kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doç. Dr. Nuri Yaşar
'Önce birey olmak gerek'

Akademisyenler, "Türklük-Türkiyelilik" kavramlarının tartışılmasının ötesinde bireysel özgürlüklerin tam kullanımının ele alınması gerektiğine işaret ediyor.

Bazı akademisyenler yasalarda etnik kimliğe özgü maddelerin olamayacağını, sorunun tamamen bireysel hak ve özgürlükler çerçevesinde çözülebileceğini söylerken bazıları, Anayasanın vatandaşlığı düzenleyen maddelerinde Türk yerine 'Türkiyelilik' veya 'Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı' gibi kavramların kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Başbakan'ın sözleriyle başlayan kimlik tartışmalarına, AB'ye tam üyelik sürecinde getirilebilecek yeni açılımlarla yanıt verilip verilemeyeceği de merak ediliyor. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Yaşar, Başbakan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmanın vatandaşlık kimliği açısından değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Kimlik sorununun farklı bir yanına dikkat çeken Doç. Dr. Yaşar bu bölgede aşiretler, cemaatler ve etnik yapılanmayı öne çıkartan örgütler içinde sıkışmış bireyin özgür iradesinin ortaya çıkartılması gerektiğini ileri sürüyor.

TEK PENCERE VAR
Hukukçu olarak kimlik tartışmalarına tek bir pencereden baktığını vurgulayan Doç. Dr. Yaşar, Başbakanın da kendisiyle aynı görüşte olduğunu söylüyor. Başbakan bu alt kimlikleri tescil edelim onlar da öne çıksınlar demiyor. Hukuksal olarak bakıldığında tek bir hukuksal kimlik var o da vatandaşlık kimliği. Ben meseleye bir üst kimlik alt kimlik sorunu olarak bakmıyorum" şeklinde konuşan Yaşar, sözlerine şöyle devam ediyor: "Alt ve üst kimliklerin olsa, olsa sosyolojik tespitler olabileceğini ama bunların hukuksal olarak tescilinin mümkün olmadığını ve olmaması gerektiğini düşünüyorum. Aksi uygulamalar bir devleti kendi içinden yeni bir ulus yaratma noktasına getirebilir. Bu söz konusu olamaz."

ÇÖZÜM AB STANDARDI
Kimlik tartışmalarında vurgulanan önemli bir konu da Avrupa Birliği sürecinde kimlik sorunununProf. Dr. Mehmet Altannasıl şekil alacağı. AB standartlarının Türkiye'de gerçekleşmesi durumunda bu sorunların biteceği görüşü özellikle Avrupa Birliğini savunanlar tarafından ifade ediliyor. SABAH yazarı Prof. Dr. Mehmet Altan, problemin devletle bireyin ilişkisinden kaynaklandığını söylüyor. Altan, vatandaşlığın hukuksal bir kavram olduğunu belirtiyor. Ve bu kavramın içinde ırk, din, mezhep olmadığını ekliyor. Ancak Altan'a göre Türkiye'de devlet bunu böyle algılamıyor. Prof. Dr. Mehmet Altan sorunun böyle algılanmasının sadece Kürtler ile alakası olmadığını belirterek "Örneğin bu güne kadar Cumhuriyet tarihinde hiçbir Ermeni kaymakamımız olmamıştır. Halbuki Ermeniler TC vatandaşlarıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı dendiği vakit devlet birey ilişkilerinin temel hak ve özgürlüklerini AB standartlarında hayata geçirmek anlaşılır. Ama hukuksal tanım 'ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyımdır'. Hukuksal tanım etnisiteyi öne almaz ama barındırır" diye ekliyor. Prof. Dr. Mehmet Altan Anayasanın 66'ncı maddesinin her ne kadar Türklüğe değil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına vurgu yapsa da yanlış olduğunu belirterek "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Türk olması gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının her farklı ırktan, dinden ve mezhepten olma hakkı var" diyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmayı Prof. Dr. Mehmet Altan da çok önemli buluyor. Ancak bu konuşmanın devamının gelmesi gerektiğini belirterek şunları söylüyor: "Başbakan'ın açıklaması olumlu, inisiyatif alındı. Ama altı doldurulmadan yapıldı. Güneydoğu'nun desteği henüz alınamadı. Çünkü bunun ardını getirecek atılımlar gerekir. Mesela ekonomik olarak oradaki insanlara umut verecek yerel açılımlar lazım. Yeni vaatler sıralanabilirdi. Fakat zaman geçmiş değildir."

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Türkiyelilik suni kavram'
 Erdoğan'a destek bildirisi
 Çiçek: TMY'de ince ayarlar gerekecek
MAHMUT ÖVÜR
CHP İzmir'de kilit isim Kocaoğlu
CHP İzmir İl Örgütü 4...
MUHARREM SARIKAYA
MGK'nın 23'üncü raporu...
MGK'nın bugünkü toplantısının...
YAVUZ DONAT
Yaş 89... Ve "sağlıktan, salatadan" konuşuyoruz
Kenan...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
MGK öncesi
Bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nun...
Böyle olur aşiret düğünü dediğin
Pinyanişi Aşireti'nin reisi ve AK Parti Hakkâri Milletvekili Mustafa...
205 çiftin nikâhında 7 bin kişi şahit oldu
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği toplu nikâh töreniyle...
Şeşi beş davası gümrüğü karıştırdı
Şeşi beş davası gümrüğü karıştırdı
Gümrükler Genel Müdürü Uçarmak, hakaretlerle dolu mektuplar yolladığı...
Polis linçten zor kurtardı
Polis linçten zor kurtardı
Trabzon'da üç teröristle polis arasında çıkan çatışmada bir terörist...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu