekonomik politikaları istikrar ekseninde oluşturduğunu kaydeden Şener, istikrar olmadığı dönemlerde Türkiye'nin hep kaybettiğini ve potansiyelini devreye sokamadığını söyledi. Türkiye'nin 1971-2002 döneminde ortalama yüzde 3.9, 1998-2003 döneminde ise ortalama yüzde 0.2 oranında büyüyebildiğine ve bunun Türkiye'nin potansiyelini yansıtmadığına işaret eden Şener, ''Son 3 yılda ise istikrara dayalı ekonomik politikalar nedeniyle, Türkiye yüzde 25 büyüdü'' diye konuştu. Şener, eldeki verilere bakıldığında bu yıl için öngörülen yüzde 5'lik büyüme hedefinin de tutturulacağının açıkça görüldüğünü kaydetti.

''İNŞAAT SEKTÖRÜ OLUMLU TRENDDE''
Bu arada inşaat sektörünün, geçen yıldan itibaren yeniden büyümeye başladığını ve bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 16.5 oranında büyüdüğünü hatırlatan Şener, sektörün olumlu bir trend içinde olduğunun görüldüğünü vurguladı. Sektörün önemine de işaret eden Bakan Şener, inşaat sektörünün mortgage sisteminin devreye girişiyle birlikte, daha da canlanmasını beklediklerini kaydetti.

TALEPTE DURUM
Son dönemde ''piyasalarda yeterli talep bulunup bulunmadığı'' yönündeki tartışmalara da değinen Şener, özel ve kamu sektörünün yatırım ve tüketim harcamalarına ilişkin bilgi verdi. Abdüllatif Şener, tüm bunlar dikkate alındığında, bir taraftan üretim potansiyelinin, diğer taraftan da talebin olumlu şekilde seyrettiğinin görüldüğünü belirtti.

BEYAZ EŞYA VE OTOMOBİL SATIŞLARI
Şener, bu yılın ilk yarısında beyaz eşya yurtiçi satışlarında yüzde 4.9 artış görüldüğünü, üretimdeki küçük bir azalışa karşılık ihracatın arttığını, buna karşılık beyaz eşya ithalatının yüzde 7.4 oranında gerilediğini söyledi. Bakan Şener, aynı dönemde, otomobilde de yurtiçi satışlarda düşüşe karşılık, üretim ve ihracatta artış olduğunu, ithalatta ise yüzde 24.1 oranında gerileme olduğunu hatırlattı. Şener, tüm bu verilere göre, iç piyasada makul bir talep olduğu ile ihracat potansiyelinin gelişmeye devam ettiğinin söylenebileceğini vurguladı.

İŞSİZLİK RAKAMLARI
Şener, geçen hafta açıklanan bu yılın ikinci üç aylık dönemine ilişkin işsizlik rakamlarına değinirken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 533 bin kişilik ilave istihdam yaratıldığını bildirdi. Bu kadar istihdam artışına karşılık, bunun işsizlik oranlarına çok küçük oranda yansıdığını hatırlatan Şener, bunun iş talebiyle çıkanların artışı nedeniyle gerçekleştiğini bildirdi.

İşsizlik oranında fazla oynama olmamasının bir diğer nedeninin ise tarım istihdamı olduğunu kaydeden Şener, geçen yıla göre tarım istihdamında 554 bin kişilik azalış olduğunu, bunun diğer sektörler tarafından absorbe edilerek ilave 533 bin kişilik ilave istihdam yaratıldığını söyledi.

Bakan Şener, tarım dışarıda bırakıldığında bu yılın ikinci çeyreğinde 1 milyon 88 bin kişilik ilave istihdam yaratıldığını da kaydetti. 533 bin kişilik ilave istihdamın 121 binin kamu tarafından sağlandığını, geriye kalan bölümün ise özel sektör eliyle gerçekleştiğini kaydeden Şener, bu rakamların inşaat sektörü harekete geçmesi ile birlikte daha da yüksek düzeye çıkacağı söyledi. İnşaat sektörünü stratejik bir sektör olarak gördüklerini de vurgulayan Bakan Şener, buradaki büyümenin artarak devamı için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.

KONUT FİNANSMAN SİSTEMİ
Yeni Konut Finansman Sistemi ile ilgili yasal ve idari düzenlemeler gerektiğini, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 1 yıla yakın süredir bu iş üzerinde çalıştığını anlatan Şener, daha önce bir taslağı hazırladığını, bunun olgunlaştırıp yeniden gönderdiğini ve yeni taslağın da dün yapılan EKK'da ele alındığını söyledi.

Taslağın 44 maddeden oluştuğunu açıklayan Şener, 1-6. maddelerinin İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik öngördüğünü, bunların gözden geçirilerek sistemin sağlıklı işleyişi için gerekli olduğunun düşünüldüğünü söyledi. 7-22. maddeler arasının Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik
öngördüğünü anlatan Şener, bu maddelerin sistemin çatısını oluşturduğunu kaydetti. Şener, burada yapılan değerlendirme sonucunda
bir kaç noktada bazı çalışmalar yapılması gerektiği kanaatine varıldığını ve SPK'nın bu konuda çalışacağını ifade etti.

