kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Gazze'den sonra

İki milliyetçiliğin yüzyıllık çatışmasında önemli bir eşik geçildi. İsrail ordusunun ve polisinin Gazze Şeridi'nden çıkmaya direnen yerleşimcileri bulundukları yerleri terk etmeye zorlamaları, Ortadoğu sorununda kritik bir gelişme sayılmalı. Bundan sonra hızlı bir süreçle nihai barışa gidilmesini ise beklememek gerekir. Barışa giden yol uzun, meşakkatli ve henüz tamamlanmamış bir yoldur.
Ariel Şaron, Batı Şeria ve Gazze'de yerleşim bölgelerini yaygınlaştırma politikasının mimarı ve işgal altındaki tüm toprakların İsrail'de kalması siyasetinin önde gelen savunucularındandı. Sonunda kendisinin on yıl önce hayalinden bile geçiremeyeceği bir adımla Gazze'yi boşalttı. Üstelik bu siyaseti tek taraflı olarak tasarlayıp uyguladı. Filistin tarafına söz hakkı tanımayarak, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı da zayıflattı.
Geçtiğimiz iki yıl içinde Şaron, birbiri ardına gelen ve zemini yoklayan beyanlarıyla önce bir Filistin devleti fikrini kabullendiğini gösterdi. Ardından aslında İşçi Partisi'nin platformunda olan duvar projesini benimsedi. Tüm olumsuzlukları bir yana duvar yüzünden İsrail ve Filistin arasına fiilen bir sınır da çizilmiş, yani ayrılık kabullenilmiş oldu.

Yahudi nüfusu geçecekler
Bu çerçevede Gazze'den ve Batı Şeria'daki dört yerleşim bölgesinden çekilme kararının alınmasını ve uygulanmasını bir stratejik ricat olarak görmek daha doğru olur. Ürdün nehri ile Akdeniz arasındaki toplam nüfusta, Filistinli nüfus bu yılın sonuna kadar Yahudi nüfusu geçmiş olacak. O durumda da ya Yahudi devleti hevesinden, ya da İsrail'in bir demokrasi olduğu iddiasından vazgeçmek gerekecekti. Temel meselesi İsrail'in Yahudi devleti niteliğini korumak olan Şaron, bu ricatla demografik bombayı etkisizleştirdi.
Filistinliler açısından bakıldığında İsrail'in Gazze'den çekilmesi, direnişlerinin bir zaferidir. Tüm gazeteler yaşananı özgürlüklerine kavuşmak olarak tanımlıyor. İsrailli gazeteci Aluf Benn'in de yazdığı gibi "Filistinliler yerleşim bölgesi projesinin sonuçsuzluğunu, gücün sınırları olduğunu, uluslararası meşruiyetin kale alınması gerekliliğini İsrailliler'in bilincine kazıdı ." Özellikle Gazze'de bu çekilmenin baş sorumlusu olarak Hamas'ın görüldüğüne ise şüphe yok. Ancak buradan yola çıkarak çekilme sonrasında şiddet yoluyla daha fazla siyasi getiri elde etmeye çalışmak, Filistinliler'e büyük zarar verecektir.

10 ay daha başka adım olmaz
Kaldı ki Filistinliler'in çok daha acil sorunları var. Halen kanunsuzluğun ve kuralsızlığın kol gezdiği Gazze'de düzenin nasıl kurulacağı meçhul. Fakirlik, yolsuzluk ve şiddet diz boyu. Özellikle Mahmud Abbas, ekonomik olarak Filistinliler'e somut bazı kazanımlar sunmak zorunda. Filistinliler arası şiddetin önlenip önlenemeyeceği, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılar yapılıp yapılmayacağı ise Filistin yönetiminin uluslararası sistemden devlet kurma çabaları için destek alıp alamayacağını belirleyecek.
İşlerin bundan sonrasını güçleştiren en önemli faktörlerden biri, tarafların önceliklerinin farklı olması. Filistinliler hemen nihai çözüm müzakerelerine oturmak istiyor, Şaron'un ise mayıs ayındaki seçime kadar yeni bir adım atması zor. Bu nedenle önümüzdeki 6 ile 10 aylık süre içinde herhangi bir anlamlı gelişme beklenemez. Zaten Filistinliler'in de ocak sonunda seçimleri var. Bunun da ötesinde tarafların nihai çözümle ilgili fikirleri nerdeyse bağdaştırılamayacak kadar birbirinden uzak.
İsrail'in tek taraflı çekilmesi Filistin sorununda tünelin ucunda ışık görüldüğü anlamına gelmiyor. Ancak kararlı ve etkili bir Amerikan siyaseti, umudun muhafaza edilmesini sağlayabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kürtler'le dans   / 18-08-2005
 Açılım   / 14-08-2005
 Tercih   / 31-07-2005
 İmtiyazlıların başkaldırısı   / 28-07-2005
 Kestirmecilik   / 24-07-2005
 Teröre akıllı çözüm   / 21-07-2005
 Kapan   / 17-07-2005
 Çıkmaz Sokak   / 14-07-2005
 Unutmamak   / 10-07-2005
 Yeniden yapılanma   / 07-07-2005
SOLİ ÖZEL
Gazze'den sonra
İki milliyetçiliğin yüzyıllık...
Çilingir Ailton
Çilingir Ailton
Geçen hafta Denizli'ye ilk golü atan Beşiktaş'ın Brezilyalı yıldızı,...
Değişiklik krizi
Değişiklik krizi
Beşiktaş'a maçı getiren Brezilyalı golcü, 68'de kalkan değiştirme...
'PKK Avrupa'nın mantığına uymaz'
'PKK Avrupa'nın mantığına uymaz'
Belçika Hükümeti, Aydar'ın basın toplantısının "Avrupa mantığı"...
Türkiye'nin imajını Formula 1 cilaladı
Dış basın; patlayan bombalar ve Kürt meselesini bir yana bıraktı.
İstanbul bu sesi çok sevdi
Formula 1'de büyük gün geldi çattı. Hız efendileri hünerlerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu