kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İznik Çinileri yeni koleksiyonuma yön verecek
İznik Çinileri yeni koleksiyonuma yön verecek

Yoğun yaz döneminde, zaman buldukça gelecek sezonlarda gerçekleştirmeyi planladığım projeler için çeşitli araştırmalar ve konsept hazırlıkları yaptım. Projelerimden bir tanesi önümüzdeki sezondaki koleksiyonlarımdan birini İznik çinileri ile bağdaştırıp, klasik İznik çinilerinden daha modern ve farklı yorumlanmış çinileri de kullanmaktı...

İZNİK ÇİNİLERİ VAKFI...
Yaklaşık bir ay önce İznik Vakfı ile temasa geçtim. Vakıf Başkanı Sayın Prof. Dr. Işıl Akbaygil ile görüştüm. Bunun üzerine böyle bir projeyi daha kapsamlı hale getirip, İznik Vakfı ve Dilek Hanif ortak çalışmaları olarak sunma fikrinde bulundular. Ve bana tam aradığım tarz bir çalışmalarından, sergilerinden söz ettiler.
Zaha Hadid, Nevzat Sayın, Bülent Erkmen, Canan Tolon, Ettore Scottsass, Emre Senan, Ömer Uluç, Akın Akbaygil, Mine Ertan, Han Tümertekin, Murat Morova, Ebru Tabak, Günnur Özsoy, Canan Dağdelen, İsmet Doğan ve Osman Dinç'in de içlerinde yer aldığı 16 mimar ve tasarımcının farklı şekillerde yorumladığı İznik Vakfı Çinileri'nin bulunduğu serginin adı 'Çiniiçin'... Ayasofya'da 4 Temmuz'dan beri devam eden sergi 15 Eylül tarihinde sona erecek. Sergi; içeriği, konsepti ve amacıyla koleksiyonum için aradığım, ihtiyacım olan kaynaktı. İznik Vakfı'ndan Füsun Hanım'la birlikte sergiyi ziyaret ettim. Sergide İznik Çinisi'nin çağdaş bir şekilde yorumlanmasıyla 'geleneksel' olarak bilinenin, farklı algılanmasının ve yorumlanmasının mümkün olabildiği ve sanatın zaman dışılığı gösterilmeye çalışılmış. İznik Çinileri çok farklı görüntülere büründürülmüş. Sayın Işıl Akbaygil'in bana açıkladığı gibi, vakfın en büyük amacı da buymuş...

'ÇİNİ SANATI'NIN ZİRVESİ
Vakıf; 1995 yılından beri, son dört yüz yıldır unutulan geleneksel İznik Çinileri'nin, üretim tekniklerini tekrar keşfetmek ve geçmişin hazinelerini yeni nesillere aktarabilmek için çalışıyormuş.
Vakfın tasarım ofisi; eski teknikleri, tarifleri, formülleri kullanarak, yeni şekil ve motifler yaratıp, günümüzün ihtiyaçlarını karşılayacak renk, tasarım ve formlar geliştiriyormuş.
Bu sergi ve vakıf sayesinde İznik Çinileri hakkında çok önemli ayrıntılar öğrendim, etkilendim ve aklımdaki proje ile ilgili olarak daha da heyecanlandım. İznik, 'Çini Sanatı'nın zirvelerinden biri... Mimari bir eleman olarak, hem iç hem dış yapıda kullanılabiliyor. Farklı anlamları, estetik güzellikleri dışında temiz astarları, sert sırtları, sır altı tekniğindeki bezemeleriyle başarılması zor bir teknik.
Hafif matlığı gözleri yormayan sırların ayrıca genleşmek, büzüşebilmek ve uygulandıkları duvarların solumasını sağlamak gibi özellikleri de var.
Cami, saray, Türk ve dünya müzelerindeki örnekleri halen hayranlık uyandırıyor.

TEKRARIN SONSUZLUĞU
Hazinemiz olan geleneksel İznik Çinileri'ni, yaşatmak gelecek nesillere aktarmak için yapılan en önemli çalışmalardan biri 'Çiniiçin Sergisi'. Sergi, sonsuz kere tekrar eden "birim"in tekrarla sonsuzluk duygusunu temsil edebilmesi üzerine kurulu bir temel düşünceden hareket ediyormuş. Nerede başlayıp nerede bittiği belli olmayan şekiller, çoğalıp akıp gitmenin kaçınılmaz düzeni içinde tekrarlanarak başlangıçta olmayan bir duruma dönüşüyorlar... Gerçekten ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Dünyadan ve ülkemizden değerli mimar ve tasarımcıların İznik Çinisi yorumları görülmeye değer.
En önemlisi bizim kültürümüze ait bu özel tekniği, sanatı ve geleneği yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak adına bizlerin desteğinin, ilgisinin önemli olduğunu düşünüyorum.
Şu an aklımda İznik Vakfı ve bu çalışmaları, İznik Çinileri'nden yola çıkarak hazırlayacağım koleksiyonumu birleştireceğimiz projemizin gelişimi ve çalışmalar var. İznik Vakfı ile beraber gerçekleştirmeyi düşündüğümüz fikirlerimiz, hedeflerimiz umarım Kültür Bakanlığı desteğiyle gerçekleşir ve bu önemli değerlerle emeklerin hakkını verecek bir proje ortaya çıkar.

Dilek Hanif

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Reina eğlenceleri F1'i gölgede bıraktı
 Öçal: İşim olmaz Keskin: Görüşüyoruz
 Rumeli'de görücüye çıktı
 'İkinci Bahar', ekranı ikinci kez parselledi
 Gençlerin yüzde 99'u hayal kuruyor
 9 yıl sonra yeniden Bülent Ersoy
 Diana, Network'ün 'kışkırtan' yüzü oldu
 Kış, Elle ile kıpır kıpır
 Koleksiyonculara özel tasarımlar
 Puma kışa hazır...
 Romantik müzik iştahı azdırır kırmızı zayıflama isteğini...
 Yediklerinize yaklaşımınız duygusal mı, gerçekçi mi?
 Yabana atmayın!
AYŞE ÖZYILMAZEL
Gülşen vücutlu olsanız ne giyerdiniz?
Sizi bilmem ama...
HAKAN & UTKU
'Tikli Hakyarı'nı kim koruyacak
Televizyonlarda her gece...
AYŞE TÜTER
Biberli tart
Un ve tereyağını ince kırıklı kıvama...
'Bu çocuk sahiden benim mi?' şüphesinden kurtulabilirsiniz
'Bu çocuk sahiden benim mi?' şüphesinden kurtulabilirsiniz
Geçmişte sadece mahkeme kararıyla, Adli Tıp Kurumu bünyesinde yapılan...
Müzeyyen Senar eskisi gibi
Müzeyyen Senar eskisi gibi
Ünlü animatör Besim Kazado, geçtiğimiz gece Bodrum Majesty...
İşte dedikodulara yanıt!
İşte dedikodulara yanıt!
Pop müziğin enerjik çocuğu Mustafa Sandal ve sevgilisi Emina,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.