kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Köy düğünlerinden Central Park'a
New York'un klarnetçisi

Hüsnü Şenlendirici köy düğünlerinde klarnet çalıyordu. Şimdi ABD'de konser veriyor.


Köy düğünlerinden Central Park'a

Beş yaşında köy düğünlerinde çalmaya başladığı klarnetinin sesini dünyaya duyuran Hüsnü Şenlendirici, Türkiye'de yeterince ilgi görmemekten yakınıyor.

Kendi kurduğu Laço Tayfa grubuyla adını duyuran, Türkiye'nin en önemli klarnet virtüözlerinden Hüsnü Şenlendirici, yıllar sonra ilk kez bir araya gelen Modern Folk Üçlüsü'nun konserinde çaldığı bir şarkıyla yine herkesi kendine hayran bıraktı. Tanımayanların "Kim bu?" diye birbirlerine sordukları Şenlendirici, önümüzdeki hafta bu merakı giderecek; çünkü yeni bir albümle dinleyicinin karşısına çıkacak. Modern Folk Üçlüsü'nün konserine kadar birçok kişi Hüsnü Şenlendirici'yi tanımıyordu ama o aslında dünyaca tanınan bir müzisyen. Beş yaşında eline aldığı klarnetini 24 yıldır bırakmayan, neredeyse bütün arabesk, sanat müziği, halk müziği ve pop müziği şarkıcılarına gerek albümlerinde gerekse sahnede eşlik eden, yurtdışında sayısız konser veren, kurduğu gruplarla belirli bir dinleyici kitlesi oluşturan Şenlendirici'nin en büyük yakınması da zaten bu konuyla ilgili. Şenlendirici, "Ben ve benim gibi enstrümantal müzik yapanları maalesef çok az kişi tanıyor" diye dert yanıyor. Laço Tayfa grubunun üyelerinden müzisyen Murat Beşer onu şöyle anlatıyor: "Rakının sohbete eşlik ettiği arka sokak mekanlarında, dinlemeye alışkın olduğumuz müziği ait olduğu yerden kaldırarak ona yeni ufuklar açan; gece klüplerinde başlayan yolculuk sonrasında onu sarıp sarmalayarak bir dünya tınısı haline getiren Şenlendirici, Kasımpaşa'nın arka sokaklarından gelerek dünyanın ana caddelerinde yüzlerce insana çalmayı başarmış biri"... 1976 yılı Bergama doğumlu olan Hüsnü Şenlendirici, hepsi müzisyen olan bir aileden geliyor. Dedeleri Hüsnü Şenlendirici (klarnet, trompet) ve Fahrettin Köfeci (klarnet), ve babası Ergün Şenlendirici (trompet) gibi o da beş yaşında klarnet çalmaya başlıyor. 12 yaşına kadar Ege ve Anadolu'nun müzik kültürüyle yoğruluyor. Babasıyla birlikte düğünlerde klarnet çalıyor. Sonra babasının peşinden İstanbul'a geliyor ve 1988'de İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümü'ne giriyor. Ama dört yıl sonra bitirmeden okuldan atılıyor.

BERGAMA GAYDASI ÇOK SEVİLDİ
Vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz'in o yıllardaki "Magnetic Band" grubu ile çalmaya başlayan Hüsnü Şenlendirici, grupla birlikte yüzlerce festivalde Türkiye'yi temsil ediyor. O sırada, dünyaca ünlü "Embrio" grubunun albüm kaydında çalıyor ve birlikte turneye çıkıyorlar. Aynı zamanda, babasının altı kişilik grubu Laço ile yurtdışında birçok önemli festivallere de katılan klarnet ustası, profesyonel müzik yaşamını böylece zenginleştiriyor. Türk müziğinin çeşitli dallarındaki sanatçılara sahne ve albüm kayıtlarında eşlik ediyor. Bunlardan ilk akla gelenler, Özdemir Erdoğan, Muazzez Abacı, Bülent Ersoy, Müslüm Gürses, Kibariye, Fatih Kısaparmak, Zara, Kubat, Kayahan, Seda Sayan, Emel Sayın, Adnan Şenşes, Zerrin Özer, Cengiz Kurtoğlu, Candan Erçetin, Fatih Erkoç Serdar Ortaç, Athena, İzel, Ayna, Hande Yener, Hasan Cihat Örter, İlhan Erşahin, Mercan Dede... 1996 yılında, askerdeyken Pozitif Müzik'ten gelen teklif sonrası New York'lu acid jazz, funk topluluğu Brooklyn Funk Essentials ile ortak bir albüm ve konser yapmak amacıyla, Türk müziğine özgü enstrümanlardan oluşan ünlü Laço Tayfa'yı kuruyor. Brooklyn Funk Essentials ve Laço Tayfa ortaklığından doğan "In the Buzbag" albümü büyük ilgi görüyor. 2000 yılında ise ilk solo albümü "Bergama Gaydası"nı Doublemoon etiketiyle çıkarıyor. Albüm sonra dünyanın en prestijli etnik müzik plak şirketlerinden biri sayılan "Traditional Crossroads" tarafından tüm dünyada dağıtılıyor. Şenlendirici, ayrıca Türk müziğini yurtdışında tanıtmak amacıyla beş kişilik "Hüsnü Şenlendirici ve Saz Arkadaşları" adıyla bir grup daha kuruyor. Her iki grubuyla yurtiçi ve yurtdışında konserler veriyor; Turizm Bakanlığı'nın teklifiyle EXPO 2001-Hannover-Almanya'da, Mayıs 2002'de A.B.D.-New York-Central Park'ta ve 35 kişiyi bir araya getirerek oluşturduğu Laço Tayfa ve Big Band ile Temmuz 2002'de 9. Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nde... Grubu Laço Tayfa ile gerçekleştirdiği ve Şenlendirici'nin iki bestesinin yer aldığı, ikinci albümü "Hicaz Dolap", 2002'nin Ekim ayında çıkıyor. 2003 yazında Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde ünlü Yunan klarinet ustası Vassilis Saleas ile aynı sahnede buluşan Şenlendirici, önümüzdeki hafta yeni albümünü dinleyicilerin beğenisine sunacak.

BİR DE KLARNETTEN DİNLEYİN
"Hüsn-ü Klarnet" adını verdiği bu solo albümde Şenlendirici; Neşet Ertaş'ın "Tatlı Dillim", Sezen Aksu'nun "İstanbul İstanbul Olalı", Zülfü Livaneli'nin "Leylim Ley", Fikret Kızılok'un "Kumsalda" gibi bilinen şarkılarına klarnetiyle farklı bir yorum getirmiş. "Hüsn-ü Klanet" albümü; zeybekten oyun havasına, Türk sanat müziğine kadar farklı tatlar barındırıyor. Usta klarnetçiye bu yeni albümünde, Orhan Şallıel, Mehmet Akatay, Orhan Osman, İsmail Tunçbilek, Ceyhun Çelikten, Nuri Lekesizgöz, Aytaç Doğan, Serhan Yastıman, Erdinç Şenyaylar ve Gültekin Kaçar gibi önemli müzisyenler eşlik ediyor.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Hem papaz hem garson
 Türk kadını modaya kendi kurallarını koymalı
 Eskiye nur yağıyor
 Evlere tiyatro servisi
 Beş şanslı çocuk çikolata fabrikasında
 Haftanın Kitapları
 Bafi için bir ev yaptırdılar
 Sıcaklar onları da tehdit ediyor
 Kısa... Kısa...
 Egomun bana Allah'ı unutturması imkansız
 Meksikalı ressam Frida'nın milyon dolarlık portreleri
 Zihin bahçemize bakmazsak orada dikenler oluşur
 Ünlülerin tarikatını terk eden kadın
 Bir efsanenin sonu
 Amerika'nın 'pop star'ı bizimkiler gibi değil
 Ne yapsan olmuyor gülüm
 Dört mevsim üzerinizde kalsın
 Herkes bu markayı İtalyan zannediyor
 Rus etiketi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Dolunay
Gece birisi dürtmüş gibi uyanıp, bir çağrı almış...
New Orleans'ta aile sırları, büyü ve dehşet
New Orleans'ta aile sırları, büyü ve dehşet
ABD'nin belki en ilginç yöresi olan New Orleans ve Louisiana'yı tüm...
Fransız usulü bulvar komedisinden perdeye
Fransız usulü bulvar komedisinden perdeye
İstanbul Festivali'nde bu filmi izleyenlerin bazıları pek sevmediler.
Bayan Margarita'nın efsane içkisi
Tekila, portakal likörü ve limon suyu... Ağız kısmı tuza bulanmış bir...
En gürültülü yer Mecidiyeköy
Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'nin birtakım zorunlu...
Hayata hayvanlarla tutundular
Evde 3 kedi, 2 köpek ve 8 aylık bebekleriyle birlikte yaşayan Özlem ve Abdullah...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.