kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye sözünü tuttu, sıra bizde
Türk-Alman ilişkileri neden önemli?
'Çıkarınız için oy verin'
Uyum için Almanca iyi öğrenilmeli
Erdoğan'dan destek istemem
Kıbrıs sorunu ve Avrupa Birliği
Kızına telefon için ayrıldı

Türkiye sözünü tuttu, sıra bizde

Schröder, Genel Yayın Yönetmenimiz Ergun Babahan'a konuştu: Türkiye, Kıbrıs dahil tüm sözlerini tuttu. Sıra Avrupa Birliği'nde....

HEDEF TAM ÜYELİK
Almanya'ya seçim atmosferi hâkim... Bu ortamda, Schröder ile yemek yedik. İlk izlenimim şu: Başbakan Schröder, oy kaybedeceğini bile bile, Türkiye'nin tam üyelik vizyonu konusunda taviz vermiyor.

HERKES KAZANACAK
Schröder, 'imtiyazlı ortaklık' önerisine şu sözlerle karşı çıkıyor: Bu formül kötü sonuçlar doğurabilir. Oysa, tam üyelikten her iki taraf da kârlı çıkacak. Hem ekonomik anlamda, hem istikrar anlamında.


Türkiye sözünü tuttu, sıra bizde

18 Eylül'deki seçimler öncesinde Genel Yayın Yönetmenimiz Ergun Babahan'la görüşen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'yle ilgili önemli mesajlar verdi.

Acelesi olan bir Başbakan'la dün öğle yemeğinde bir araya geldik. Partisinin Kuzey Ren Westfalya'da aldığı seçim yenilgisinin ardından erken seçim kararı alan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, kamuoyu yoklamalarına göre 10-15 puan gerisinde olduğu Angela Merkel'i yakalamak için yoğun bir tempo içinde çalışıyor. Schröder, bu kapsamda dün Türk kökenli Alman ve Almanya'da yaşayan Türk işadamlarıyla biraraya geldi. Yemeğe katılanlar arasında Türkiye'nin iki büyük gazetesinin yayın yönetmeni olarak Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile ben de vardım. 600 bin Türk'ün oyu bu seçimde çok önemli. 2002'deki seçimi sadece 8 bin 864 farkla kazanan Schröder'in bu zaferinde Türk kökenli Alman vatandaşlarının oyları sonucu belirlemede büyük rol oynamıştı.

TAM ÜYELİKTE TAVİZ YOK
Schröder, Hıristiyan Demokratlar'ı yakalamak veya en azından aradaki farkı asgariye indirmek için bu oylara yine ihtiyaç duyuyor. Aslında kendisinin bu konuda çok çaba harcaması gerekmiyor. Merkel'in Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutumu, ister muhafazakâr, ister liberal olsun bütün Türk kökenli seçmenleri sosyal-demokrat kampa itiyor. Ancak Schröder buna aldırmıyor. Kendisine Almanlar arasında oy kaybettireceğini hissettiği halde Türkiye'nin tam üyelik vizyonu konusunda hiç taviz vermiyor. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin Avrupa açısından en doğru politika olduğunu sürekli vurgulayan Almanya Başbakanı, "Başka uluslara yönelik öfke yaratacak politikalar izlemek ahlâksızlıktır. Doğru olan, popüler olmasa da hakikati dile getirmektir" mesajı verdi...

"KORKU DUYMAYIN"
Öğleyemeğini birlikte yediğimiz Almanya Başbakanı, hiçbir Avrupalı liderin takınmadığı kadar net bir tavır içindeydi; "Türkiye Avrupa Birliği'ne verdiği tüm sözleri tutu, şimdi sıra bizde" Seçimin sadece Almanya'nın ekonomik ve siyasi geleceği açısından değil, Avrupa'nın perspektifleri açısından da yapıldığı gerçeğinin altını çizen Schröder, seçimin önemli gündem maddelerinden birinin "Türkiye'ye verilen sözlerin tutulup tutulmayacağı" olduğunu vurguladı. Bu konuda sert tartışmalar olduğunu belirten Almanya Başbakanı, "Benim hükümetim Türkiye'nin söz verdiği herşeyi, Kıbrıs dahil, yerine getirdiği görüşünde. Eminim ki, Avrupa Birliği de sözünü tutacaktır" dedi. 3 Ekim'de başlayacak müzakerelerin uzun ve zorlu geçeceği gerçeğinı sık sık vurgulamak ihtiyacı hisseden Schröder, bu sürecin Türkiye'yi önemli ölçüde değiştireceğini belirtti.

İMTİYAZLI ORTAKLIK ELEŞTİRİSİ
Müzakere aşamasında çıkacak zorluklardan korku duymaya gerek olmadığını belirten Schröder, "Her iki tarafta da ummadığımız gelişmeler olabilir. Bizi farklı kararlar almaya yönlendirebilir. Ancak bu kararlar iki tarafın ortak iradesiyle alınmalıdır" yorumu yaptı. 17 Aralık'ta Avrupa Birliği olarak Türkiye'ye toplu söz verdiklerini hatırlatan Şansölye, söz verenler arasında şimdi farklı sesler çıktığını belirtti. Hıristiyan Demokrat lider Merkel'in önerdiği "ayrıcalıklı ortaklık" kavramını da eleştiren Schröder, "Bunun ne olduğu belli değil ama tam üyelik olmadığı kesin. Bunun çok kötü sonuçları olabilir. Türkiye'nin son dönemde yakaladığı ekonomik istikrar, büyüme ve bu yöndeki gelişmesi tam üyelik müzakerelerine bağlı" yorumu yaptı. Schröder, Türkiye'nin tam üyeliği konusundakendi tutumunda da küçük değişiklikler görüldüğü şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi: "Ben tutumumu hiç değiştirmedim. Diğer ülkelerde tartışmalar var. Bunların adını vermeyeceğim. Ama kesin olan şu. 17 Aralık'ta Türkiye koşulları yerine getirirse 3 Ekim'de tam üyelik müzakereleri başlayacaktır diye karar verdik."

"TÜRKİYE ÇIKARIMIZA"
Schröder, açıklamalarına kendine yönelttiği bir soruyla devam etti; "Ben bu işi neden yapıyorum? Birincisi ekonomik. Türkiye'nin tam üyeliği iki kesime de yarayacak. İkincisi, bölgeye bakınız. Bu bölge büyük sorunlarla dolu. Kafkaslar kaynıyor. Hindistan-Pakistan arasındaki tansiyon düşmüş görünüyor ama sorunun tam olarak çözüldüğü söylenemez. Afganistan'a bakın. Bu ülkeye barış ve huzurun geldiği de iddia edilemez. Irak'tan sözetmiyorum bile. Buradaki gelişmeler bizim ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu. İran büyük sorunlarla dolu. İran'la nasıl bir ilişki kuracağımızın belirlenmesi lazım. İran'ın ne nükleer silaha, ne de bunun bilgisine sahip olmaması lazım. Türkiye'nin çevresindeki bölgeye baktığınızda bu ülkenin güvenlik ve stratejik açıdan ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. Türkiye Müslüman ama köktendinci olmayan bir demokratik ülke olması, Avrupa'nın aydınlanmacı değerlerini benimseyen bir ülke olması Avrupa'nın da Almanya'nın da çıkarına." 17 Aralık'tan sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği için gerekli koşulların değişip ağırlaştığına işaret eden Schröder, "Türkiye'nin bu zorlukları aşarak AB tam üyeliği gerçekleştirmesinin bölgedeki sorunların çözümüne barışçı katkı açısından büyük önem taşıdığını" da vurguladı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Fransız siyasetini sarsan yasak aşk belgelendi
 Paris'te yangın: 14 çocuk öldü
 Berlin iki Türk kıza emanet...
 'Fasulye' walkman geliyor
 Fotoğrafçılar Jessica'yı affetmedi
Nabız 90 gol Hasan
Nabız 90 gol Hasan
Gerets'in takımı 4. maçında da taraftarını hop oturtup hop kaldırdı.
Teşekkürler Arzuman
Teşekkürler Arzuman
Gaziantepliler'in ateş püskürdüğü İsmet Arzuman'a Gerets, övgü...
Keramet kadınlarda
Keramet kadınlarda
Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarındaki devir-teslim...
Bir aydır aranan Türk hacker yakalandı
FBI tarafından takibe alınan ve bugüne kadar 116 ülkede...
Bir elleri 'tetikte' fuarı geziyorlar...
4'üncü Uluslararası Av ve Doğa Sporları Fuarı meraklıların akınına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu