kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Bugün Güneydoğu seneye Ortadoğu

Milli Güvenlik Kurulu dün Kürt kökenli Türk vatandaşlarının sorunları ve terörle mücadele gündemiyle toplandı. Gelecek yıl bu zamanlar ise MGK'nın gündemini hiç kuşkusuz Kürt kökenli Irak vatandaşlarının siyasal projeleri ve Irak'taki iç savaş oluşturacak. Gidişat öyle....

İç barışı sağlamış, terörü yenmiş, birleşik bir Irak'a inananların sayısı her geçen gün azalıyor. Bu umudu taşıyanlar zaten azınlıktı. Artık azınlığın da azınlığına düştü. Başkan Bush'un çevresinde bile.
Irak'a çöken kara bulutları görmek için, anayasa taslağı tartışmalarının iyice derinleştirdiği uçuruma bakmak yeterli. Taslak sürenin dolmasına 10 dakika kalan parlamentoya yetiştirildi ama birçok maddede anlaşmazlıklar aşılamadı. Üç grubun keskin görüş ayrılıklarını törpülemek için sadece 2 günleri kaldı.
Dahası son biçimi verilen maddelerde bile görüşbirliği yok. Bazılarında Şii-Kürt, bazılarında ise Şii-Sünni uzlaşmasıyla düzenlendi. Bazılarında ise çözüm yeni meclise bırakıldı. Yani halının altına süpürüldü.
Anayasa taslağında yeni Irak "Cumhuriyetçi, federal, demokratik ve çoğulcu bir rejimdir" diye tanımlanıyor. Ancak "federal" modeli Sünniler şiddetle reddediyor.
İslam'ın "Devletin dini, yasamanın esas kaynağı" olması öngörülüyor. Laikliği savunan Kürtler reddediyor. Sünniler ise "İslam'ın Şii yorumunun yasalara egemen olması"ndan korkuyor.
"İki veya birkaç bölge, referandum sonucunda birleşebilir" deniliyor. Kerkük'ün Kürt bölgesine dahil edilmesi kâbusları gören Sünniler ile Türkmenler ayağa kalkıyor.
Daha petrol ve doğalgaz gelirlerinin dağıtımı, bölgesel hükümetlerin yetkileri var. Toplumda kadının yeri var. Devlet organlarından Baas rejiminin izlerinin silinmesi var.
Anayasa komisyonundaki Sünni temsilcilerin lideri Salih El-Mutlak "Mayınlarla dolu bu anayasa taslağı Irak'ı savaşa sürüleyip bölecek" diyor.
Buna karşılık gerek Kürtler, gerekse Şiiler anayasayla getirilen gevşek yapıyı, ilerde çatışmaların ve iç savaş boyutlarına ulaşması halinde kendi bölgelerini bağımsız devlete dönüştürmenin altyapısı olarak görüyorlar.

Ortak
kimlik yaratamamak
Asıl sorun şu: Hiçbir grup, hiçbir topluluk kendini "Iraklı" hissetmiyor. Kiminin aidiyet ölçüsü soya (Kürtler) dayalı, kiminin mezhebe (Şiiler), kiminin aşirete (Sünniegemenliğindeki Orta Irak halkı). Hatta ikisi de Arap olmalarına rağmen Sünniler ile Şiiler bile birbirlerine yabancı gözüyle bakıyorlar.
Bu çözülmenin, daha doğrusu fay hattındaki bu büyük kırılmanın yol açacağı depremin sadece Irak'ı değil, tüm bölgeyi yıkacağı korkusu da giderek daha yüksek sesle dillendiriliyor. İşte birkaç örnek:
"Ey Araplar uyanın! Irak anayasası Ortadoğu'yu bekleyen geleceğin ilk deneyi olacak. Sırada bölgenin diğer devletleri var. Farklı din ve mezheplerden olanların bir türlü birarada yaşamayı öğrenemedikleri Lübnan gibi. 1920'lerde birok küçük mezhep devletinden oluştuğunu hatırlamaya başlayan Suriye gibi." (As-Şark El-Avsat)
"Irak'ın içinde bulunduğu durum aslında tüm Araplar'ın sorunu: Kimlik. Eskiden Irak'ın milliyetçi Arap kimliği vardı. Bugün onu bazıları Arap ülkesi görüyor, bazıları ise Müslüman ülke. (Ama hangi Müslüman? Şii mi, Sünni mi?) Kürtler ise iki tanımı da reddediyor." (As-Siyasiya)
Irak geriye dönüşü olmayan biçimde Yugoslavya yoluna giriyor. Tek farkla: Yugoslavya terör süreci yaşamadan doğrudan iç savaşla parçalanmıştı.
O kadarlık fark olacak. Çünkü tarih tekerrür eder ama asla aynı senaryoyla değil.
Gelecek yıl bu zamanlar yapılacak MGK toplantısına kadar bakalım neler göreceğiz...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yasaklı biri yasak kaldırtabilir mi?   / 23-08-2005
 Vitrin ve arkası   / 22-08-2005
 Belçika'nın kararı "emsal" olabilir   / 21-08-2005
 Yeni dönemin parametreleri   / 20-08-2005
 www.turkiye.eu   / 19-08-2005
 Özgürlük-güvenlik kritik dengesi...   / 18-08-2005
 6 yıl geçti, peki kaç yıl kaldı?   / 17-08-2005
 Şeriat uçurumu eşiğindeki Irak   / 16-08-2005
 İki başucu raporu   / 15-08-2005
 AK Parti'nin 4 yılı   / 14-08-2005
YILMAZ ÖZDİL
Bitsin bu ayıp...
Kırmızı ışıklarda "mendil" satan...
FATİH ALTAYLI
52 trilyon kaç can eder
Son günlerde mıcır yüzünden...
ERDAL ŞAFAK
Bugün Güneydoğu seneye Ortadoğu
Milli Güvenlik Kurulu...
Düğümü 48 saat çözecek
Iraklı yetkililer "Anlaşma sağlandı" diyor. Ancak güneyde Şiiler'e...
Gazze'de işgal Batı Şeria'da çekilme bitti
Gazze Şeridi'nde Filistin toprakları üzerine kurulu Yahudi...
Bu işi bitir oğlum!
Bu işi bitir oğlum!
Başkan Canaydın, Ümit Karan'ın düğününde Heinz'in kulübü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu