kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aile girdapları, Hopper ve Fellini
Aile girdapları, Hopper ve Fellini

Zor Baba" filmlerini seven de oldu, sevmeyen de. Ama başarı kesin. Öyle oldu ki, yapımcılar "Meet the Fockers" (Zor Baba ve Dünür, Universal / Tiglon) ile işi büyütmeye karar verdi. Bu kez müthiş bir buluşma var: Gaylord Focker (Ben Stiller) belasından kurtulamayan eski CIA ajanı kayınpeder Jack Byrnes, dünürlerle tanışmaya karar verir. Beraberce Florida'ya gidilir. Tabii Gaylord'un anne ve babası bizim düz kafalı Byrnes'ün tam zıddı iki çatlak çıkacaktır! Buna bir de anne Roz'un (Barbra Streisand) seks terapisti olduğunu eklersek, filmdeki esprilerin merkez üssünü anlayabiliriz. Dustin Hoffman'ı dahil edince, oyunların ne kadar vurucu olduğunu takdirinize bırakalım. Gülmemek imkansız. Aile dramları son zamanlarda pek revaçta değil. 1980'lere kadar farklıydı. Ne de olsa konuda tekrar riski var. "Around The Bend" (Dönüm Noktası, WHV / Tiglon), Lair ailesinin dört kuşak erkeklerini buluşturuyor. Dede Henry buluşma sırasında ölünce oğul torun ve küçük torun birlikte yolculuğa çıkıyor. İyi görünen ama gömülü sorunları olan kendilerini iyice konuşmak üzere. Michael Caine ve Christopher Walken'ın büyük oyunlarıyla güçlenen, ağır ama önemli bir film. Scorsese'nin "Masumiyet Çağı" ardından, yine geçen yüzyıl başlarının New York'unu anlatan bir film çok dikkat çekici. "The House of Mirth" (Keyif Evi, ANS / Palermo) zengin erkeklerin dünyasında kalbine uygun bir erkek arayan dürüst ve çekici bir kadının öyküsünü anlatıyor. Edith Wharton'un aynı adlı romanına birebir sadık bu sapasağlam filmde, sınıf ayrımının acımasız gerçeği ile çöküşe gidiş, toplumun kaskatı kuralları arasında eziliş gözler önüne seriliyor.

AMERİKAN FUTBOLU
"Returner"
(Dönüş, Avşar / Esen) bilim kurgu türünü altüst eden bir film değil. Yönetmen Takashi Yamazaki, gezegende insan kıyımının yaşandığı 2084'ten 2002'ye geri dönen Milly'i yakışıklı bir silahşör ve bir yakuza ile biraraya getirip geleceği değiştirme olayına giriyor. "Matrix", "Terminator", "Back to the Future" alaşımı, orijinal olmasa da son derece eğlenceli bir serüven. Hareketli, tansiyonu yüksek ve biraz farklı bir film, Billy Bob Thornton'un az miktarda hüzün katarak takım çalıştırıcısını oynadığı "Friday Night Lights" (Zafer Gecesi, Universal / Tiglon). 1988'de cereyan eden gerçek bir olaydan ilham alan hızlı montajlı bu filmde, ABD liselerindeki Amerikan futbolunun gencecik insanları nasıl dönüştürdüğü, bozduğu ve hırslarını bilediğinin öyküsü var. Dennis Hopper'li "The Keeper" (Koruyucu, Umut Sanat / Palermo), tabii ki onun adının değdiği her filmde olduğu gibi, ürkütücü ve aykırı. Bir dansözle sevgilisi saldırıya uğrar, katil adamı öldürür ama dansöz Gina yaralı kurtulur. Soruşturma sürerken, FBI detektifi Gina'yı uzaktaki evine hapseder. Mistik ve karanlık bir film.

FELLİNİ BAŞYAPITLARI
Sanat ağırlıklı filmlere bakalım. "Fellini : Dörtlü Başyapıt Seti" (Saga), ömre bedel. Tabii ki "I Vitelloni" (Aylaklar) ve "Giluetta Degli Spiriti" (Ruhların Julyeti) birer başyapıt değil ama ona çok yakınlar. Ancak öteki ikisi, "8 Buçuk" ve "La Dolce Vita" (Tatlı Hayat), hangi "sinema tarihinin en iyi 10 filmi" ne baksanız mutlaka bir yerdedir. Büyük ustanın setini veya tek tek her filmi alabilirsiniz. "Fantastik" tarzı filmlere takılanlar için "Curse of the Ring" (Kılıcın Gücü, Yüzüğün Laneti / Sony Pictures) uygun olabilir. Üç saatlik macerada tanınmış oyuncular yok, herşey meşhur "Nibelungen" efsanesine kilitli. Bir yüzükle bir kılıç ustasının oğlunun kahramanlık öyküsünde görsellik tatmin edici, hikaye akıcı ama sonuç "Yüzüklerin Efendisi"yle kıyaslanır mı, orası tartışılır.

Melis Akman

DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Bildiğiniz Mitterand bu kez çok farklı
 Sevginin geldiği yer önemli değil
 Siyah eve beyaz damat gelince
 Demokratik, meşru ve ahlaki bir hakkı kullanmak
 Cole Porter Ve Müzikaller
 Küçük Charlie harikalar ülkesinde
 Bir adam, iki kadın, bir tutku
 Özel efektler harika özgürlük pek yok!
 Gerine gerine gerilim izleyin
 Evet'te hayır vardır!
 Ölüler ezilmişlerin intikamını alıyor
 Yine uzun saçlı kız çocukları
 İnce gerilim ve kadın dünyası
 Kopya çekerken yakalanana sıfır!
 Sinema tarihinin en güzel akımı
 Pardon, ne kaybettiniz acaba?
 Hayatta kalmanın muhtelif yolları
 Çizgi-roman/sinema evliliğinde bir zirve
 Bence en iyiler: Köy, Collateral ve Boş Ev
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Bağbozumunda şarabın tadı başkadır
Bağbozumunda şarabın tadı başkadır
Şarap firmaları her yıl bağbozumu zamanında bağlarının kapılarını...
ABD askerlerinin yüzükleri Ankara'dan
Amerika'nın öncülüğünde koalisyon güçleri, "Irak'a özgürlük" getirmek...
F1 pilotlarına geleneksel hediye
Ülkemizde geçtiğimiz yıl yapılan Nato Zirvesi'nde dünya liderleri ve...
Evlere tiyatro servisi
Tiyatroya ilgiyi arttırmak amacıyla ilginç bir yola başvuran Zakoğlu Tiyatrosu...
Beş şanslı çocuk çikolata fabrikasında
Yeniden filmi çekilen Çarli'nin Çikolata Fabrikası'nda okuyucuyu hoş sürprizler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.