Toplantıda, özellikle bankacılık kanadı temsilcilerinden bitmemiş konutların da sistemden yararlanması önerisi geldiğini söyleyen Şener, bunların da değerlendirileceğini vurguladı. 23-27. maddeler arasındaki maddelerin de Tüketicinin Korunması Kanunu'nu ilgilendirdiğini belirten Şener, burada önemli bir ihtilaf noktasının bulunmadığını kaydetti.

VERGİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER
Taslağın 28-39. maddelerinin ise vergi düzenlemelerini kapsadığını ve bazı vergi ayrıcalıkları getirdiğini kaydeden Şener, burada Maliye'nin bir kaç maddenin tekrar değerlendirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koyduğunu, SPK ile Maliye'nin bunları tekrar gözden geçireceğini söyledi.

VERGİ İNDİRİM OLACAK MI?
Sistem kapsamında kredi kullanacakların vergi indirimine ilişkin soruya karşılık Şener, Maliye'nin itiraz ettiği 3 maddenin karşılıklı görüşüleceğini bildirdi. Burada sistem bünyesinde oluşan faizlerin gelir vergisinden
düşürülmesinin söz konusu olduğunu anlatan Şener, bunun da vergi gelirlerini etkileyeceği gerekçesiyle Maliye tarafından tekrar değerlendirilmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Bunun makro dengeler açısından da önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Şener, bu maddeler tasarıdan çıkarılsa bile sisteme yönelik teşvik düzenlemeleri bulunduğunu kaydetti. Şener, KDV ile ilgili konuda da redaksiyona ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Bitmemiş konutların sitemden yararlanmasına ilişkin olarak da Şener, bu konuda SPK'nın teknik bazı kaygılarının olduğunu, ancak tekrar gözden geçirileceğini kaydetti.

SABİT, DEĞİŞKEN FAİZ
Sistem içinde faiz değişikliklerinin kullanıcıya nasıl yansıyacağına ilişkin de Şener, burada sabit ve değişken faiz opsiyonunun olacağını, kullanıcının bu iki tipten birini seçme şansı olacağını söyledi. Taslakta faiz oranlarına ilişkin bir ifadenin bulunmadığını vurgulayan Şener, sistem devreye girdiğinde öncelikle vatandaşın uzun vadeli düşük faizli kredi imkanına kavuşacağını, ayrıca ikincil piyasaların da ortaya çıkacağını, böylelikle bunlara ilişkin menkul kıymetlerin borsada işlem göreceğini ve finans piyasalarında derinliğin artacağını dile getirdi.

BDDK'nın bankaların konut kredisi kullandırmasına ilişkin uyarısına karşılık, mortgage sistemi ile bağlantılı olmadığı için bir yorum getiremeyeceğini söyleyen Şener, bu sistemin Türkiye'de devreye girmesi gereken bir sistem olduğunu söyledi.

NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?
Sistemin ne zaman hayata geçeceğine ilişkin soruya karşılık ise Şener, ''bunun devreye girmesi, idari ve yasal düzenlemelerin devreye girmesine bağlı. Piyasa koşulları da sistemin sağlıklı işleyişi açısından önemli'' dedi.
Olayın sadece talep yönüne bakılmaması gerektiğini arzın da önemli olduğunu söyleyen Şener, bunun devreye gireceği hesabıyla inşaat firmalarının hızla konut, belediyelerin de hızla arsa üretimi yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 ATO: Faili meçhul suç sayısı ürkütüyor
 Trabzon'da çöp poşetinde patlama
 OKS'de 2. başvuruları başladı
 Bir aydır aranan Türk hacker yakalandı
 Bir elleri 'tetikte' fuarı geziyorlar...
 Suçluyuz, suçlusun..
 Maçka'da teröristi vatandaş yakaladı
 Emniyet, linç girişimleri ile ilgili uyarıda bulundu
YILMAZ ÖZDİL
Ciddi olalım...
Bülent Ersoy'un açıklamalarını dinlerken...
ALİ KIRCA
Hayal kurmak ve unutmak üzerine
Aslında tıp biliminin...
FATİH ALTAYLI
"Ersoy'dan rüşveti TBMM Başkan Vekili istedi"
Yasaklı...
MEHMET ALTAN
Büyük resmi akıl gözü ile okumak...
Kürt sorunu ile...
ERDAL ŞAFAK
Apoletli siviller
Muhalefet sözcülerinin MGK...
Türkiye sözünü tuttu, sıra bizde
18 Eylül'deki seçimler öncesinde Genel Yayın Yönetmenimiz Ergun...
Fransız siyasetini sarsan yasak aşk belgelendi
Türkiye'nin AB'ye girmesine şiddetle karşı çıkan İçişleri Bakanı...
Nabız 90 gol Hasan
Nabız 90 gol Hasan
Gerets'in takımı 4. maçında da taraftarını hop oturtup hop kaldırdı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu