kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Büyüyen suç ekonomisi"
Suçlarda TOP 10
Suç aletinde yeni eğilimler

"Büyüyen suç ekonomisi"

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) hazırlayıp, ''hırsızlar hırs, suçlar hız yaptı'' başlığıyla açıkladığı ''Suç Raporu''na göre, bu yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre toplam suçlarda yüzde 35.5 artış olurken, şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 26.1, mala karşı işlenen suçlarda yüzde 43 yükselme olduğu saptandı.

Geçen yılın ilk altı ayında 76 bin 895 olan şahsa karşı işlenen suç sayısı 96 bin 978'e, 96 bin 329 olan mala karşı işlenen suç sayısı 137 bin 743'e çıktı. Buna göre ilk altı ayda meydana gelen toplam 234 bin 721 suç
sayısı ile 2000 yılının yıllık suç sayısına şimdiden ulaşılmış oldu.

SUÇ SAYISININ 450 BİNİ AŞMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

Rapora göre rakamlar, suç işleme sayılarında bu yıl bir patlama yaşanacağına, artış trendinin bu şekilde devam etmesi halinde suç sayısının 450 bini aşacağına işaret ediyor. 2000 yılında yaklaşık 260 bin, 2001 yılında 300 bin, 2002 yılında 296 bin, 2003 yılında 322 bin, 2004 yılında 354 bin suç işlendiği dikkate alındığında, 2005 yılında kriz yıllarının iki katına yakın bir suç işleme rakamına doğru hızla ilerlendiği ortaya çıkıyor.

"HIRSIZLAR HIRS YAPTI"

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerinden yararlanılarak hazırlanan rapora göre, bu yılın ilk 6 ayında en önemli artışlardan biri, yankesicilik ve kapkaç suçlarında yaşandı. Geçen yılın ilk altı ayında 7 bin 665 yankesicilik ve kapkaç olayı meydana gelmesine karşın bu yılın ilk yarısında bu rakam, kapkaçta yüzde 55.6, yankesicilikte yüzde 71 artarak 12 bin 774'e yükseldi.

Rapora göre evden hırsızlık olayları da yüzde 50.6 ciddi bir artışa imza attı. 2004 yılının ilk altı ayında 16 bin 157 evden hırsızlık olayı gerçekleşirken bu yıl aynı dönemde bu sayı 24 bin 328'e yükseldi.

Mala karşı işlenen suçlar kategorisinde yer alan diğer hırsızlıklarda görülen artış ise ''küçük ve Büyükbaş Hayvan Hırsızlığında yüzde 18.7, Oto hırsızlığında yüzde 25.1, İş Yerinden Hırsızlıklarda yüzde 35.7, Resmi Kurum ve Kuruluşlardan Hırsızlıklarda yüzde 39, Otodan Hırsızlıklarda yüzde 44.2'' şeklinde sıralandı.

Gasp ve Yağma başlığı altında yer alan ''Evden Gasp ve Yağma'' olaylarında yüzde 27.5, Şahıstan Gasp ve Yağma olaylarında ise yüzde 32.9 yükselme görüldü.

YAK-KAÇ OLAYLARI DA ARTTI

Aynı dönemler karşılaştırıldığında yangınlarda yüzde 23, zorla çek senet imzalatma suçlarında yüzde 25.3, adam kaldırma olaylarında yüzde 63, dolandırıcılık suçlarında yüzde 46.7, emniyeti Suiistimal suçlarında yüzde 62, suç eşyası satın alma suçlarında yüzde 62.8, mala zarar vermek suçlarında yüzde 103 artış yaşanırken, hükümet emirlerine muhalefet suçları yüzde 22.6, bilişim suçları ise yüzde 64.3 oranında düşüş gösterdi.

DEVLETE HİZMET, CEBE ZİMMET

Devlet Aleyhine İşlenen Suçlar arasında yer alan zimmet suçlarında yüzde 40, devlet memurlarına hakaret darp ve saldırı olaylarında yüzde 34, kolluk kuvvetlerine mukavemet, hakaret, darp ve saldırı olaylarında yüzde 14.9 artış görüldü.

Raporda bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre İntihar olaylarında yüzde 4.1 gerilemeye karşın, intihara teşebbüs fiilinin yüzde 38.4 oranında artış gördüğüne dikkat çekilirken, meskun mahalde silah ama fiilinde yüzde 9 artış yaşandığına vurgu yapıldı.

AYGÜN: EKONOMİYİ DEĞİL SUÇLARI KATLIYORUZ


Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, suç perdesinin arkasındaki aktörlerin, ''hayata yenik Türkler, organize örgütler'' olduğunu ifade ederken, gelen her iktidarın ''pembe tablo çizmekte ve af çıkartmakta mahir, kara tabloyu görmekte
kör olduklarını'' savundu.

Raporun ortaya çıkardığı tablonun suç işleme sayılarında bu yıl bir patlama yaşanacağına, suç sayısının 450 bini aşacağına işaret ettiğini savunan Aygün, ''bu hızla gidersek bu yıl, geçen yıla göre suçlarda yüzde 78 artış yaşanmış olacak. Ne ihracat, ne turizm... Aflardan sonra suçlar patladı suçlar'' dedi.

Aygün, şunları kaydetti: ''Ekonomi 2004 yılında yüzde 9 büyüdü diyorlar. Ekonomi yüzde 9 büyüyorsa, yılın ilk altı ayındaki ekonomik suçlardaki yüzde 43'lük artışın anlamı ne? Büyüyen ekonomi böyle mi olur? Neremiz büyüyor? Ekonominin büyüdüğü yok, büyüyen suç ekonomisi. Aş, iş bulamayan insanlarımız hayata, devlete küstüler. Bu küskün Türkler, organize suç örgütlerinin eline düştüler. Suç sayılarına bir bakın. Bu yıl sonunda kriz yıllarındaki suç sayılarını bile ikiye katlayacak. Ekonomiyi değil suçları katlıyoruz. Toplum olarak değil, tek tek patlıyoruz. Türkiye ekonomisi berkemal değil ki, asayiş de berkemal olsun...Af ile yönetilen bir ülkede asayiş mi kalır?"

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Chirac'tan 'Kıbrıs' çıkışı
 Parmak izi tartışması
 O yasak Avrupa'ya 'uyum' için kaldırıldı
 Havada nöbet değişimi yapıldı
 Acılı annenin 'terör' isyanı
 Şüpheli ve sanık hakları broşür olarak basıldı
 'Yabancı Damat'la komşuya barış mesajı
YILMAZ ÖZDİL
Umudumuz Bülent...
Sol'un "genç lideri" Baykal,...
ÖMER LÜTFİ METE
Kuzey Irak ve pembe çizgi
Kendimizi bildik bileli...
FATİH ALTAYLI
THY uçamamak için uçak aldı
Türk Hava Yolları uzun...
ERDAL ŞAFAK
"Yap-boz"un parçaları
Demirel: "PKK dışardan kaşınıyor...
Rafinerinin Robin Hood'u
Amerika ülkelerine öğretmen ve sporcu karşılığı petrol veren...
Avrupa sellere teslim: 34 ölü
Aralıksız yağmur, Avrupa'da hayatı felç etti. Su baskınları İsviçre,...
Oku Avrupa: 5'iktaş
Oku Avrupa: 5'iktaş
Kartal İnönü'de Gaspar'ın golüyle Vaduz önünde geriye düştü. Fakat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu